szerző:
Varga Márta

A pezsgő nem csak kiváló aperitif, de egyike a legsokoldalúbb, étkezések mellé is kínálható nemes italnak. A nagy klasszikus, a kaviár mellett számos egyszerűbb vagy rafináltabb fogást is kísérhet.

A pezsgők és ételek párosításánál nincsenek kőbe vésett szabályok, bárki kipróbálhatja a saját ízlésének megfelelő kombinációkat. A legfontosabb, hogy az ízek és aromák harmonikusan kiegészítsék egymást. Az alábbiakban adunk néhány ötletet.

A viszonyítási alapot minden pezsgőház esetében az évjárat nélküli vagy non-vintage brut champagne jelenti, mert ez képviseli leginkább a gyártók stílusát. Egy fiatal, gyümölcsös non-vintage pezsgő remek választás aperitifként, de nem túl érett keménysajtokkal is fogyasztható. A testesebb non-vintage a robusztusabb ízekkel is jól harmonizál, ezért szokták kaviár vagy osztriga mellé ajánlani.

Szilveszteri pezsgőzés. Nem csak a pohárban finom
©

A fiatalabb (3-10 éves) vintage vagy évjáratos brut számos étel tökéletes társa, gazdag szósszal elkészített halféléknek éppúgy, mint a szárnyasoknak (különösen kacsának) vagy könnyebb borjú-, disznóhúsnak. Ez a fajta a legtöbb sajtfélével is jó párosítás. Aki szereti a japán konyha különlegességeit, szintén fiatalabb évjáratos pezsgőt válasszon.  Az idősebb (10+ éves) brut champagne nagyon finom érett keménysajtokkal (parmezán, cheddar), szarvasgombával és enyhén füstölt ételekkel, például lazaccal.

A blanc de blancs champagne – amely kizárólag Chardonnay szőlőből készül – szintén fenséges aperitif, ugyanakkor elegáns kísérője az osztrigának, kagylóknak, rákféléknek vagy enyhén ízesített fehér tengeri halaknak. Az éréssel mélységet nyert borok megállják a helyüket tejszínes, krémes szószos és fűszeres ételekkel, még az indiai curry-s fogásokkal is. A thai curry-s ételek mellé a citromfű miatt nem illenek.

A nehezebb blanc de noirs champagne fogyasztása – amely a Pinot Noir és/vagy Pinot Meunier szőlőkből készül – kimondottan az étkezések során javasolt. Fogollyal, borjúval és disznóhússal is kínálható. Az érettebb változatok még gazdagabb ízekkel párosíthatók, akár marhahússal, vadakkal vagy vesepecsenyével.

Az apró bogyós piros gyümölcsök, a szeder, málna, ribizli illatát idéző non-vintage rosé champagne garnélarákkal, homárral vagy más tenger gyümölcseivel is szépen harmonizál. Az érettebb, gazdag és zamatos vintage rosé-k pedig jó összhangban vannak a vörös húsokkal és az erősebb fűszerekkel (bazsalikom, menta, koriander).

A demi-sec pezsgőket  libamájjal, zsírosabb kacsa- vagy libasültekkel érdemes kortyolgatni. A brut pezsgőnél jobb választás a demi-sec akkor is, ha az étel valamilyen édes összetevővel, gyümölcsökkel készül, esetleg karamellizált vagy cukrozott. Ez a típus a nem túl édes desszertek mellé is bátran kínálható.

Különleges alkalmakra, többfogásos vacsorákhoz több féle pezsgővel érdemes készülni. A vendégek fogadásához egy karakteres special cuvée, az előételekhez egy elegáns non-vintage brut vagy blanc de blancs ajánlott. A főételekhez évjáratos vagy blanc de noirs-t  töltsünk, míg a desszertek mellé demi-sec vagy rosé champagne-t. A szakácskönyvekben a hozzávalók között ritkán találunk pezsgőt, pedig ezeket a nemes italokat arra is használhatjuk, hogy a már jól ismert fogásokat érdekesebbé tegyük.

