szerző:
Haulitus Anikó
Tetszett a cikk?

Végre egy jó ok, hogy lelkiismeret-furdalás nélkül tucatszám tömhessük magunkba a palacsintát.

Farsang idején szokásosan fánkot illik enni, sütni. De a globalizáció jegyében újíthatunk is – angolszász módra. Ami aligha idegen tőlünk, a palacsintáról lévén szó. Az angolszász területeken ebben az időszakban ugyanis a palacsintáé a főszerep. Sőt, Hamvazószerda egyenesen a Palacsinta Napja (Pancake Day). A palacsintadobáló, -töltő, -tekerő és természetesen -evő versenyek külön sportággá nőtték ki magukat. Mert a palacsintát ebben az időszakban nemcsak megsütik és jóízűen elfogyasztják. Komoly elismerést mondhat magáénak az, aki a közösségi versenyeken palacsintasütővel a kezében futja le a kijelölt távot, miközben a levegőbe dobálva a legtöbbször fordítja meg a palacsintát. Hogy ilyenkor ki a király, az nem kétséges. A palacsinta a hiedelem szerint szerencsét hoz, és hozzávalóit szimbólumként értelmezik: a tej színe a tisztaságot, a tojás a teremtést, a só az egészséget, a liszt az élet dolgait jelképezi.

De nemcsak a tengerentúli nyelvterületeken esznek ilyenkor orrba-szájba palacsintát, hanem az angolok is. Február 2-án, Candlemas napján – azaz a Fény ünnepén – szó sem lehet palacsintátlanságról. Ebben egyébként kivételesen egyetértenek a franciákkal, akik szintén palacsintával – crépe – ünneplik ezt a napot (La Chandeleur). Sőt, a sorba Oroszország is becsatlakozik. Hogyan is kötődik a palacsinta a fényünnephez? A franciák szerint nagyon egyszerűen – a palacsinta aranysárga színe és kerek formája a Napra hasonlít. Oroszországban nemcsak egy napot, hanem egy egész hetet áldoznak ilyenkor a palacsintaevésnek, mégpedig a Maslenitsa hetében, amely az ortodox nagyböjt előtti hét. Szintén a fényünnephez köthető, és a blinit, az orosz palacsintát fogyasztják, ami jóval kisebb, mint az általunk ismert. Hagyományosan hajdinalisztből készítik, és ha tehetik, kaviárral fogyasztják. Bármelyik farsangi fogást válasszuk is, egy a lényeg: jókedvünk legyen töretlen, a hasunk pedig teli.

Recept

Amerikai palacsinta

Aréna 2000

250 g liszt
1 tojás
330 ml tej
2 teáskanál sütőpor
½ teáskanál só
2 evőkanál olvasztott vaj
olaj a sütéshez

Szitáljuk át a lisztet, majd adjuk hozzá a sütőport és a sót. Egy másik tálban keverjük össze a tejet és a tojást, tegyük hozzá a lisztet és az olvasztott vajat is. Keverjük sima tésztává. Forrósítsuk fel az olajat egy serpenyőben, és öntsünk bele egy adagnyi, 60-70ml-nyi (kb. negyed csésze, 250 ml-est véve alapul) tésztát. Süssük mindkét oldalán aranybarnára. Tálalhatjuk fahéjjal, porcukorral meghintve, de nagyon finom különböző bogyós gyümölcsökkel is. Ha a kész palacsinta
tetejére egy darabka vajat teszünk, és hagyjuk szétolvadni, igazi ínyencpalacsintát kapunk. Az amerikaiak hagyományosan juharsziruppal öntik nyakon. Hétköznapokon szívesen fogyasztják reggelire is.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Megyeri Zsuzsanna, konyhamese.blog.hu Gasztro

Farsangkor sem fogyózunk – recept

Mekkora szerencse, hogy év elején nincs időnk búslakodni. Alighogy felednénk a szilveszteri mulatságokat, már itt a farsangi időszak. S ez sem a fogyókúráról szól.