szerző:
Rapp Eszter
Tetszett a cikk?

Legnagyobb örömünkre még mindig ott virítanak a sárgabarackhalmok a piacokon, és nem lett igaza a huhogóknak, hogy az idén oda a lekvár. De mit kezdjünk az édes krémes érett sárgabarackkal, ha már tele a kamra a dunsztossal? Süssünk belőle tortát!

A cél, hogy a barack intenzív zamata a kész süteményben is megmaradjon, ne csak halványan derengjen a tortakrémben, illetve szinte lekvárrá összesülve üljön a sütemény tetején. Ez az igazán egyszerű minden ízében a nyarat idéző édesség tökéletes választás. A vajas omlós tészta, a selymes barackkrém és a fél barackok pont olyan finomak együtt, ahogy az a nagykönyvben meg van írva. Nem spóroltunk a gyümölccsel, egy kiló kerül a sütibe. Ha az alapanyagokat beszereztük, az összeállítása már gyerekjáték.

Hozzávalók az alaphoz:

Rapp Eszter

200 g liszt
60 g cukor
egy csipet só
140 g hideg vaj felkockázva
+1 tojássárgája
Hozzávalók a töltelékhez:
1 kg sárgabarack (a legszebb 8 barackot tegyük félre)
200 g cukor
1 citrom leve
6 tojás
100 g liszt

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Az alaphoz morzsoljuk el a vajat a liszttel, majd mehet hozzá a cukor és a só is. Amint a tészta összeáll kész is van. A hozzávalókat akár bedobálhatjuk a botmixerre csatolható darálórészbe ahol pillanatok alatt összeáll. A kész tésztát nyomogassuk 23 cm-es kivajazott tortaformába. Egy (vizes) kanál segítségével könnyen szétoszlathatjuk és kiegyenlíthetjük a tésztát. Tegyük az előmelegített sütőbe és 10 percig süssük elő. Elősütés után kenjük meg egy tojás sárgájával.

A krémhez 4 dl vizet forraljunk fel 200 g cukorral. A barackokat vágjuk félbe – ne felejtsünk el félretenni felezett barackot a tetejére –, magozzuk ki és közepes lángon főzzük pár perc alatt puhára a cukros vízben. Turmixoljuk le, majd ízesítsük citromlével. Miután kissé kihűlt, habverővel egyenként dolgozzuk el benne a tojásokat, végül a lisztet. Öntsük az elősütött alapra a krémet és süssük 10 percig. 10 perc után a krém besűrűsödik annyira, hogy kissé megtartsa a fél barackokat, amiket előzőleg félretettünk. Rakosgassuk a torta tetejére, és mehet az egész vissza a sütőbe még körülbelül 15 percre. Tálalás előtt hagyjuk kicsit megdermedni a hűtőben. Nagyon finom!

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!