szerző:
Haulitus Anikó
Tetszett a cikk?

Lehet édes és savanyú, csípős, fűszeres, de a natúr ízek magukban is isteniek. Üvegbe zárva, egész évben nemcsak gyümölcsből készíthetünk lekvárt, de zöldségekből is. S már tavasszal neki is kezdhetünk. Hogy az ötlet így elsőre zöldségnek tűnik? Meglehet, de csak addig, amíg meg nem kóstoltuk.

Egyre színesebb a piac kínálata, újra élvezhetjük a szabadon termett zöldségek harsogó frissességét, ízeit. Ha már „a la natur” feltöltöttük vitaminraktárunkat, akkor neki is állhatunk  a zöldséglekvárok, zöldséges krémek gyártásához. Nemcsak magukban, kenyérre, pirítósra kenve hozhatnak új színt és ízeket a konyhánkra, úgyis, mint a vegák kedvencei. de húsok mellé, mártások helyett, salátákhoz  és tésztákhoz, mártogatósként is kiválóak. Megtölthetünk vele krumplit, rétest, hajtogatott pogácsát, bármilyen leveles tésztát. S mi tagadás, ezáltal ugyancsak divatosak leszünk. Nem véletlen, hogy a gourmet delikáteszekben roskadoznak a polcok a francia, olasz, angol, amerikai különlegességektől, meglehetősen borsos áron. Mi sem egyszerűbb, legyünk a saját gourmet beszállítóink! 

Hidegen és melegen – attól függően milyen fogáshoz szánjuk – egyaránt fogyaszthatóak a zöldségekből készült lekvárok és krémek,amelyek nem utolsósorban egészségesek is – magas rosttartalmuk miatt érdemes naponta beépíteni az étrendünkbe. Baráti összejöveteleken,bulikon a mártogatós, tunkolós étkezésnek megvan a varázsa, igazi ,,csapatépítő” fogás. Váratlan vendég érkezése sem hozhat bennünket zavarba, mert csak leemelünk a polcról egy-két zöldségkrémet, és sós rúd, keksz, kétszersült vagy pirítós mellé máris tálalhatjuk.

Persze vannak jól bevált receptek és ízkombinációk, de gyakorlatilag szezontól és ízléstől függően a ,,mindent bele” receptek is szinte mindig sikerrel járnak. Így, ha egy kicsit szabadjára engedjük a fantáziánkat, mindig újabb és újabb variációkat alkothatunk. De arra ügyeljünk, hogy mindig a szezonnak megfelelő, legfrissebb, lehetőleg vegyszermentes, friss alapanyagokkal dolgozzunk! A választott egy vagy többféle zöldséghez nem kell más, mint kevés fűszer, és ízlés szerint egy kis
olívaolaj. Fogyasztás előtt még ízesíthetjük, krémesebbé tehetjük az állagukat például vajjal, majonézzel, joghurttal, persze attól függően, mit zártunk az üvegbe.
 
Receptek

Fűszeres lilahagyma lekvár

Aréna 2000

1 kg lilahagyma
4-5 evőkanál méz
3 evőkanál balzsamecet
3 evőkanál olívaolaj
1 kávéskanál só
egy nagyobb csipet szegfűszeg, fahéj
1 cm friss gyömbér apróra reszelve (ha nincs friss, az őrölt is jó)

A hagymát megtisztítjuk és vékony csíkokra szeleteljük. Tegyük egy nagyobb lábasba, csurgassuk rá a mézet, öntsük hozzá az olívaolajt, a fűszereket (a balzsamecet kivételével) és hagyjuk 1,5-2 órát állni. Ez idő alatt a hagyma egy kis levet ereszt majd. Kis lángon az ecetet is hozzáöntve főzzük 45 percig, várjuk meg, amíg rottyan egyet. Még forrón töltsük befőttes üvegekbe, zárjuk le és tegyük 2 napra száraz dunsztba. A kísérletező kedvű ínyencek adhatnak hozzá aszalt szilvát, mazsolát vagy áfonyát is. Pirítósra is nagyszerű, de kiváló kísérője grillezett húsoknak, sülteknek.

Zelleres- cukkinis pikáns krém

2 nagyobb fej zeller
2 közepes cukkíni
5 evőkanál olívaolaj
4 gerezd fokhagyma
1 piros csilipaprika , apróra vágva
1 csokor petrezselyem apróra vágva

bors

A zellert és a cukkínit is vágjuk fel apró kockára. A zellert főzzük puhára sós vízben, a cukkínit pároljuk puhára 2 evőkanál olívaolajon. A puha zöldségeket botmixerrel vagy turmixban pépesítsük, adjuk hozzá a fűszereket és az olívaolajt, keverjük simára. Fakanállal keverjük hozzá az apróra vágott csilipaprikát és a petrezselyemzöldet. Még forrón töltsük üvegekben, légmentesen zárjuk le és 24 órára tegyük száraz dunsztba. Sültekhez, grillezett húsokhoz  ez is pikáns kiegészítő.

Céklás-tormás vitaminbomba

Aréna 2000

30 dkg csicsóka
20 dkg torma
20 dkg cékla
5 evőkanál olívaolaj
2 csipet köménymag
2 evőkanál méz
7 gerezd fokhagyma

bors

A zöldségeket puhára főzzük, majd össze turmixoljuk a többi hozzávalóval, fűszerrel, és lábasba öntve 5-10 percig addig főzzük, amíg egyet rottyan. Még melegen üvegekbe töltjük, és 24 órára száraz dunsztba tesszük. 

Tökmagos zöldségkrém

20 dkg tökmag
2 nagyobb sárgarépa
2 közepes fej lilahagyma, apróra vágva
Egy közepes fej zeller
4 gerezd fokhagyma , összezúzva
1-1,5 dl olívaolaj

frissen őrölt feketebors
ízlés szerint pár csepp citromlé

A hántolt tökmagot egy serpenyőben 3-4 perc alatt pirítsuk meg, majd daráljuk le. A zöldségeket reszeljük le, és keverjük össze a darált tökmaggal. Adjuk hozzá az apróra vágott lilahagymát, fokhagymát, cseppenként keverjük hozzá az olívaolajt, a fűszereket és botmixerrel dolgozzuk krémes állagúra. Ha nem találnánk eléggé krémesnek az állagot, akkor cseppenként adjunk még hozzá annyi olívaolajt, amíg kenhető krémet kapunk. Hűtőben tárolva 10-12 napig is eláll. 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!