szerző:
Varga Márta
Tetszett a cikk?

A pezsgő mindig varázslat és ünnep. Ragyogás a szürke hétköznapokban, kivételes hangulat a kivételes alkalmakkor. Most, év vége felé közeledve tartsanak velünk egy Champagne körútra, ahol a nagy pezsgőházak hagyományai és a nemes italokhoz kapcsolódó érdekes történetek egyaránt a varázslat részei.

Akár Champagne régió kiemelkedő városaiban, Reimsben vagy Épernay-ben, akár a környékükön elterülő szőlőskertek szívében fekszenek, a pezsgőházak elbűvölő helyek. Bemutatják az általuk készített italok történetét alapításuktól napjainkig. Az üzletekbe kerülő palackok címkéjén mindig szerepel a pezsgőház neve, amely egyedülálló stílust, kimagasló személyiségeket és hagyományokat képvisel.

Az alábbiakban – rangsorolás nélkül – röviden bemutatunk 10 nagy francia pezsgőmárkát, amelyek itthon sem ismeretlenek, hiszen a hazai üzletekben is kaphatók.

Billecart-Salmon – a 20. század győztese

Ha három szóban kellene jellemezni: finesz, egyensúly és elegancia. Ezek a Billecart-Salmon alapelvei. 1818-ban Nicolas Francois Billecart és hitvese, Elisabeth Salmon alapították a pezsgőházat Mareuil-sur-Aÿ-ban. Ma, majdnem kétszáz évvel később, leszármazottaik hetedik generációja irányítja a házat, megőrizve  függetlenségét és hagyományait.

Danis Rolland Billecart

A pezsgőház mostani tulajdonosa  igen kedveli kis hazánkat. Különösen Villány környékét, jó barátságot ápolva a Sauska pincészet tulajdonosával. Legutóbb júniusban látogatott hozzánk, amikor az Essencia Főzőiskolában Sauska Krisztiánnal együtt tartottak bemutatót és kóstolót különleges évjáratú pezsgőkből és borokból.

A Billecart család szőlő iránti szenvedélye megmutatkozik a cég székhelyének gyönyörű franciakertjében, ahol olyan Rosé Chasselas (vörös saszla) szőlő is található, melynek tőkéjét maga a ház alapítója, Nicolas Francois Billecart ültette Mareuil lankáira. A közepes méretű pezsgőház ismertségét könnyen megkedvelhető Brut, Brut Rosé és Blanc de Blancs borainak köszönheti. 1999-ben Stockholmban, a 20. század legjobb pezsgőit tartalmazó 150 tétel közötti versenyt a 1959-es évjáratú magnum (1,5 l) Billecart-Salmon Brut pezsgő nyerte meg. A kivételes évjárat csupán egyetlen palackját bocsátották árverésre a következő évben, 3300 fontért kelt el Londonban a Sotheby’s-nél.

Bollinger – a 007-es ügynök pezsgője

Az 1829-ben alapított Champagne Bollinger egyike annak a három pezsgőháznak, ahol az első erjesztést még ma is tölgyfahordókban végzik. A ház több mint 3000 tölgyfa hordóját a régió utolsó teljes munkaidőben alkalmazott kádárja gondozza. A családi tulajdonban lévő pezsgőház Aÿ -ban helyezkedik el, a Côte des Noirs szívében. Száraz, pirítós jegyeket mutató borai arról híresek, hogy nagy arányban tartalmaznak Pinot Noir szőlőt, amelynek mélységüket és eleganciájukat köszönhetik.

A Bollinger ház 1884-ben lett a brit királyi udvar hivatalos beszállítója. Victoria királynőtől megkapta a Royal Warrant kitüntető címet, és ezt az elismerést minden brit uralkodó meghosszabbította. A ház népszerűségéhez hozzájárult, hogy az 1980-as évektől James Bond, a 007-es ügynök is Bollinger pezsgőt fogyasztott. A Quantum of Solace filmben Daniel Craig például a La Grande Année 1999-es évjáratát.

