Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"156da1e3-15e2-4ad8-90a6-47f3cc6445a1","c_author":"hvg.hu","category":"hvgkonyvek","description":"A rizottó az olasz konyha egyik legváltozatosabb és legkedveltebb fogása, amely számtalan formában elkészíthető. Íme néhány főzési tipp Maxine Clark gasztronómiai szakíró és főzőtanár Rizottó című könyvéből. Részlet.","shortLead":"A rizottó az olasz konyha egyik legváltozatosabb és legkedveltebb fogása, amely számtalan formában elkészíthető. Íme...","id":"20250104_Ime-7-alaptipp-a-tokeletes-rizotto-elkeszitesehez","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/156da1e3-15e2-4ad8-90a6-47f3cc6445a1.jpg","index":0,"item":"37aca7cd-e030-4472-8dbf-b6f3e5af5251","keywords":null,"link":"/hvgkonyvek/20250104_Ime-7-alaptipp-a-tokeletes-rizotto-elkeszitesehez","timestamp":"2025. január. 04. 19:15","title":"Íme 7 alaptipp a tökéletes rizottó elkészítéséhez","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"77111be9-0d90-47c3-a637-8639099397bc","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"Három megyére ki is adták a figyelmeztetést.","shortLead":"Három megyére ki is adták a figyelmeztetést.","id":"20250104_Onoseso-vasarnap-idojaras","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/77111be9-0d90-47c3-a637-8639099397bc.jpg","index":0,"item":"5b5b069e-22b0-4e28-8cae-335bbdd7d9b1","keywords":null,"link":"/itthon/20250104_Onoseso-vasarnap-idojaras","timestamp":"2025. január. 04. 18:10","title":"Ónoseső miatt lehetnek korcsolyapályák az utak","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"2f98254c-75a9-43bd-bac6-d6c82c29d734","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Nem ritka ma már, hogy valaki úgy dönt, külön Gmail-fiókot nyit a munkahelyi és egy másikat a privát levelei számára, de persze annak sincsen akadálya, hogy akár három (vagy több) fiókja legyen valakinek. A Google gondoskodott arról, hogy igen egyszerű legyen a váltás ezek között.","shortLead":"Nem ritka ma már, hogy valaki úgy dönt, külön Gmail-fiókot nyit a munkahelyi és egy másikat a privát levelei számára...","id":"20250104_tobb-gmail-fiok-valtas-navigacio-levelek-menedzselese-email","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/2f98254c-75a9-43bd-bac6-d6c82c29d734.jpg","index":0,"item":"7c7776b1-fedb-45b9-8353-c225d685161d","keywords":null,"link":"/tudomany/20250104_tobb-gmail-fiok-valtas-navigacio-levelek-menedzselese-email","timestamp":"2025. január. 04. 12:03","title":"Több Gmail-fiókkal is e-mailezhet, mutatjuk, hogyan használhatja kényelmesen őket","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"f21c7b6b-30f2-47c6-9768-cd0cf9fdf0f0","c_author":"Keresztes Imre","category":"360","description":"Vajon melyik identitása az őszintébb az Aszad-rezsim ellen lázadók vezérének, Ahmed al-Saraanak, az egykori dzsihádista hite vagy országmentő elszántsága?","shortLead":"Vajon melyik identitása az őszintébb az Aszad-rezsim ellen lázadók vezérének, Ahmed al-Saraanak, az egykori dzsihádista...","id":"20250105_hvg-ahmed-alsaraa-sziria-hts-kontur","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/f21c7b6b-30f2-47c6-9768-cd0cf9fdf0f0.jpg","index":0,"item":"57b48ec9-8270-4bad-b80b-cd236dc3e557","keywords":null,"link":"/360/20250105_hvg-ahmed-alsaraa-sziria-hts-kontur","timestamp":"2025. január. 05. 13:30","title":"A dzsihádból jön, de még nem tudni, hova tart Szíria új vezetője","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"2f1c09ed-7edf-438e-940f-d41af857cdcd","c_author":"Ligeti Nagy Tamás","category":"360","description":"Miután az ember lassan beletörődik a múlt megváltoztathatatlanságába, és a jelenben nem igazán érzi jól magát, úgy döntött: a jövőt megtartja magának. Yuval Noah Harari izraeli történész új okoskönyvében az információs hálózatok fejlődését vizsgálva arra jut, lehet, hogy az emberiség történetét Valaki Más írja.","shortLead":"Miután az ember lassan beletörődik a múlt megváltoztathatatlanságába, és a jelenben nem igazán érzi jól magát...","id":"20250105_hvg-nexus-harari-tortenelem-mesterseges-intelligencia","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/2f1c09ed-7edf-438e-940f-d41af857cdcd.jpg","index":0,"item":"931fd9c0-b3de-41ae-8842-385da5a3d4b9","keywords":null,"link":"/360/20250105_hvg-nexus-harari-tortenelem-mesterseges-intelligencia","timestamp":"2025. január. 