szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Testes vörös, könnyű fehér vagy netán egy különleges rosé? Keveseknek jutna eszébe, hogy ilyesmin töprengjen, ha nem bort, hanem kávét választ.

A gyümölcsök savassága, a karakteres fűszeres-kakaós vagy a gabonás lágy ízek a kávékban is megtalálhatók. A kávéőrlemények is leginkább e három aromavilág köré csoportosíthatóak. Természetesen a teljes élményt számos tényező befolyásolja. S normális halandó a mindennapi fekete leves adagját beemelve nem azon gondolkodik, hogy a kávét alkotó kilencszáz kémiai elem szinte végtelen variációiból éppen melyik alkotja azt az aromát, amely a csészéjébe került. Teljesen szubjektíven eldöntjük, ízlik-e vagy sem. Ez pedig éppen attól is függ, hogy milyen hangulatban, környezetben vagyunk, hány cigarettával, milyen étellel sikerült már aznap tompítanunk ízérzékelésünket; de még az sem mindegy, éppen mi foglalkoztat minket, pláne, mondjuk a reklámok hatására, mit várunk el egy kávétól.

Kávészakértők munkában. Szokatlan ízek

A hivatásos kávékóstolók és szakértők maguk is sommelierek, akik a bor vizsgálatában már megszokott módszereket alkalmazzák a kávé esetében is, így határozzák meg a pontos aroma-összetevőket. A Nespressonál például 110 kávészakértő és hivatásos kóstoló 15 ezernél is több zöldkávé-mintát ellenőriz rendszeresen. Idáig 16 féle Grand Cru őrleményt alkotottak meg, és évente kétszer jelentkeznek korlátozott ideig kapható limitált kiadásokkal.

Az őrlemények alapvető ízviláguk alapján három fő kategóriába sorolhatók: a kakaós, fűszeres-fás és az erősen pörkölt ízjegyeket tartalmazó intenzív aromák, a méz és a gabonafélék ízjegyeit magában hordozó kiegyensúlyozott aromák és a könnyű, citrusos, virágos, gyümölcsös-boros ízjegyeket tartalmazó virágos-gyümölcsös aromák csoportjába.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Márk Edina Gasztro

Új kávézók Budapesten: van még hely?

A gazdasági válság csak átmenetileg vetette vissza a nemzetközi kávézóláncok magyarországi terjeszkedését. Az idén már sorra nyílnak az új kávézók, köztük a régóta várt amerikai Starbucks első budapesti láncszeme.

Medipress Plázs

Miért lesz jobb a hangulatunk a kávétól?

Nehezen megkülönböztethető, hogy mi számít ételnek, és mi az, ami már drog. Természetes dolgok is lehetnek drogok – idézi a New York Post Gary Wenket, az Ohio-i Egyetem Orvosi Karának professzorát, akinek új könyve a Your Brain On Food (Ételek hatása az agyra) címet viseli.

hvg.hu Gasztro

Kávé és pezsgő: nem racionális élmény

Az ünnepre pezsgővel koccintunk, a közös étkezéseket pedig rendszerint egy jó kávéval zárjuk. Nincs ebben semmi különös, s valószínűleg nem is jut eszünkbe, hogy bármiféle harmóniát keressünk a kávé és a pezsgő között.

Évente be kell oltanunk magunkat a koronavírus ellen – véli a Pfizer vezetője

Évente be kell oltanunk magunkat a koronavírus ellen – véli a Pfizer vezetője

Komoly szigorításokról értesült az Index

Komoly szigorításokról értesült az Index

Videó: A város közepén, a Rákóczi úton csatázott két autós

Videó: A város közepén, a Rákóczi úton csatázott két autós