Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"ecd8afe6-d190-4eb8-a95f-6e8911ea0ced","c_author":"Gyükeri Mercédesz","category":"gazdasag","description":"Már eddig is több tízmilliárd forintos kárt okozott a ragadós száj- és körömfájásjárvány, a piaci félelmek azonban ennél is jóval komolyan problémát okozhatnak akár hosszabb távon is. Erről is beszélt Nagy István agrárminiszter, aki arra is felhívta a figyelmet: nem azzal van a baj, hogy lazák lennének a higiéniai előírások, hanem hogy nem tartják be azokat.","shortLead":"Már eddig is több tízmilliárd forintos kárt okozott a ragadós száj- és körömfájásjárvány, a piaci félelmek azonban...","id":"20250425_Nagy-Istvan-szaj-es-koromfajas-sertes-marha-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/ecd8afe6-d190-4eb8-a95f-6e8911ea0ced.jpg","index":0,"item":"0cd9e514-0b5d-4fa7-a270-40565396790e","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250425_Nagy-Istvan-szaj-es-koromfajas-sertes-marha-ebx","timestamp":"2025. április. 25. 13:19","title":"Érik a piaci pánik a száj- és körömfájás miatt, az állatok már nem férnek fel a vágóhídra","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"d941fb71-9a09-4ad8-9901-c7171d02d06d","c_author":"hvg.hu","category":"vilag","description":"Májusban a Közel-Keletre látogat az amerikai elnök, azután pedig elképzelhetőnek tart egy találkozót.","shortLead":"Májusban a Közel-Keletre látogat az amerikai elnök, azután pedig elképzelhetőnek tart egy találkozót.","id":"20250424_Heteken-belul-talalkozhat-Trump-es-Putyin","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/d941fb71-9a09-4ad8-9901-c7171d02d06d.jpg","index":0,"item":"db49391c-9c29-406b-bbb3-f7594ed20279","keywords":null,"link":"/vilag/20250424_Heteken-belul-talalkozhat-Trump-es-Putyin","timestamp":"2025. április. 24. 12:59","title":"Heteken belül találkozhat Trump és Putyin","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"954a4f9f-6725-40c0-bb6b-e71375761869","c_author":"Köves Gábor","category":"360","description":"Játékfilmes eszközökkel és archív felvételekkel idézi meg Hitler propagandaminiszterét a Goebbels, a manipuláció művészete című film. A május elsejétől látható alkotás rendezőjével, Joachim Langgal a goebbelsi propaganda hatékonyságáról, a náci rezsimet kiszolgáló filmrendezőkről beszélgettünk.","shortLead":"Játékfilmes eszközökkel és archív felvételekkel idézi meg Hitler propagandaminiszterét a Goebbels, a manipuláció...","id":"20250424_hvg-joachim-lang-nemet-filmrendezo-joseph-goebbels-naci-propaganda","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/954a4f9f-6725-40c0-bb6b-e71375761869.jpg","index":0,"item":"ce7114dc-83bb-40f2-9ac6-f73fb7c620da","keywords":null,"link":"/360/20250424_hvg-joachim-lang-nemet-filmrendezo-joseph-goebbels-naci-propaganda","timestamp":"2025. április. 24. 17:30","title":"Goebbels tanult a reklámfogásokból, de propagandagépezetének kiépítéséhez kellett más is: a diktatúra","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"f2259931-6529-4495-8697-80f9b8475011","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"A miniszterelnök nem akar kilépni az EU-ból, csak át akarja alakítani.","shortLead":"A miniszterelnök nem akar kilépni az EU-ból, csak át akarja alakítani.","id":"20250425_Orban-Viktor-Donald-Tusk-EU-kilepes","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/f2259931-6529-4495-8697-80f9b8475011.jpg","index":0,"item":"e0b13e2f-5547-4945-b999-866c4f0c2c01","keywords":null,"link":"/itthon/20250425_Orban-Viktor-Donald-Tusk-EU-kilepes","timestamp":"2025. április. 25. 14:58","title":"Orbán üzent Tusknak: Ne reménykedj, Donald!","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"9d3e7f7f-379f-40e1-bc2c-023484dada19","c_author":"Szabó Yvette","category":"itthon","description":"A kormány ugyan szóban már jelezte, hogy Ferenc pápa temetésének napjára, vagyis szombatra nemzeti gyásznapot hirdet meg, de ezt még nem tették közzé a Magyar Közlönyben. Ez pedig gondot okoz az önkormányzatoknak.","shortLead":"A kormány ugyan szóban már jelezte, hogy Ferenc pápa temetésének napjára, vagyis szombatra nemzeti gyásznapot hirdet...","id":"20250424_papa-temetes-nemzeti-gyasznap-hzassag-lagzi-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/9d3e7f7f-379f-40e1-bc2c-023484dada19.jpg","index":0,"item":"598ad3ab-521b-4f0d-91ea-160bd73f6b0b","keywords":null,"link":"/itthon/20250424_papa-temetes-nemzeti-gyasznap-hzassag-lagzi-ebx","timestamp":"2025. április. 