szerző:
I. N.
Tetszett a cikk?

„Nem mondjuk meg, melyik híres balatonszemesi étterem északi parti versenytársa szeretnénk lenni, gasztronómiai alternatívát nyújtva a Balatonon” – hangzott el a tó északi partján, Balatonfüreden a minap szervezett sajtótájékoztatón. Tényleg alternatíva? Utánajártunk.

Az Eszencia étterem úgy új, hogy a hely régi. Szokásos szállodás vendéglátóhelyként működött,de mostantól ennél jóval magasabbra tör. A remélt sikerhez minden adott: az anyavállalkozás jól bejáratott négycsillagos, tóparti hotel, ahol valóban első osztályú környezetben pihenhetnek a reformkori hangulatot árasztó Balatonfüredre látogatók. Vörös szőlőlé esszenciális formában ugyan idáig csak a wellness kozmetikai csodatévő szalonjában került terítékre. De ezentúl jó esélyek vannak rá, hogy pohárban-tányérban egyaránt bámulatos átváltozásokra – vagy inkább átváltoztatásokra – legyen képes.

Étterem, belülről.
silverresort.hu

Hogy sikerül-e? Nos, a több csillagos, mindenből a legjobbat akarjuk s adjuk elv, az  Eszencia-paradoxon leglényege valahol itt érhető tetten. Minden, de minden adott a tökéleteshez, de az mégsem lesz tökéletes. Mindenki nagyon igyekszik, sőt, buzgóság tekintetében, pillanatnyilag szinte verhetetlen is a hely, de akad homokszem, amitől meg-megcsikordul a gépezet.

S most lássuk, mi van pohárban-tányérban, amikor éppen bemutatkoznak a nyilvánosságnak egy sajtóvacsorán. Aki a konyhán vezényel: a szemtelenül fiatal séf, Ruga Endre. Meghatóan lelkes és ügyes is. A gyomorbemelegítőként felszolgált tepertős pogácsa életünk egyik legjobb harapnivalója – pedig nem is szeretjük a tepertős pogácsát. Szorosan mellette kell megemlíteni Pintér Zsolt sommelier-t, a balatoni borok avatott szakértőjét, aki minden ételhez talált megfelelő északi vagy déli parti bort. Szakértelméhez kétség nem fér, zseniálisan válogatott a nedűk között, és anya/apatigrisként védelmezte választásait.

Nem minden ok nélkül. Csodálkozunk, miért párosított Laposa Juhfark Cuvée-t az ecetes hagymában marinált sült pontyhoz, de inkább elharapjuk a nyelvünket, aztán mégiscsak kiderül: neki volt igaza. A sült ponty jó, de a borral egyenesen zseniális. Kezd is oszlani a bennünk mocorgó félelem, hogy ilyen pazar sajtóvacsorát csak az szervez, aki reklámot akar tulajdonképpeni teljesítmény nélkül. Persze, persze, trendi és ízléses tányérok meg evőeszközök, aztán ennyi. Aztán a „Jókai kedvence” fantázianevű tejfeles bab krémlevesnél igazán lelkesek leszünk. A füstölt kolbászdarabkás, füstölt húsos derelyés levesre asztaltársaságunk azért panaszkodik, mert túl soknak találja az adagot, ám nálunk ez inkább erény. Minden cseppjét kikanalazzuk, és könnyes szemmel gondolunk drága jó nagymamánk főztjére. A hozzá kínált Figula-féle Balázs-hegy 2008 (Chardonnay) ismét jó választás. És ekkor, pont amikor már megnyugodva hátradőlnénk, hogy feleslegesen izgultunk, jön a váratlan, kicsit kellemetlen meglepetés.

A vargányával töltött jércemell almás burgonyapürével és libamájkrémmel már nem a korábban felállított magas mérce szerint készült. Nincs vele nagy baj, teljesen ehető, de úgy tűnik, a csirke nem túl jó alapanyagból készült, pontosabban, táplálkozott… A gombás töltelékkel összekóstolva pedig irgalmatlanul sós, egyes falatoknál meg borsos az íze. Ennek ellenére jó hozzá a Kreinbacher Szent Ilona Furmint 2009-ből, mégis kicsit csalódottak vagyunk.

Desszert, még érintetlenül.
Izsák Norbert

Aztán megvigasztalódunk. Ebben segít a csokoládé-trilógia, amelynek két darabjához kiválóan passzol Légli Géza Cabernet Franc-ja, a harmadikhoz már nem annyira, de a desszert így is csodás. A chilis csokimousse például – borral vagy bor nélkül – mindenképpen remek. És a levezetésnek még nincs vége, kapunk Saint-Marcellin sajtot is, amibe természetesen lehetetlen belekötni. Furcsálljuk, hogy hozzá Söptei 2008-as, 102 gramm maradékcukros Töppedt Szürkebarátját kínálják, de ismét ránk cáfol a bor és a sommelier – klassz a párosítás.

Mindezek miatt alapvetően jó szájízzel távozunk, annak ellenére, hogy a balatonfüredi Eszencia még nem tökéletes (három hete, a Torkos Csütörtökön nyitottak – a szerk. megjegyzése). Persze, a javulásra és a nemzetközi szájak visszajelzéseire bőven lesz lehetőség, elvégre az Európai Unió számos minisztere fog itt étkezni április 14 -én.

„Több, mint ráncfelvarrás” – mondták a tájékoztatón az Eszencia megújulására utalva. Véleményünket nem kozmetikáztuk, de hogy lesz-e belőle cserebogár, pontosabban ciripelő kis tücsök itt az északi parton, az majd idővel kiderül. Mi is kíváncsiak vagyunk, szezon végén visszatérünk.

Hvg.hu tetszési index az 1-10-es skálán: 7,5 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!