szerző:
Sz. J.
Tetszett a cikk?

Különleges boros esemény közeleg, amelynek keretében az érdeklődők két nap alatt összesen nyolcvan hazai borász kedvenc ételeit kóstolhatják majd meg. Kacsacomb vargányás széles metélttel, Bock steak, Minden idők csoki tortája – a középső fogás neve nem egy nagy rejtély, de vajon kinek a kedvence lehet a másik kettő?

Az október 29-30-i kóstolófesztiválon kiderül, hogy mit szeretnek enni s főzni borászaink, és meg is ízlelhetjük ezeket, a várhatóan remek fogásokat. A fesztivált Őszy Tóth Gábriel Így főznek a borászok című könyve nyomán rendezik meg a Symbol Budapestben.

Őszy-Tóth Gábriel író-producer és felesége  ezúttal Magyarország történelmi borvidékeit járták végig (előző kötetük 2001-ben jelent meg Így főz a Tisztelt Ház címmel). A szerzők több mint 130 borászatot látogattak meg, mintegy 600-féle bort kóstoltak végig, míg végül könyvükben 81 neves magyar borászt sorakoztattak fel. Nem titkolt céljuk a kötettel, hogy népszerűsítsék a kulturált borfogyasztást, a magyar borászokat, és azt a gasztrokultúrát, ami Franciaországban és Olaszországban már régóta működik. Az útjaik során megkóstolt fogásokat most a nagyközönség elé tárják, hiszen a kétnapos fesztiválon a könyvben szereplő borászok kedvenc ételeit s borait mind-mind meg lehet majd kóstolni. A fesztivál házigazdája Rókusfalvy Pál.

Akiknek a kedvenceit kóstolhatjuk:

Mi már megkóstoltuk - A Bock Steak
Bock József kedvence pihentetett, argentin bélszínből készül. A médiumra sütött, pirítósra ültetett hússzeletek mellé paprikából, paradicsomból, cukkíniből, spenótból, vargányagombából álló, fokhagymás olajon pirított, fűszeres zöldségegyveleg dukál. Körítenek még hozzá héjában főtt, bő forró olajban aranysárgára cirógatott burgonyát. S fokhagymás tartármártás is kínálkozik mellé.

Szekszárd: Bodri István, Dúzsi Tamás, Eszterbauer János, Heimann Zoltán, Mészáros Pál, Kovács Tibor, Sebestyén Csaba, Takler András és Vida Péter.

Villány: Gere Attila, Gere Tamás és Zsolt, Jakl Béla, Keller György, Polgár Zoltán, Bock József, Günzer Tamás, Günzer Zoltán, Ipacs Szabó István, Jekl Flóra, Matalinszky Csaba, Szemes József, Tiffán Ede és Zsolt, Wunderlich Alajos

Eger: Demeter Csaba, Dula Bence, Gál Lajos, Pók Tamás, Thummerer Vilmos,Turcsek Orsolya, Ifj. Csutorás Ferenc, Ifj. Gál Tibor, Hagymási József, Juhász Attila, Kovács Nimród, Lőrincz György

Mátraalja: Bárdos Tamás, Szőke Mátyás, Ludányi József

Tokaj: Bárdos Sarolta, Berecz Stephanie, Demeter Zoltán, Lenkey Géza, Ifj. Majoros László, Prácser Miklós, Áts Károly, Balassa István, Gergely Vince, Kiss István, Mészáros László, Molnár Péter, Szepsy István, Zsurki Sándor

Balaton- Badacsony- Zala: Bezerics Csaba, Bujdosó Ferenc, Feindl Lajos, Jásdi István, Katona Ferenc, Konyári János, Nyári Ödön, Ifj. Figula Mihány, Garamvári Vencel, Koczor Kálmán, Laposa Bence, Légli Ottó.

Etyek: Hernyák László, Matolcsy Sára, Rókusfalvy Pál, Kattara Imre, Romsics László.

Mór: Miklós Csabi, Vécsei Béla, Ifj. Kamocsay Ákos

Sopron: Pfneiszl Katrin, Taschner Kurt, Horvát József (Ráspi), Luka Enikő.

Somló: Fekete Béla, Kolonics Károly, Spielberg István

Siklós: Fontányi Ottó

Szlovákia Felvidék: Bott Frigyes

A teljes étlap megtekinthető itt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!