szerző:
Sz. J.

Különleges boros esemény közeleg, amelynek keretében az érdeklődők két nap alatt összesen nyolcvan hazai borász kedvenc ételeit kóstolhatják majd meg. Kacsacomb vargányás széles metélttel, Bock steak, Minden idők csoki tortája – a középső fogás neve nem egy nagy rejtély, de vajon kinek a kedvence lehet a másik kettő?

Az október 29-30-i kóstolófesztiválon kiderül, hogy mit szeretnek enni s főzni borászaink, és meg is ízlelhetjük ezeket, a várhatóan remek fogásokat. A fesztivált Őszy Tóth Gábriel Így főznek a borászok című könyve nyomán rendezik meg a Symbol Budapestben.

Őszy-Tóth Gábriel író-producer és felesége  ezúttal Magyarország történelmi borvidékeit járták végig (előző kötetük 2001-ben jelent meg Így főz a Tisztelt Ház címmel). A szerzők több mint 130 borászatot látogattak meg, mintegy 600-féle bort kóstoltak végig, míg végül könyvükben 81 neves magyar borászt sorakoztattak fel. Nem titkolt céljuk a kötettel, hogy népszerűsítsék a kulturált borfogyasztást, a magyar borászokat, és azt a gasztrokultúrát, ami Franciaországban és Olaszországban már régóta működik. Az útjaik során megkóstolt fogásokat most a nagyközönség elé tárják, hiszen a kétnapos fesztiválon a könyvben szereplő borászok kedvenc ételeit s borait mind-mind meg lehet majd kóstolni. A fesztivál házigazdája Rókusfalvy Pál.

Akiknek a kedvenceit kóstolhatjuk:

Mi már megkóstoltuk - A Bock Steak
Bock József kedvence pihentetett, argentin bélszínből készül. A médiumra sütött, pirítósra ültetett hússzeletek mellé paprikából, paradicsomból, cukkíniből, spenótból, vargányagombából álló, fokhagymás olajon pirított, fűszeres zöldségegyveleg dukál. Körítenek még hozzá héjában főtt, bő forró olajban aranysárgára cirógatott burgonyát. S fokhagymás tartármártás is kínálkozik mellé.

Szekszárd: Bodri István, Dúzsi Tamás, Eszterbauer János, Heimann Zoltán, Mészáros Pál, Kovács Tibor, Sebestyén Csaba, Takler András és Vida Péter.

Villány: Gere Attila, Gere Tamás és Zsolt, Jakl Béla, Keller György, Polgár Zoltán, Bock József, Günzer Tamás, Günzer Zoltán, Ipacs Szabó István, Jekl Flóra, Matalinszky Csaba, Szemes József, Tiffán Ede és Zsolt, Wunderlich Alajos

Eger: Demeter Csaba, Dula Bence, Gál Lajos, Pók Tamás, Thummerer Vilmos,Turcsek Orsolya, Ifj. Csutorás Ferenc, Ifj. Gál Tibor, Hagymási József, Juhász Attila, Kovács Nimród, Lőrincz György

Mátraalja: Bárdos Tamás, Szőke Mátyás, Ludányi József

Tokaj: Bárdos Sarolta, Berecz Stephanie, Demeter Zoltán, Lenkey Géza, Ifj. Majoros László, Prácser Miklós, Áts Károly, Balassa István, Gergely Vince, Kiss István, Mészáros László, Molnár Péter, Szepsy István, Zsurki Sándor

Balaton- Badacsony- Zala: Bezerics Csaba, Bujdosó Ferenc, Feindl Lajos, Jásdi István, Katona Ferenc, Konyári János, Nyári Ödön, Ifj. Figula Mihány, Garamvári Vencel, Koczor Kálmán, Laposa Bence, Légli Ottó.

Etyek: Hernyák László, Matolcsy Sára, Rókusfalvy Pál, Kattara Imre, Romsics László.

Mór: Miklós Csabi, Vécsei Béla, Ifj. Kamocsay Ákos

Sopron: Pfneiszl Katrin, Taschner Kurt, Horvát József (Ráspi), Luka Enikő.

Somló: Fekete Béla, Kolonics Károly, Spielberg István

Siklós: Fontányi Ottó

Szlovákia Felvidék: Bott Frigyes

A teljes étlap megtekinthető itt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megvan a BKK új vezetője

Megvan a BKK új vezetője

Ha wifi van otthon, ellenőrizze a routerét – ha régebbi, szinte biztos, hogy bajban van

Ha wifi van otthon, ellenőrizze a routerét – ha régebbi, szinte biztos, hogy bajban van

Australian Open: kiesett a Babos–Fucsovics-páros

Australian Open: kiesett a Babos–Fucsovics-páros

Andy Vajnához hasonló betonfala sose lesz többet a magyar filmnek

Andy Vajnához hasonló betonfala sose lesz többet a magyar filmnek

Gépdráma, géphorror: leselejtezték a robotokat a világ első robothotelében

Gépdráma, géphorror: leselejtezték a robotokat a világ első robothotelében

Napkeltétől kutatnak tovább a Premier League-csatár repülője után

Napkeltétől kutatnak tovább a Premier League-csatár repülője után