24. 14:44","title":"Senki sem tudja, lehet-e szombaton lagzit tartani, mert késlekedik a kormány a nemzeti gyásznap meghirdetésével","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"06c7edec-f712-4c27-b7ef-bf088874e7e9","c_author":"4iG Group ","category":"brandchannel","description":"Az országhatárokon átívelő űripar teljes átalakuláson megy keresztül napjainkban, aminek részeként a 4iG Űr és Védelmi Zrt. elindította Közép-Európa legnagyobb magánműhold-programját. A HUSAT keretében pályára állítandó űreszközök hatalmas mennyiségű adatot gyűjtenek majd a Föld teljes felszínéről, amelyekből MI-alapú algoritmusokkal értéknövelt térbeli információk állíthatók elő. Mindez jelentős üzleti potenciált képvisel a földmegfigyelési szolgáltatások nemzetközi piacán, ugyanis a civil felhasználók és a védelmi szektor adatigénye is gyorsuló ütemben növekszik.","shortLead":"Az országhatárokon átívelő űripar teljes átalakuláson megy keresztül napjainkban, aminek részeként a 4iG Űr és Védelmi...","id":"20250425_4iG_Muholdas-foldmegfigyeles-urkutatas-HUSAT-Remtech-Martonvasar","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/06c7edec-f712-4c27-b7ef-bf088874e7e9.jpg","index":0,"item":"a127b98b-1b9c-4ebd-ad3b-42d7b4cb7626","keywords":null,"link":"/brandchannel/20250425_4iG_Muholdas-foldmegfigyeles-urkutatas-HUSAT-Remtech-Martonvasar","timestamp":"2025. április. 25. 07:30","title":"Műholdas földmegfigyelés: magyar vállalat is lehet globális adatszolgáltató","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":true,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":true,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":"4iG Group","c_partnerlogo":"1b66984a-afcb-4215-8938-e6673eea3d34","c_partnertag":""},{"available":true,"c_guid":"fea6e30f-92be-43bd-a942-37560a993668","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Olyan mértékben növekszik a mesterséges intelligenciával működő szuperszámítógépek energiaéhsége, hogy azt egy ponton túl már nagyon nehéz lesz lekövetni.","shortLead":"Olyan mértékben növekszik a mesterséges intelligenciával működő szuperszámítógépek energiaéhsége, hogy azt egy ponton...","id":"20250425_mesterseges-intelligencia-szuperszamitogep-energiafelhasznalas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/fea6e30f-92be-43bd-a942-37560a993668.jpg","index":0,"item":"18493de2-feba-4c2e-b729-d66135c2b785","keywords":null,"link":"/tudomany/20250425_mesterseges-intelligencia-szuperszamitogep-energiafelhasznalas","timestamp":"2025. április. 25. 11:03","title":"Ezzel is jár a mesterséges intelligencia: 2030-ra 9 atomreaktor kellhet egyetlen MI-szuperszámítógép működéséhez","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"a8dbd9a7-6c56-4479-9fbd-f98745404d76","c_author":"HVG","category":"cegauto","description":"Elindult az idei Ultrabalaton, amely miatt közel harmincezer emberre számítanak. ","shortLead":"Elindult az idei Ultrabalaton, amely miatt közel harmincezer emberre számítanak. ","id":"20250425_ultrabalaton-dugokra-es-lezarasokra-kell-szamitani","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/a8dbd9a7-6c56-4479-9fbd-f98745404d76.jpg","index":0,"item":"b92e00ef-442d-4e5b-8671-50a44d8f1b90","keywords":null,"link":"/cegauto/20250425_ultrabalaton-dugokra-es-lezarasokra-kell-szamitani","timestamp":"2025. április. 25. 13:48","title":"Dugókra és lezárásokra kell számítani a hétvégén a Balatonnál","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Két héttel ezelőtt megjelent A mindennapi kenyerünket keressük című írásunk nyomán a hozzászólások és a szerkesztőségbe érkezett levelek nem rengették meg a szerző állításait, és jól mutatták, hogy kenyér ügyben mindenkinek megvannak a napi szokásai, a tuti befutói. Most lássuk, miként gondolkodnak a szakemberek a pult túloldalán .