05. 19:30","title":"\"Nem csak egy eszköz, hanem ügynök\" – Harari elmagyarázza, miért veszélyesebb a mesterséges intelligencia az atombombánál is","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"8d252ee0-b090-4f5d-8f45-f672ed85598e","c_author":"MTI","category":"vilag","description":"Ketten közűlük már részt vettek egy gyújtogatásban. ","shortLead":"Ketten közűlük már részt vettek egy gyújtogatásban. ","id":"20250104_Merenyletre-keszulo-tinedzsereket-fogtak-el-Jekatyerinburgban","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/8d252ee0-b090-4f5d-8f45-f672ed85598e.jpg","index":0,"item":"3ecfbb9e-7a4d-45d9-955c-3242b7b88ebb","keywords":null,"link":"/vilag/20250104_Merenyletre-keszulo-tinedzsereket-fogtak-el-Jekatyerinburgban","timestamp":"2025. január. 04. 15:27","title":"Merényletre készülő tinédzsereket fogtak el Jekatyerinburgban","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"84c02252-08e5-4384-8619-b717edbf5bd9","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Bár a japánok kedvelt vízitormája, a wasabi (vaszabi) közismerten csípős, azért egy olyan mellékhatására, amit egy izraeli nő akaratán kívül is megtapasztalt pár éve, nemigen gondolnánk. De úgy is fogalmazhatnánk: ha túl sok wasabit eszel, összetörhet a szíved.","shortLead":"Bár a japánok kedvelt vízitormája, a wasabi (vaszabi) közismerten csípős, azért egy olyan mellékhatására, amit...","id":"20250104_osszetort-sziv-szindroma-tul-sok-wasabi-vaszabi-japan-torma","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/84c02252-08e5-4384-8619-b717edbf5bd9.jpg","index":0,"item":"6084efa9-ea9e-47dd-b09b-fd401ffe6331","keywords":null,"link":"/tudomany/20250104_osszetort-sziv-szindroma-tul-sok-wasabi-vaszabi-japan-torma","timestamp":"2025. január. 04. 14:03","title":"Az első pillanatban szívinfarktusnak tűnt, de aztán kiderült, hogy összetört egy nő szíve, mert túl sok wasabit evett","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"44a439f0-9cea-435a-8dd6-e0a1e25d3009","c_author":"HVG","category":"vilag","description":"Tűz ütött ki egy dallasi bevásárlóközpontban helyi idő szerint pénteken, több mint ötszáz állat elpusztult – írta közleményében Texas szövetségi állam dallasi tűzoltósága.","shortLead":"Tűz ütött ki egy dallasi bevásárlóközpontban helyi idő szerint pénteken, több mint ötszáz állat elpusztult – írta...","id":"20250104_500-kisallat-pusztult-el-kigyulladt-egy-dallasi-bevasarlokozpont","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/44a439f0-9cea-435a-8dd6-e0a1e25d3009.jpg","index":0,"item":"5f3930e5-2ed8-449f-b8f2-eb5434f92800","keywords":null,"link":"/vilag/20250104_500-kisallat-pusztult-el-kigyulladt-egy-dallasi-bevasarlokozpont","timestamp":"2025. január. 04. 13:20","title":"Több mint 500 kisállat pusztult el, miután kigyulladt egy dallasi bevásárlóközpont","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Lehet édes és savanyú, csípős, fűszeres, de a natúr ízek magukban is isteniek. Üvegbe zárva, egész évben nemcsak gyümölcsből készíthetünk lekvárt, de zöldségekből is. S már tavasszal neki is kezdhetünk. Hogy az ötlet így elsőre zöldségnek tűnik? Meglehet, de csak addig, amíg meg nem kóstoltuk.
Egyre színesebb a piac kínálata, újra élvezhetjük a szabadon termett zöldségek harsogó frissességét, ízeit. Ha már „a la natur” feltöltöttük vitaminraktárunkat, akkor neki is állhatunk a zöldséglekvárok, zöldséges krémek gyártásához. Nemcsak magukban, kenyérre, pirítósra kenve hozhatnak új színt és ízeket a konyhánkra, úgyis, mint a vegák kedvencei. de húsok mellé, mártások helyett, salátákhoz és tésztákhoz, mártogatósként is kiválóak. Megtölthetünk vele krumplit, rétest, hajtogatott pogácsát, bármilyen leveles tésztát. S mi tagadás, ezáltal ugyancsak divatosak leszünk. Nem véletlen, hogy a gourmet delikáteszekben roskadoznak a polcok a francia, olasz, angol, amerikai különlegességektől, meglehetősen borsos áron. Mi sem egyszerűbb, legyünk a saját gourmet beszállítóink!
