Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"7af55020-cc5b-4c72-8f5b-b8db3bb544d2","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Hegyi Zsolt szerint sorompóhiba okozta a problémát a szakaszon, amelyet 10 éve újítottak fel.","shortLead":"Hegyi Zsolt szerint sorompóhiba okozta a problémát a szakaszon, amelyet 10 éve újítottak fel.","id":"20250607_azonnali-vizsgalatot-rendelt-el-a-MAV-vezer-miutan-osszeomlott-a-balatoni-vonal","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/7af55020-cc5b-4c72-8f5b-b8db3bb544d2.jpg","index":0,"item":"b06ccd60-4cf9-4fcd-b41d-595daacf66cf","keywords":null,"link":"/itthon/20250607_azonnali-vizsgalatot-rendelt-el-a-MAV-vezer-miutan-osszeomlott-a-balatoni-vonal","timestamp":"2025. június. 07. 15:04","title":"„Nem elfogadható” – azonnali vizsgálatot rendelt el a MÁV-vezér, miután összeomlott a balatoni vasútvonal","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"c72a4e7e-e1b7-42f0-8cd6-7ff56854066a","c_author":"HVG","category":"kkv","description":"A balatoni fővonal közlekedésének szombati összeomlása után hétfőn 300 busz várja, szükség lesz-e rájuk.","shortLead":"A balatoni fővonal közlekedésének szombati összeomlása után hétfőn 300 busz várja, szükség lesz-e rájuk.","id":"20250609_Ugy-tunik-a-MAV-most-mar-minden-nap-kivezenyel-300-potlobuszt-tartalekba-biztos-ami-biztos","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/c72a4e7e-e1b7-42f0-8cd6-7ff56854066a.jpg","index":0,"item":"ddf8a4f8-0ae1-422d-815d-1be70a928ea4","keywords":null,"link":"/kkv/20250609_Ugy-tunik-a-MAV-most-mar-minden-nap-kivezenyel-300-potlobuszt-tartalekba-biztos-ami-biztos","timestamp":"2025. június. 09. 09:24","title":"Úgy tűnik, a MÁV most már minden nap kivezényel 300 pótlóbuszt tartalékba, biztos, ami biztos","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"1a084f88-26d4-4e0d-b919-41f7310f413e","c_author":"Maltofer","category":"brandchannel","description":"A vas a szervezetünk egyik alapköve, ami döntő szerepet játszik az egészségünk fenntartásában: támogatja az anyagcserét, a növekedést és a normális sejtműködést. De vajon mindenkinek ugyanannyi vasra van szüksége? Távolról sem! Lássuk, milyen tényezőktől függ, mennyit kell bevinnünk belőle.","shortLead":"A vas a szervezetünk egyik alapköve, ami döntő szerepet játszik az egészségünk fenntartásában: támogatja...","id":"20250505_Vasbevitel-vastartalmu-elelmiszerek-maltofer","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/1a084f88-26d4-4e0d-b919-41f7310f413e.jpg","index":0,"item":"beab4618-d3d2-44ae-9c20-b31b791efcbf","keywords":null,"link":"/brandchannel/20250505_Vasbevitel-vastartalmu-elelmiszerek-maltofer","timestamp":"2025. június. 08. 11:30","title":"Elég vasat eszünk meg naponta? A válasz nem egyértelmű!","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":true,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":true,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":"Maltofer","c_partnerlogo":"b5850ba1-e583-4d22-9186-688d82b8c838","c_partnertag":""},{"available":true,"c_guid":"297e80f4-8ed9-4484-9f78-45c25c1f114e","c_author":"HVG","category":"360","description":"Első hallásra képtelenségnek, már a nevében is ellentmondásosnak tűnhet az átlátszó fa, pedig a kutatók évek óta foglalkoznak a megvalósításával. Készítettek is már ilyet, ahhoz viszont nagy mennyiségben kellett nem lebomló vegyi anyagokat is használniuk. Amerikai szakemberek most találtak egy ígéretes megoldást.","shortLead":"Első hallásra képtelenségnek, már a nevében is ellentmondásosnak tűnhet az átlátszó fa, pedig a kutatók évek óta...","id":"20250608_hvg-felig-atlatszo-fa-ablakuveg","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/297e80f4-8ed9-4484-9f78-45c25c1f114e.jpg","index":0,"item":"dd05db2a-1285-445a-a37f-ca500af8105b","keywords":null,"link":"/360/20250608_hvg-felig-atlatszo-fa-ablakuveg","timestamp":"2025. június. 