szerző:
Lukács Enikő
Tetszett a cikk?

Mi a titka egy jó zöldborsólevesnek? A friss zöldborsó! Íme, kicsit másképp, mint ahogy megszoktuk. Biztos a siker.

Nemcsak a kását, de ezt a levest sem esszük forrón. Sőt, inkább kihűlve. Úgy, hogy éppen ez idő tájt debütálhatunk vele a konyhában, amikor már nem csak a levestől várhatunk egy kis melegséget. Ezt a zöldborsólevest a méltán népszerű gazpacho unokatestvéreként is szokták emlegetni. De míg az utóbbiban a paradicsom, paprika (zeller, uborka) dominál, addig itt a zöldborsóé a főszerep, az édesköménnyel rafináljuk, az avokádó pedig az egzotikus felütés. Elkészítése egyszerű, a botmixer alapfokú kezelői használatán kívül (ki- és bekapcsolás) egyéb jártasságra nincs szükség.

Tavaszi zöldborsóleves másképp

Lukács Enikő

Hozzávalók 4 fő részére

30 dkg tisztított zöldborsó 
1 kis fej édeskömény
1 l húsleves alaplé és víz keveréke 1:1 arányban
1 db érett avokádó
1 evőkanál citromlé
Kb. 4 kanál apróra vágott friss, koriander levél
Só, frissen őrölt bors

A zöldborsót szórjuk egy edénybe. Az édesköményt mossuk meg és szeleteljük fel, majd adjuk a zöldborsóhoz. Öntsük fel annyi húsleves alaplé-víz keverékével, hogy bőven ellepje a zöldségeket. Forraljuk fel, majd lassú tűzön, fedő alatt, főzzük puhára (kb. 15-20 perc). Az avokádót vágjuk félbe, és egy evőkanállal  kanalazzuk ki a héjából az avokádóhúst, locsoljuk meg a citromlével, hogy ne barnuljon meg. Az elkészült levest hagyjuk hűlni 10 percig. Vegyünk ki és tegyünk félre belőle egy-két evőkanál zöldborsót, majd adjuk hozzá a citromos avokádót. Botmixerrel krémesítsük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Kihűlve fogyasztjuk - nyáron kifejezetten hidegen, behűtve -, elosztva a tányérokban a félretett zöldborsó levesbetétet. Apróra vágott friss koriander- vagy petrezselyemlevelekkel, esetleg még frissen durvára őrölt borssal tálaljuk.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Lukács Enikő Gasztro

A hét receptje: Medvehagymás sajtos szuflé

A medvehagyma igazi idény zöldség, ez idő tájt különösebb gond nélkül beszerezhető nagyobb piacokon, és szabadon is szedhető a Mecsek lejtőin, hogy aztán újabb egy évet kelljen várni a felbukkanására. Ezekben a napokban nem szalaszthatjuk el a medvehagymás ételeket, mert legközelebb csak jövő tavasszal lesz ismét alkalmunk elkészíteni. A medvehagymás szuflé igazi tavaszköszöntő, és a hagyományos húsvéti tojásos ételek mellett színfolt az ünnepi asztalon is!

Krisztina O'Brien Gasztro

A hét receptje: virsli háromféleképpen

Ha idáig nem sejtettük volna, most már hivatalos felmérés által erősíttetett meg: virsliimádó nép a magyar. Jó kis képzavarral élve, vesszük, mint a cukrot.

Rapp Eszter Gasztro

A hét receptje: Spárgás lepény

Végre megjelent a piacokon a spárga. Érdemes kihasználni az alkalmat, hiszen hamar vége a szezonnak. Ez az igen ízletes tavaszi zöldség szinte bármilyen formában nagyon finom.

Megyeri Zsuzsanna Élet+Stílus

A hét receptje: félórás ebéd pulykából

Nem túl divatos madáralkatrész a pulykacomb. Igaz, hogy viszonylag olcsó, de elég ronda a bőre, és nem is lehet olyan ropogósra sütni, mint a csirke-, kacsa- vagy libacombot. Meg aztán ott vannak a szívós inak. Ki tudja, meddig kell főzni. Hogy akkor miért ajánljuk?