szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

"Feltámasztják", azaz a rekonstruált recept szerint újrafőzik az Aland-szigeteknél elsüllyedt hajóroncson tavaly talált mintegy 160 éves sört.

A Finnországhoz tartozó balti-tengeri szigetcsoport kormányzata megbízást adott DNS-elemzésre, amely segítségével rekonstruálják a sörfőzet receptjét. Az espoói VTT technikai kutatóközpont már hozzálátott az öt sértetlenül megmaradt üveg egyikének elemzéséhez. Többek között azt próbálják megállapítani, milyen élesztőt használtak az ital elkészítéséhez és milyen baktériumtörzsek vettek részt az érésben. 

A vizsgálatok segítségével a kutatók információkat kaphatnak a sör pontos összetevőit és ízét illetően. A VTT reményei szerint az elemzés májusig lezárul, ekkor tudományos publikációban fogják megjelentetni az eredményeket. Rainer Juslin, az Aland-szigeteki kormányzat illetékese elmondta: a kutatók meg is kóstolták a megközelítőleg 160 éves nedűt, és "bár szavatossági ideje már elég régen lejárt", "viszonylag finomnak találták".

A sörök eredetéről és márkájáról jelenleg nincs sok információ, mivel kézi készítésű, fújt üvegekben kerültek elő. Emellett azt sem tudják pontosan, milyen hajó roncsáról van szó. A feltételezések szerint a XIX. század közepén süllyedt el. A korabeli sörfőzdék hagyományaiból és a kereskedelmi útvonalakból kiindulva a sör valószínűleg a hajó kiindulási kikötőjének közeléből származik. Ennek alapján dán, svéd vagy német sört rejthetnek az üvegek. 

Bjorn Haggblom, a kutatás egyik résztvevője szerint az eddigi legrégebbi iható sör 1869-ből származik.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Kovács Gábor Gasztro

Gúzsba kötve főzik a sört a németek

Miközben világszerte a csokoládétól a paradicsomig mindenféle természetes alapanyagból készülnek újszerű és izgalmas sörök, a németek továbbra is ragaszkodnak a maláta-komló-víz szentháromsághoz.

Tóth Sándor Gasztro

Sörökről egy percben

Lehet, hogy télvíz idején nem a legaktuálisabb egy sörről szóló könyvet felemlegetni. De lehet, hogy éppen ilyenkor a legidőszerűbb, mert nem annyira a habzó ital hőmérséklete izgat minket, mint inkább az élmény, amely a kandalló mellett is megadatik.