Veuve Clicquot – az özvegy merészsége

A pezsgőházat Philippe Clicquot alapította 1772-ben. A Veuve Clicquot a kezdetek óta a Pinot Noir alapú, és különösen a rosé pezsgők specialistája. 1775-ben ez volt az első olyan ház, ahol rosé pezsgőt kóstoltak. 1803-ban François Clicquot, az alapító fia feleségül vette Reims polgármesterének a lányát, Barbe-Nicole Ponsardin-t. Clicquot asszony két év múlva, 27 évesen megözvegyült, és férje örökébe lépve átvette a cég irányítását. Ez akkoriban teljesen egyedülálló volt.
1810-ben a ház felvette a Veuve Clicquot Ponsardin nevet. (A veuve jelentése magyarul özvegy.) Az, ahogyan az özvegy irányította cégét – a merész tengerentúli vállalkozásoktól a meglepő technikai újításokig –, örökre megváltoztatta  Champagne régiót és a pezsgőgyártás művészetét.

Clicquot asszony 1816-ban feltalálta a rémuage avagy a rázás műveletét, amely eljárással a második erjedés során leülepedő seprő a palackból könnyebben eltávolítható. Ezt megelőzően a champagne nem az a kristálytiszta ital volt, mint amilyennek ma ismerjük, ezért fogyasztás előtt dekantálták. Az új módszer nagyban hozzájárult a champagne sikeréhez, és ahhoz, hogy borritkaságból közkedvelt itallá váljon.

A Veuve Clicquot legjelentősebb  vintage bora a ház fennállásának kétszáz éves évfordulóján, 1972-ben jelent meg La Grande Dame – a nagyasszony – néven. Úgy, ahogy Clicquot asszonyt kortársai emlegették. Az ő mottója ma is a pezsgőház alapelve: „Csak egy minőség elfogadható – a legjobb.” A ház palackjait díszítő narancssárga címke az egyik legismertebb Magyarországon. A márka 1986 óta az LVMH Moët Hennessy - Louis Vuitton csoport tulajdonában van, óriási reklámköltségvetéssel.

Dom Pérignon – az ínyencek kedvence

Dom Pérignon. A legjobb évjáratokból

Amikor a champagne feltalálásáról van szó, sokaknak rögtön Dom Pérignon bencés szerzetes, a hautvillers-i apátság pincemestere jut az eszébe. Ha valójában nem is ő találta fel a pezsgőt, az biztos, hogy szakértő borász hírében állt. Dom Pérignon pezsgőt szigorúan csak a legjobb évjáratokból készítenek, a márka alapelveinek megfelelően kizárólag a legjobb termőhelyek legjobb minőségű Pinot Noir és Chardonnay szőlőiből.

A Dom Pérignon stílusát meghatározza a Pinot Noir és a Chardonnay szőlők egyensúlyának megteremtésére irányuló törekvés. Célja a tökéletesség, az évjáratra jellemző változatos aromák és struktúrák összetettségének kifejezése. Az előkelő Dom Pérignon pezsgő az ínyencek és a hírességek egyik kedvence. A Karl Lagerfeld által megálmodott kampányban a Moët et Chandon – Franciaország legnagyobb pezsgőházának – prémium pezsgőjét Claudia Schiffer és Eva Herzigova reklámozta.

Krug – a pezsgők Rolls- Royce-a

1843-ban a Krug megalapítója, Johann-Joseph Krug, hátat fordítva kényelmes pozíciójának egy jól működő pezsgőháznál, a maga útját kezdte járni, és megalapította saját pincészetét. Megvolt a tehetsége ahhoz, hogy véghezvigye elképzeléseit, és megalkosson egy új, a többitől eltérően strukturált ízvilágot. A következő generációk pedig nem csupán tiszteletben tartották a korábbi eredményeket, hanem meg is erősítették azzal a büszkeséggel és szenvedéllyel, amellyel mesterségüket folytatták hat generáción át.

A pezsgők Rolls-Royce-aként is emlegetett a Krug, a szakértők és műértők nagy kedvence, a letisztultság és az egyéniség megtestesítője. A legjobb parcellákról származó szőlőszemek lelkiismeretes kiválasztásától, a kisméretű tölgyfahordókban történő erjesztésen, a borházasítás kényes műveletén keresztül a pincékben töltött, legalább hét évig tartó érlelési folyamatig, a Krug champagne készítése a gondoskodás és a páratlan szakértelem mintapéldája. Kedvelői között volt Ernest Hemingway is.