A klasszikus kenyér elsősorban vidéki háztartásokban – ahol a megtermelt kenyérgabonát a gazda apránként őrlette le a helyi molnárnál – volt hozzáférhető. A gazdasszonyok fateknőkben hosszú tésztavezetés, azaz érés mellett kemencébe sütve, saját kovásszal vastag kérgű, jelentős sótartalmú 3-5 kg-os, tömörszerkezetű 6-9 napig is fogyasztható kenyere ma már csak emlék.
"Ezt a terméket, amely kívül kormos, szenes, hamus vastag, kemény héjat mutatott, belül pedig tömött, a mai felfogás szerint rettentően egészségtelen, magas sótartalommal bírt, nehezen tudnám elképzelni tömegcikké válva a mai fogyasztók körében" – állítja Jankó Miklós, a STAMAG-IREKS vezetője.
MTI - H. Szabó Sándor
Másik megkérdezettünk, Polgár Ádám pék pedig így vélekedik: "A most termelt búzákból készült lisztekhez elengedhetetlen, hogy ne tegyük hozzá a sütőszereket, amellyel tulajdonképpen olyan természetes anyagokat adunk a liszthez, ami nem tudott a búzában kialakulni. Az adalékanyaggal készítve is készülhet szép kenyér, A kenyér minőségromlásának az első oka, a búza minősége. A következő hiba, hogy már nincs meg az a szakmai hozzáértés, ami korábban volt."
Sajnos – és ezt több helyütt is megerősítették – komoly probléma, hogy a modern üzemekben a betanított, nem szakmai munkaerő alkalmazása, jelentős minőségi ingadozást okozhat. És itt elérkeztünk a pénz kérdéséhez, jó kenyeret olcsón nem lehet előállítani, mert az alapanyagok és a folyamatok során hozzáadott értékek, energia, munkaerő, technológia mind-mind költségtényező. Ha ezzel spórolnak, az bizony meglátszik a minőségen.
Persze igen fontosak a megváltozott fogyasztói szokások is. A már említett masszív kenyér helyett inkább többféle pékterméket vásárolunk, melyektől elvárjuk, hogy egészségesek legyenek (például alacsony energia- só tartalom), kis kiszerelésben is kerüljenek forgalomba, tartósak legyenek és az is jó, ha előre vannak csomagolva. A „békebeli kenyér” azonban nem felel meg ezeknek az elvárásoknak. Például ha csomagolva kerül forgalomba, nem lesz friss, mert csomagolás előtt ki kell hűlnie, a zacskóban, pedig elveszti ropogósságát. Minden megelőzhető, így a morzsálódás és a kiszáradás is, de a ennek ára van, amit sajnos a hazai fogyasztók többsége nem tud vagy nem akar megfizetni.
"Mint a 2010-ben, Riminiben bajnoki helyezést elért magyar Pékválogatott csapatkapitánya és a sütőipari ágazatnak beszállító világszerte ismert vállalkozás magyar vezetője is, megerősíthetem, hogy a jó magyar Fehér Kenyér – mely védett név – hungarikum, amire méltán lehet büszke ez az ország. Tőlünk nyugatra ezért az egy kilónyi élvezetért akár 600-700 forintnak megfelelő összeget is képesek a háztartások kiadni" – mondja Jankó Miklós.
