szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Testes vörös, könnyű fehér vagy netán egy különleges rosé? Keveseknek jutna eszébe, hogy ilyesmin töprengjen, ha nem bort, hanem kávét választ.

A gyümölcsök savassága, a karakteres fűszeres-kakaós vagy a gabonás lágy ízek a kávékban is megtalálhatók. A kávéőrlemények is leginkább e három aromavilág köré csoportosíthatóak. Természetesen a teljes élményt számos tényező befolyásolja. S normális halandó a mindennapi fekete leves adagját beemelve nem azon gondolkodik, hogy a kávét alkotó kilencszáz kémiai elem szinte végtelen variációiból éppen melyik alkotja azt az aromát, amely a csészéjébe került. Teljesen szubjektíven eldöntjük, ízlik-e vagy sem. Ez pedig éppen attól is függ, hogy milyen hangulatban, környezetben vagyunk, hány cigarettával, milyen étellel sikerült már aznap tompítanunk ízérzékelésünket; de még az sem mindegy, éppen mi foglalkoztat minket, pláne, mondjuk a reklámok hatására, mit várunk el egy kávétól.

Kávészakértők munkában. Szokatlan ízek

A hivatásos kávékóstolók és szakértők maguk is sommelierek, akik a bor vizsgálatában már megszokott módszereket alkalmazzák a kávé esetében is, így határozzák meg a pontos aroma-összetevőket. A Nespressonál például 110 kávészakértő és hivatásos kóstoló 15 ezernél is több zöldkávé-mintát ellenőriz rendszeresen. Idáig 16 féle Grand Cru őrleményt alkotottak meg, és évente kétszer jelentkeznek korlátozott ideig kapható limitált kiadásokkal.

Az őrlemények alapvető ízviláguk alapján három fő kategóriába sorolhatók: a kakaós, fűszeres-fás és az erősen pörkölt ízjegyeket tartalmazó intenzív aromák, a méz és a gabonafélék ízjegyeit magában hordozó kiegyensúlyozott aromák és a könnyű, citrusos, virágos, gyümölcsös-boros ízjegyeket tartalmazó virágos-gyümölcsös aromák csoportjába.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Márk Edina Gasztro

Új kávézók Budapesten: van még hely?

A gazdasági válság csak átmenetileg vetette vissza a nemzetközi kávézóláncok magyarországi terjeszkedését. Az idén már sorra nyílnak az új kávézók, köztük a régóta várt amerikai Starbucks első budapesti láncszeme.

Medipress Plázs

Miért lesz jobb a hangulatunk a kávétól?

Nehezen megkülönböztethető, hogy mi számít ételnek, és mi az, ami már drog. Természetes dolgok is lehetnek drogok – idézi a New York Post Gary Wenket, az Ohio-i Egyetem Orvosi Karának professzorát, akinek új könyve a Your Brain On Food (Ételek hatása az agyra) címet viseli.

hvg.hu Gasztro

Kávé és pezsgő: nem racionális élmény

Az ünnepre pezsgővel koccintunk, a közös étkezéseket pedig rendszerint egy jó kávéval zárjuk. Nincs ebben semmi különös, s valószínűleg nem is jut eszünkbe, hogy bármiféle harmóniát keressünk a kávé és a pezsgő között.