A Krug pezsgők minőségét persze az áruk is tükrözi. A Grand Cuvée ára 40 ezer forint körül van, az évjáratos  palackoké 70 ezer forinttól kezdődik, de az 1995-ös Clos du Mesnil (ami kizárólag egy termőhely Chardonnay szőlőjéből készült) egy palackja körülbelül 150 ezer forint. A legmagasabb áron elkelt pezsgők világrekordját a híres 1928-as évjárat egy aukcióra bocsátott palackja tartja: 2009 márciusában, Hongkongban, több mint 4 millió forintot adott érte egy gyűjtő.

Laurent-Perrier – kastélyszállók asztalára

A következetességéről híres Laurent-Perrier pezsgőház 1812-es megalapítása óta Tours-sur-Marne-ban áll. 1949 óta a ház a századik helyről világszerte a negyedik helyre lépett elő a legnagyobb pezsgőházak listáján. E mögött a bámulatos eredmény mögött nagyrészt Bernard de Nonancourt, az ő lelkesedése és merész vállalkozói vénája áll.

A Laurent-Perrier mára identitást teremtett magának könnyed, kellemes boraival, melyek készítése alapos ismereteken és nagy tapasztalaton nyugszik. Az első olyan pezsgőház volt, amely nagyobb arányban használt fel Chardonnay szőlőt Brut L-P pezsgőjéhez, ezzel jegyezve a ház stílusát. A Laurent-Perrier arculatának megerősítéséhez hozzájárult az innovatív csomagolás és a visszafogott, elegáns design.

A Laurent-Perrier a Relais et Châteaux hivatalos champagne partnere. Az 1954-ben alapított Relais et Châteaux 55 ország 475 legjobb, legelegánsabb szállodájának és gourmet éttermének gyűjteménye.

[[ Oldaltörés (Államfői koccintások) ]]

 

Moët & Chandon – a császár emlékére

Franciaország legnagyobb pezsgőházát, a Moët et Chandon-t 1743-ban alapította Claude Moët. A ház hihetetlen mennyiségű non-vintage pezsgőt gyárt Brut Imperial vagy White Star néven. Az “Imperial” nevet a Moët et Chandon 1863-ban vezette be, Napoleon előtt tisztelegve. A Moët et Chandon 1000 hektárnyi szőlővel, a Champagne régióban a legnagyobb birtokkal rendelkezik változatos termőhelyeken – a létező 319 cru közül mintegy 200 termőhelyet a ház irányít. A források ilyen mértékű gazdagsága biztosítja a Moët et Chandon pezsgőihez a legjobb gyümölcsöket. 28 km-es pincehálózata ma is 30 méterrel az Epernay-ben álló történelmi székhely alatt terül el.

Az éves szinten értékesített 25 millió palack több mint kétszerese a legközelebbi versenytárs, a Veuve Clicquot eladásainak. Mindkét márka az LVMH Moët Hennessy - Louis Vuitton csoport tulajdonában van.

Mumm – a becsületrend vörös szalagjával

Mumm. A Forma-1 hivatalos peszgője

A Mumm család – melynek felmenőit egészen a 12. századig jegyzik – 1761-ben kezdett borkészítéssel és forgalmazással foglalkozni Kölnben. Franciaország és Németország jó kapcsolatának köszönhetően pedig 1827-ben három Mumm fivér a francia királyok koronázási városában, Reimsban alapított pezsgőházat. A G. H. Mumm ma a harmadik legnagyobb champagne előállító, világszerte közel 8 millió eladott palackkal évente.

A nagy presztízsű G. H. Mumm dinamizmusát tökéletesen kifejezi az, hogy 2000 óta a Forma 1-es nagydíjak hivatalos pezsgője. Az első három helyre beérkező autóversenyzők minden futamon a G. H. Mumm Cordon Rouge 3 literes (jeroboam) palackját locsolják szét győzelmük örömére, és a rajongók is ugyanezt az italt fogyaszthatják a VIP paddockokban vagy a Forma 1-es exkluzív partikon. A Cordon Rouge pezsgőt 1887 óta készíti a ház, a vörös szalag a francia becsületrendre utal.