Hidegen és melegen – attól függően milyen fogáshoz szánjuk – egyaránt fogyaszthatóak a zöldségekből készült lekvárok és krémek,amelyek nem utolsósorban egészségesek is – magas rosttartalmuk miatt érdemes naponta beépíteni az étrendünkbe. Baráti összejöveteleken,bulikon a mártogatós, tunkolós étkezésnek megvan a varázsa, igazi ,,csapatépítő” fogás. Váratlan vendég érkezése sem hozhat bennünket zavarba, mert csak leemelünk a polcról egy-két zöldségkrémet, és sós rúd, keksz, kétszersült vagy pirítós mellé máris tálalhatjuk.
Persze vannak jól bevált receptek és ízkombinációk, de gyakorlatilag szezontól és ízléstől függően a ,,mindent bele” receptek is szinte mindig sikerrel járnak. Így, ha egy kicsit szabadjára engedjük a fantáziánkat, mindig újabb és újabb variációkat alkothatunk. De arra ügyeljünk, hogy mindig a szezonnak megfelelő, legfrissebb, lehetőleg vegyszermentes, friss alapanyagokkal dolgozzunk! A választott egy vagy többféle zöldséghez nem kell más, mint kevés fűszer, és ízlés szerint egy kis olívaolaj. Fogyasztás előtt még ízesíthetjük, krémesebbé tehetjük az állagukat például vajjal, majonézzel, joghurttal, persze attól függően, mit zártunk az üvegbe. Receptek
Fűszeres lilahagyma lekvár
Aréna 2000
1 kg lilahagyma 4-5 evőkanál méz 3 evőkanál balzsamecet 3 evőkanál olívaolaj 1 kávéskanál só egy nagyobb csipet szegfűszeg, fahéj 1 cm friss gyömbér apróra reszelve (ha nincs friss, az őrölt is jó)
A hagymát megtisztítjuk és vékony csíkokra szeleteljük. Tegyük egy nagyobb lábasba, csurgassuk rá a mézet, öntsük hozzá az olívaolajt, a fűszereket (a balzsamecet kivételével) és hagyjuk 1,5-2 órát állni. Ez idő alatt a hagyma egy kis levet ereszt majd. Kis lángon az ecetet is hozzáöntve főzzük 45 percig, várjuk meg, amíg rottyan egyet. Még forrón töltsük befőttes üvegekbe, zárjuk le és tegyük 2 napra száraz dunsztba. A kísérletező kedvű ínyencek adhatnak hozzá aszalt szilvát, mazsolát vagy áfonyát is. Pirítósra is nagyszerű, de kiváló kísérője grillezett húsoknak, sülteknek.
Zelleres- cukkinis pikáns krém
2 nagyobb fej zeller 2 közepes cukkíni 5 evőkanál olívaolaj 4 gerezd fokhagyma 1 piros csilipaprika , apróra vágva 1 csokor petrezselyem apróra vágva só bors
A zellert és a cukkínit is vágjuk fel apró kockára. A zellert főzzük puhára sós vízben, a cukkínit pároljuk puhára 2 evőkanál olívaolajon. A puha zöldségeket botmixerrel vagy turmixban pépesítsük, adjuk hozzá a fűszereket és az olívaolajt, keverjük simára. Fakanállal keverjük hozzá az apróra vágott csilipaprikát és a petrezselyemzöldet. Még forrón töltsük üvegekben, légmentesen zárjuk le és 24 órára tegyük száraz dunsztba. Sültekhez, grillezett húsokhoz ez is pikáns kiegészítő.
A zöldségeket puhára főzzük, majd össze turmixoljuk a többi hozzávalóval, fűszerrel, és lábasba öntve 5-10 percig addig főzzük, amíg egyet rottyan. Még melegen üvegekbe töltjük, és 24 órára száraz dunsztba tesszük.
Tökmagos zöldségkrém
20 dkg tökmag 2 nagyobb sárgarépa 2 közepes fej lilahagyma, apróra vágva Egy közepes fej zeller 4 gerezd fokhagyma , összezúzva 1-1,5 dl olívaolaj só frissen őrölt feketebors ízlés szerint pár csepp citromlé
A hántolt tökmagot egy serpenyőben 3-4 perc alatt pirítsuk meg, majd daráljuk le. A zöldségeket reszeljük le, és keverjük össze a darált tökmaggal. Adjuk hozzá az apróra vágott lilahagymát, fokhagymát, cseppenként keverjük hozzá az olívaolajt, a fűszereket és botmixerrel dolgozzuk krémes állagúra. Ha nem találnánk eléggé krémesnek az állagot, akkor cseppenként adjunk még hozzá annyi olívaolajt, amíg kenhető krémet kapunk. Hűtőben tárolva 10-12 napig is eláll.