08. 15:45","title":"Fából is lehet az ablaküveg, és ez nem elírás","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"dd7607e1-0ece-4041-9f50-d5f7bc9d8d6e","c_author":"hvg.hu/MTI","category":"itthon","description":"Az eseményre a 2024-es EP-választások egyéves évfordulóján kerül sor.","shortLead":"Az eseményre a 2024-es EP-választások egyéves évfordulóján kerül sor.","id":"20250607_Orban-Viktor-Franciaorszagban-mond-beszedet-a-Patriotak-nagygyulesen","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/dd7607e1-0ece-4041-9f50-d5f7bc9d8d6e.jpg","index":0,"item":"125c1d5a-08e9-4488-867b-0c2ab2858736","keywords":null,"link":"/itthon/20250607_Orban-Viktor-Franciaorszagban-mond-beszedet-a-Patriotak-nagygyulesen","timestamp":"2025. június. 07. 14:50","title":"Orbán Viktor Franciaországban mond beszédet a Patrióták nagygyűlésén","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"0bda1ba8-75ff-479c-baf5-dea8f0b58d39","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Hűvösebb levegő érkezik, hétfőn 21 és 26 fok közötti maximumok várhatók","shortLead":"Hűvösebb levegő érkezik, hétfőn 21 és 26 fok közötti maximumok várhatók","id":"20250608_hidegfront-zivatar-szel-hoseg-enyhules-meteorologia","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/0bda1ba8-75ff-479c-baf5-dea8f0b58d39.jpg","index":0,"item":"a085a7a7-face-426d-9384-73a44a378d99","keywords":null,"link":"/itthon/20250608_hidegfront-zivatar-szel-hoseg-enyhules-meteorologia","timestamp":"2025. június. 08. 09:59","title":"Érkezik a hidegfront, zivatarokat hoz magával","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"65487a21-bca3-4543-aea0-209ca6958994","c_author":"HVG","category":"sport","description":"Nyolc év után búcsúzott a klubtól, hogy Szoboszlai Dominik és vélhetően Kerkez Milos csapattársa legyen.","shortLead":"Nyolc év után búcsúzott a klubtól, hogy Szoboszlai Dominik és vélhetően Kerkez Milos csapattársa legyen.","id":"20250607_Hivatalos-leigazolta-a-Puskas-Akademia-kapusat-a-Liverpool-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/65487a21-bca3-4543-aea0-209ca6958994.jpg","index":0,"item":"85af748a-590c-4d79-b0f1-6fd6de0d2111","keywords":null,"link":"/sport/20250607_Hivatalos-leigazolta-a-Puskas-Akademia-kapusat-a-Liverpool-ebx","timestamp":"2025. június. 07. 18:16","title":"Hivatalos: leigazolta a Puskás Akadémia kapusát a Liverpool","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"603fb4be-2916-4953-9daa-3a9c3dd297c1","c_author":"MTI","category":"vilag","description":"Alexander Dobrindt német belügyminiszter támogatja, hogy a rendőrséget szereljék fel elektromos sokkoló pisztolyokkal, más néven Taserekkel.","shortLead":"Alexander Dobrindt német belügyminiszter támogatja, hogy a rendőrséget szereljék fel elektromos sokkoló pisztolyokkal...","id":"20250608_Elektromos-sokkolo-pisztolyokkal-szerelnek-fel-a-nemet-rendoroket","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/603fb4be-2916-4953-9daa-3a9c3dd297c1.jpg","index":0,"item":"634aa129-22d4-40f5-bcf5-2455ab950e28","keywords":null,"link":"/vilag/20250608_Elektromos-sokkolo-pisztolyokkal-szerelnek-fel-a-nemet-rendoroket","timestamp":"2025. június. 08. 09:34","title":"Elektromos sokkoló pisztolyokkal szerelnék fel a német rendőröket","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Mi a titka egy jó zöldborsólevesnek? A friss zöldborsó! Íme, kicsit másképp, mint ahogy megszoktuk. Biztos a siker.