Louis Roederer – a cár hivatalos udvari szállitója

1776-ban Reimsban alapították meg a Louis Roederer pezsgőházat. Két és fél évszázaddal később a Louis Roederer, az egyik legnagyobb pezsgőház, még mindig független családi válllakozás. Generációknak sikerült megőrizni és tovább gazdagítani a Roederer hagyományokat, létrehozva a világ legrangosabb italai közé sorolt borokat.

A 19. század második felétől a Louis Roederer meghódította a legnagyobb piacokat, a német fejedelemségeket, az Osztrák-Magyar Monarchiát, Svédországot és legfőképp a hatalmas Oroszországot. II. Sándor cár a Roederer nagy kedvelője volt, ezért elküldte pincemesterét Reims-ba, hogy  rendeljen a számára egy különleges italt, egy special cuvée-t. Miután 1876-ban a Roederer ház értesült arról, hogy a cár megsértődött, mert az ő asztalánál felszolgált, fehér vászonba csomagolt palackokat semmi sem különböztette meg a közönséges halandók számára is elérhető palackoktól, hívtak egy flamand üvegkészítő mestert, aki kristálytiszta, lapos aljú üveget tervezett. Így született meg a titokzatos prestige cuvée, a Cristal, uralkodói címerrel díszített előkelő palackba töltve. II. Miklós uralkodása alatt a Louis Roederer pezsgőháznak “Az Orosz Udvar Hivatalos Szállítója” címet adományozták, de az Októberi Forradalom szomorú véget vetett a fél évszázadig tartó szövetségnek.

A világ egyik legünnepeltebb prestige cuveé-je, a Louis Roederer Cristal ma Hollywood egyik kedvence. A Louis Roederer évente körülbelül 3,2 millió palack pezsgőt gyárt, melynek 70-80 százaléka a Louis Roederer Brut Premier.

Taittinger – amivel az államfők koccintanak

1931-ben Pierre Taittinger hozta létre a pezsgőházat az 1734-óta működő Forest-Forneaux, a Champagne régió harmadik legrégebbi borpincészete alapjain.

Champagne borvidék

A Champagne appellation, Franciaország legészakabbra fekvő és leghűvösebb borvidéke, Párizstól északkeleti irányban 120 kilométerre található. A terület körülbelül 80 ezer hektár, amelyből 75 ezer hektár szőlővel beültetett és aktívan művelt. A szőlőkertek főleg Reims és Épernay városok körül terülnek el Marne megyében, de átnyúlnak Aisne és Aube megyébe is. A termőhely jellegzetességeire – a talaj, éghajlat és a szőlőfajták világszerte egyedülálló kombinációjára – vezethető vissza a champagne különlegessége.

 

A champagne készítéséhez a szabályozások szerint három szőlőfajta engedélyezett: Pinot Noir, Pinot Meunier és Chardonnay.

A nagyrészt Chardonnay szőlővel beültetett Taittinger birtok, amely a régió három legnagyobb kiterjedésű szőlőbirtokának egyike, tökéletes megtestesítője a ház filozófiájának és stílusának. Friss, citrusos aromájú Comtes de Champagne cuvée-jük az egyik legemlékezetesebb Blanc de Blancs, a Cote des Blancs vidékről származó borok házasításával készül.

A világsztárok és államfők által gyakran választott Hôtel de Crillon az egyik legelőkelőbb hotel Párizsban. A Concorde téren álló szálloda Taittinger terme, melyben elegáns zártkörű rendezvényeket tartanak, nem véletlenül kapta ezt a nevet: 2005-ig a Crillon a család tulajdonában volt. Az évente 5 millió palackot értékesítő pezsgőház mellett 2005-ig a Taittinger család érdekeltségébe tartoztak olyan luxustermékek is, mint a különleges Baccarat Crystal vagy az egyedülálló Annick Goutal parfümök.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

A klímaváltozás jót tesz a francia pezsgőnek

Mi riaszt legjobban az általános felmelegedésben? A jó évjáratok szaporodása - ez a vicc járja francia pezsgőgyártók körében a koppenhágai klímakonferencia közeledtével.