[[ Oldaltörés (Recept) ]]

Gyömbéres pezsgős kacsamell steak

450 g kacsamell
5-6 vékony szelet friss gyömbér
2 evőkanál szójaszósz
3 evőkanál brut vagy demi-sec pezsgő
3 szál újhagyma
friss koriander levél
2-3 evőkanál olaj

Egy tálban összekeverjük a gyömbért, a szójaszószt, a pezsgőt és sót. Hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott kacsamell filét, és 30 percig állni hagyjuk.
Felforrósított serpenyőben egy kevés olajon a szeletek mindkét oldalát 2-2 percig sütjük. (A steakek sütéséhez érdemes beszerezni vas serpenyőt.)
Felkarikázott újhagymával és apróra vágott koriander levéllel megszórt jázminrizsen tálaljuk.

Pezsgős mascarpone krém

250 g mascarpone
1,5 dl tejszín
1,5 dl rosé pezsgő
100 g cukor
piros bogyós gyümölcsök (pl. eper, málna, ribizli, áfonya, meggy)

Egy tálban összekeverjük a mascarponét a cukorral és a rosé pezsgővel. A masszához óvatosan hozzáadjuk a kemény habbá felvert tejszínt. (Ha sűrűbb krémet szeretnénk, tegyünk a masszához egy csapott evőkanál epres pudingport is.) Tulipán formájú pezsgőspoharakban (vagy fehérboros poharakban) tálaljuk úgy, hogy alulra kerüljön a gyümölcs, majd rá a krém. A tetejét díszíthetjük ropogós kekszmorzsával.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Varga Márta Gasztro

Champagne körút:a tíz legjobb francia pezsgő

A pezsgő mindig varázslat és ünnep. Ragyogás a szürke hétköznapokban, kivételes hangulat a kivételes alkalmakkor. Most, év vége felé közeledve tartsanak velünk egy Champagne körútra, ahol a nagy pezsgőházak hagyományai és a nemes italokhoz kapcsolódó érdekes történetek egyaránt a varázslat részei.

hvg.hu Gasztro

Kávé és pezsgő: nem racionális élmény

Az ünnepre pezsgővel koccintunk, a közös étkezéseket pedig rendszerint egy jó kávéval zárjuk. Nincs ebben semmi különös, s valószínűleg nem is jut eszünkbe, hogy bármiféle harmóniát keressünk a kávé és a pezsgő között.

Varga Márta Gasztro

Mit kell tudni a pezsgőfajtákról?

Az igazi, nemes pezsgő színe az arany különböző árnyalataiban pompázik. Lehet halványabb vagy borostyán, zöldes, sárgás vagy ezüstös fénye. De a változatosság nem csak a szemet gyönyörködteti, hanem a pezsgők karakteréről, az érési idő hosszáról vagy az alapborok szőlőfajtáiról is sokat elárul.

Baranyi Krisztina nyerte az előválasztást Ferencvárosban

Baranyi Krisztina nyerte az előválasztást Ferencvárosban

Megszólalt a kormány a Microsoft-ügyben: nincs itt semmi látnivaló

Megszólalt a kormány a Microsoft-ügyben: nincs itt semmi látnivaló

Hadházyt igencsak kiakasztotta, ahogy Tiborcz életmentő készüléket adományoz a SOTE-nak

Hadházyt igencsak kiakasztotta, ahogy Tiborcz életmentő készüléket adományoz a SOTE-nak

Éremesővel zárták a magyar úszók a világkupát

Éremesővel zárták a magyar úszók a világkupát

Orbán Viktor is alig talál szavakat arra, amit az alkotmányos jogállammal művel

Orbán Viktor is alig talál szavakat arra, amit az alkotmányos jogállammal művel

Mi is kávé és mi is tea? A mormon egyház megmondja

Mi is kávé és mi is tea? A mormon egyház megmondja