Ahogy az önök leveleiből is kiderült, szerencsére egyre több helyen nyílnak igényes termékeket előállító pékségek, és egyre nagyobb a választék a fehértől a rozskenyéren át a legkülönfélébb kukoricás, tönkölyös, burgonyás produktumokig. Reméljük, egyre többen lesznek, akik meg is engedhetik – megengedik, mert rájönnek, hogy igenis az olcsóbb a drágább – maguknak ezeknek a vásárlását. Addig azonban sokaknak nincs más választásuk, mint a multik által forgalmazott gyengébb minőségű termékek.
[[ Oldaltörés (Lelőhelyek) ]]
Köszönjük mindenkinek, aki tippeket küldött, merre induljunk, ha igazi, jó kenyeret szeretnénk venni. A Mindennapi kenyerünket keressük című cikkünk hozzászólásait a rovatban nyomon követhetik. Külön köszönjük – s ajánljuk olvasóink figyelmébe – Weinber Ferenc búza, liszt, sikér és egyebek megjegyzéssel küldött szakértő hozzászólását, amelyet A tökéletes házikenyér című írásunkhoz tett. A szerkesztőségünkbe érkezett levelekből az alábbiakban idézünk!
„Kistarcsán, a Hunyadi utca elején, egy kicsi, jelentéktelennek tűnő pékségben igazi kenyeret és pékárut sütnek” (R. M.)
„Igazi ropogós héjú, tömör belsejű, illatos, napokkal a sütés után is élvezhető kenyeret utoljára két évvel ezelőtt, húsvétkor tudtam a család asztalára tenni. A Szentendrei Skanzenben vásároltam” (P. T.)
„Ha tudnám, hol veszik a hentesek a sültekhez árult kenyeret, én is ott venném, bár nem mennék érte túl messzire. Én a Francia Pékség Zsemle Trió ½ kg-os félbarna kenyerét veszem 189 forintért. Ünnepnapokon a Gyömröi úti CBA-ban fellelhető káposztalevélen sült 2 kilóst veszem." (M.T.)
„Balatonalmádiból a legendás,1930-ban, Szabó Gyula mester által alapított családi pékséget ajánlanám,ahol ma is fatüzelésű kemencében sülnek a régi receptek szerint a kenyerek (állítólag még háború előtti kovászuk is van). El is fogynak reggel 9-10 órára. De semmi vész, mert az állomáshoz közel ott a hét minden napján, éjjel-nappal üzemelő Pufi Pékség, reggeli és délutáni friss sütéssel.” (Gy.T.)
„A Nyugat-Dunántúlon legendája van a toronyi kenyérnek (Toronyi Sütőipari Társaság). Csak természetes anyagok, semmi vitaminozás meg egyebek!” (P.G.)
„A Lipóti Pékség már a 90-es évek elején boldogította a helybelieket, szerencsére azóta nemcsak Győr-Sopron határait nőtték ki. Tatabányán, Székesfehérváron, Pápán, Esztergomban, Érden, Budapesten s más helyütt az országban már 100 mintaboltjuk van.” (Sz.Z.)
„Vértesacsán vasárnap este is csodás ropogós héjú, foszlós bélű, illatos kenyeret lehet venni a péknél. Mi a Balatonról hazafelé jövet direkt a bicskei útra kerülünk, és nem a sztrádán jövünk Budapestre, hogy útba ejthessük. A kilósat szoktuk venni. Azt nem tudom, másnap milyen, mert még vasárnap este négyen felfaljuk, jó sok vajjal megkenve.” (S.Zs.)
Sejtjük, miért, mégsem értjük, hogyan találnak népes vevőkörre a gyári kenyerek. A nagyüzemi „magyar fehérkenyér” lassan ehetetlenné válik, se íze, se illata, a héja elrághatatlan, a belseje szétesik, vágáskor elképesztően morzsálódik és másnapra már nem is emlékeztet friss mivoltára.
Régen az otthoni kenyérsütés teljesen mindennapos dolognak számított. Szerencsére manapság újra kezd divatba jönni a saját kezűleg, vagy a kenyérsütő gép bevetésével készített kenyér. Érdemes belefogni, nemcsak az alapanyagokat választhatjuk meg, de kedvünk szerint ízesíthetünk is.