szerző:
Sz. J.
Tetszett a cikk?

Tökéletesség, precizitás és professzionalitás. Így jellemezhetnénk leginkább a szomszédos Ausztria legjobb éttermét, a Steirereck-et, amely a Relais&Châteux hálózat hírneves tagja. A két Michelin-csillagos séf, Heinz Reitbauer felesége, Birgit Reitbauer nyerte el a Relais&Châteux Woman of the Year 2011 címet, ez alkalomból exkluzív interjút adott rovatunknak.

A Steirereck bemutatása az első része most induló sorozatunknak, melyben elkalauzoljuk olvasóinkat Ausztria néhány igazán különleges Relais&Châteux szállodájába és kiváló gourmet éttermébe.

A Steirereck Bécs egyik legszebb részén, a Standparkban csodálatos zöld – most épp hófehér – környezetben található. 2005-ben költöztek ide a Duna-partról. Itt korábban egy tejlerakat és bár, majd szórakozóhely működött. A gourmet étterem mellett a Meierei bisztró is helyet kapott az épületben. A szuterénben helyezkedik el, de cseppet sem sötét, és jó időben csodálatos teraszon élvezhetik a vendégek a remek ételeket. A Meierei nem kifejezetten gourmet étterem, bár egyedülálló sajtválasztéka van, 120 féle sajt kóstolható meg itt a világ 13 országából. De ahogy Birgit Reitbauer, a ház asszonya fogalmazott, „rendes” ételeket kínálnak reggelire, ebédre és vacsorára.

Tekintse meg galériánkat, kattintson!
©

Heinz Reitbauer séf stílusában az osztrák konyha hatása érezhető leginkább,  legyen az bármely fogás a Steirereckben. Folytonos újításokkal és a legkiválóbb alapanyagokkal való kísérletezéssel egyedi stílust alakított ki. Konyhájában egy-egy vacsora alkalmával 28-30 séf sürög-forog, a teljes személyzet pedig a 80 főhöz közelít. Körülbelül 60-90 vendéget szolgálnak ki egy-egy ebéd illetve vacsora alkalmával, s személyenként 10-15 tányér kerül az asztalra, így elengedhetetlen, hogy olajozottan működjön a gépezet.

A Steirereck két Michelin-csillaggal és négy Gault-Millau szakácssapkával büszkélkedhet, valamint a The S. Pellegrino World’s 50 Best Restaurants, azaz a világ ötven legjobb éttermének listáján a 21. helyen áll. Asztalfoglalás nélkül aligha kapunk helyet, így mindenképpen jelentkezzünk be előre, ha rászánjuk magunkat egy kivételes gasztronómiai kalandra.

[[ Oldaltörés (Az év asszonya) ]]

hvg.hu: Mi az étterem sikerének a titka?

Birgit Reitbauer: A személyesség, a professzionalitás, a precizitás és az egyediség nagyon fontos nekünk. Nálunk minden házilag, helyben készül, saját kezűleg gondoskodunk minden egyes apróságról, férjemmel mindig itt vagyunk az étteremben.Ez a szenvedélyünk,erre vagyunk hívatva,ez az életünk. S igazán szerencsés egybeesés, ha az ember szenvedélye megegyezik a munkájával.Azt hiszem,ez a mi sikerünk titka.

Tekintse meg galériánkat, kattintson!
©

 hvg.hu: Ön megkapta a Relais&Châteaux Woman of the Year 2011 címet. Mit gondol, miért önre esett a választás?

B. R.: A Relais &Châteaux Woman of the Year 2011 igazi megtiszteltetés számomra, hiszen rengeteg kiváló kollegám/versenytársam van a szakmában. Számomra ennek az elismerésnek inkább eszmei értéke van, kitüntetés az eddigi munkámért. Ösztönző, inspiráló hatása van, igazán jó érzés.

hvg.hu: Mi a kedvenc étele?

B. R.: Szeretem a hazai és a nemzetközi ízeket is egyaránt. Nagy kedvenceim a különféle zöldséges fogások, zöldséggel készült ételek kombinációi. A férjem zöldséges kreációt különösen kedvelem, azt gondolom, hogy ez igazi művészet, nagyon nehéz ugyanis zöldségekből valóban ízes, érdekes fogásokat készíteni.

Megkóstoltuk, s finom volt
Citromos misószószban marinált sütőtök saláta karalábéval, papayával és zöldborsóval
Süllő kardamonos balzsamecetes céklával és bodzakompóttal
Karamellizált borjúmirigy csiperkegombával és mokkakrémmel
Őzsült vöröskáposzta-souffléval töltött májgombóccal, kelbimbóval és fehérrépateával
Sósmandula-parfé japán cseresznyével, sütőtökkel és cantuccini-vel (mandulás keksz)

Mindig azt mondom, hogy egy steaket sokkal könnyebb elkészíteni, mint egy igazán különleges vegetáriánus fogást. Magam nem vagyok vegetáriánus, csak igyekszem egészségesen táplálkozni, s a gyermekeinket is erre nevelni.

hvg.hu: Férje igen elismert, két Michelin-csillagos séf. Engedi önt főzni otthon?

B. R.: Rendszeresen főzünk együtt Heinz-cal és a gyerekekkel. Otthon én is csak háziasszony vagyok a konyhában, ugyanúgy élünk, mint bármelyik normális osztrák család. Azt leszámítva, hogy nagyon sokat utazunk, bár ezek az utak inkább csak egy-egy naposak, hiszen,mint mondtam, igyekszünk mindig itt lenni az étteremben.

hvg.hu: Mik a jövőbeli terveik a Steirereckben?

B. R.: Természetesen vendégeink magas színvonalú kiszolgálása és a megszokott minőség biztosítása, mindez folyamatos megújulás mellett. Itt főként az ételekre gondolok, a hely bővítését egyáltalán nem tervezzük, ez most pont úgy jó, ahogy van. A Relais&Châteaux hálózat tagjaként, s mint a Relais &Châteaux Woman of the Year 2011 cím tulajdonosa is mondhatom, hogy a jövőben is a legkiválóbb szolgáltatást szeretnénk nyújtani vendégeinknek.

A Relais&Châteaux hálózat közel ötszáz szállodát foglal magába és 58 országban van jelen. A 475 szállodából 140 a Relais&Châteaux Grand Chef-je is egyben, nekik együtt mindösszesen 340 Michelin-csillagjuk van. A lánc hivatalos honlapját havonta ötszázezer érdeklődő vendég látogatja, a tagok összesen 1 500 000 vendéggel, 11 000 szobával és 17 millió euró értékben kiadott ajándékutalvánnyal büszkélkedhetnek világszerte. A Relais&Châteaux 10 nemzetközi képviselettel bír.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
Autókon ugrált egy gólya a Lidl-parkolóban - videó

Autókon ugrált egy gólya a Lidl-parkolóban - videó

Nálunk is terem a szuperélelmiszer, ne vegyen avokádót és chiamagot

Nálunk is terem a szuperélelmiszer, ne vegyen avokádót és chiamagot

Családja elbúcsúztatta Benedek Tibort

Családja elbúcsúztatta Benedek Tibort