Nemcsak a kását, de ezt a levest sem esszük forrón. Sőt, inkább kihűlve. Úgy, hogy éppen ez idő tájt debütálhatunk vele a konyhában, amikor már nem csak a levestől várhatunk egy kis melegséget. Ezt a zöldborsólevest a méltán népszerű gazpacho unokatestvéreként is szokták emlegetni. De míg az utóbbiban a paradicsom, paprika (zeller, uborka) dominál, addig itt a zöldborsóé a főszerep, az édesköménnyel rafináljuk, az avokádó pedig az egzotikus felütés. Elkészítése egyszerű, a botmixer alapfokú kezelői használatán kívül (ki- és bekapcsolás) egyéb jártasságra nincs szükség.
Tavaszi zöldborsóleves másképp
Lukács Enikő
Hozzávalók 4 fő részére
30 dkg tisztított zöldborsó 1 kis fej édeskömény 1 l húsleves alaplé és víz keveréke 1:1 arányban 1 db érett avokádó 1 evőkanál citromlé Kb. 4 kanál apróra vágott friss, koriander levél Só, frissen őrölt bors
A zöldborsót szórjuk egy edénybe. Az édesköményt mossuk meg és szeleteljük fel, majd adjuk a zöldborsóhoz. Öntsük fel annyi húsleves alaplé-víz keverékével, hogy bőven ellepje a zöldségeket. Forraljuk fel, majd lassú tűzön, fedő alatt, főzzük puhára (kb. 15-20 perc). Az avokádót vágjuk félbe, és egy evőkanállal kanalazzuk ki a héjából az avokádóhúst, locsoljuk meg a citromlével, hogy ne barnuljon meg. Az elkészült levest hagyjuk hűlni 10 percig. Vegyünk ki és tegyünk félre belőle egy-két evőkanál zöldborsót, majd adjuk hozzá a citromos avokádót. Botmixerrel krémesítsük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Kihűlve fogyasztjuk - nyáron kifejezetten hidegen, behűtve -, elosztva a tányérokban a félretett zöldborsó levesbetétet. Apróra vágott friss koriander- vagy petrezselyemlevelekkel, esetleg még frissen durvára őrölt borssal tálaljuk.
A medvehagyma igazi idény zöldség, ez idő tájt különösebb gond nélkül beszerezhető nagyobb piacokon, és szabadon is szedhető a Mecsek lejtőin, hogy aztán újabb egy évet kelljen várni a felbukkanására. Ezekben a napokban nem szalaszthatjuk el a medvehagymás ételeket, mert legközelebb csak jövő tavasszal lesz ismét alkalmunk elkészíteni. A medvehagymás szuflé igazi tavaszköszöntő, és a hagyományos húsvéti tojásos ételek mellett színfolt az ünnepi asztalon is!
Ha idáig nem sejtettük volna, most már hivatalos felmérés által erősíttetett meg: virsliimádó nép a magyar. Jó kis képzavarral élve, vesszük, mint a cukrot.
Végre megjelent a piacokon a spárga. Érdemes kihasználni az alkalmat, hiszen hamar vége a szezonnak. Ez az igen ízletes tavaszi zöldség szinte bármilyen formában nagyon finom.
Nem túl divatos madáralkatrész a pulykacomb. Igaz, hogy viszonylag olcsó, de elég ronda a bőre, és nem is lehet olyan ropogósra sütni, mint a csirke-, kacsa- vagy libacombot. Meg aztán ott vannak a szívós inak. Ki tudja, meddig kell főzni. Hogy akkor miért ajánljuk?