szerző:
Gy. Zs.
Tetszett a cikk?

Még három hét, még kettő, aztán már csak pár nap, végül last minute irány valamelyik éjjel-nappali bolt. Hova menjünk vásárolni, hol, mit szerezzünk be, ha nem a legközelebbi étteremből akarjuk a vacsorát megrendelni Szentestére, hanem igazi különlegességekre készülünk? Körülnéztünk Budapesten.

Advent ide vagy oda, elmélyedni nagyon nincs időnk. Valahogy mindig ilyenkor szakad a nyakunkba minden restancia, s próbáljuk begyömöszölni az évet a hátralévő pár napba. Pánik helyett azonban inkább áldozzunk pár órát a tájékozódásra és vásárlásra, megéri. Ma már válogathatunk pénztárcánk s ízlésünk szerint, és kis fantáziával a jó minőségű alapanyagokból szuper, ízes ajándékokat is gyárthatunk.

Első tippünk: keressük fel a legközelebbi piacot, és spájzoljuk be onnan a karácsonyi menühöz való alapanyagokat. Mondhatnánk, hogy cipőt a cipőboltból, vagyis lehetőleg a zöldséget, krumplit, savanyú káposztát, tojást, túrót, mézet, gyümölcsöt őstermelőktől, kézművesektől szerezzük be. Nekik még arra is szokott idejük lenni, hogy ellássanak tanácsokkal - mit, hogyan, mennyi ideig tárolhatunk.

Bevethetünk egy kis praktikát is, például a budaiak kedvelt piacán, a Fény utcában, ahol nem egy ismert séf, vendéglős – hogy csak az Olimpiás Takács Lajost, a Manueles Laczó Csabát vagy Molnár B. Tamás gasztrogurut említsük -  vásárol. Érdemes utánuk eredni, s kilesni, kinél állnak meg.

S ha már ott vagyunk, ki ne hagyjuk az emeleten a Sonkást / Hús Mix/. A rovatunkból is ismert Kurunczi József minden szombaton derekasan állja a sonkaimádók ostromát, lankadatlanul kóstoltat s beszél, beszél az ízekről, ételekről, kapásból rögtönöz recepteket. Újabban a saját készítésű roastbeefjére, és a cégük különböző ízesítésű pástétomaira gerjeszti a népeket.

Hasonló esélyekkel pásztázhatjuk Budapest gyomrát, a Vámház körúti nagycsarnokot, ami meg a legtöbb menő gasztroblogger zarándokhelye, különös tekintettel például Gál Józsi „hentesutánzatra” az alagsorban. Egyébként érdemes kedvenc blogjainkban - vagy akár a Goldenblog idei díjazottjai között - nemcsak a receptek után kutakodni, hanem keresgélni a bejegyzésekben, ki, mit, honnan szerez be. Higgyék el, kiderül a tuti.

A Vámház körúti nagycsarnok
Pataky Zsolt

A nagycsarnokban egyébként éppen odalent találjuk a halasokat is, akikhez hetente kétszer érkezik friss tengeri áru. A fűszereket már ne a nagycsarnok Ázsia boltjában keressük;kicsiben,de nagy választékkal ott a Fény utcai piac alatt az Ezer fűszer. Pár lépésnyire pedig az  Arbat orosz bolt, ahonnan a füstölt halaktól az igazi orosz pezsgőig mindent megvehetünk. A hálózatnak egyébként már a II. kerületi Bimbó úton épp úgy van üzlete, mint a Budafoki Camponában.

A pesti oldalon kiváló baromfis lelőhely a Lehel piac, ha pedig gombavadászatra indulnánk, érdemes felkeresni az Újpesti piacot. A terézvárosi Hunyadi téri piac mellett ott találjuk az ős-Culinarist, a ma már három bolttal – Óbudán a Perc utcában, a belvárosi Balassi Bálint utcában – is rendelkező delikáteszlánc annak idején elsőnek megnyitott üzletét. A Culinárisokban vastagabb pénztárcával mindent beszerezhetünk a „népek konyhájáról” – legfeljebb előtte lapozzuk fel a HVG Kiadó Ízek és kultúrák sorozatának eddig megjelent köteteit a mexikóitól az indiain át a kínaiig. Apropó, indiai: Szép Kis India az erzsébetvárosi Wesselényi utcában, ahol az indiai és az ázsiai konyha nélkülözhetetlen alapanyagai tornyosulnak, ha egy kis egzotikumot akarnánk csempészni a hagyományos ünnepi ízek közé.

Ha megengedhetjük magunknak, hogy legalább az ünnepre készülve igazán különleges olajokat, eceteket, szardíniákat, fűszereket s egyebeket szerezzünk be, akkor látogassunk el a budai Lánchíd utcába, ahol a Baldaszti’s Market Delikateszben valóban nem mindennapi márkákra bukkanhatunk. Az ünnephez méltó italok közül is válogathatunk náluk, vagy a szomszédban, a Bortársaság üzletében. Utóbbiakat megtaláljuk Pest s Buda több pontján is, például a Rózsakert és a Budagyöngye üzletközpontban, vagy az Andrássy úton. Ha ez utóbbi felé vesszük az irányt, benézhetünk a a Bajza utca és Andrássy sarkán található Ararát boltba is, ahol a legendás brandy teljes prémium választéka megtalálható. Whisky és whiskys desszertek pedig a világ négy égtájáról a belvárosi, Veres Pálné utcai Whisky Shopban, csak tessék vigyázni, mert ez egyúttal kóstolóhely is.

Vásárlás a Lehel piacon
Végel Dániel

Végül kávé, tea, rum, bumm és csokoládé éppen egy outletből, mert már ilyen is van. Nem kell megijedni, nem kéz alól, nem „használtan”, nem sérülten, nem lejártan, csak éppen zsebbarát árakon a VIII. kerületi, Bródy Sándor utcai Csokoládé Outlet üzletben.Ahol például nemcsak azokat az osztrák márkákat találjuk meg,amikért átautóznánk a Bécsi út túloldalára, de az olyan kézműves termékeket is, mint amilyenek a ChocoMe. Ha pedig belevetnénk magunkat Budapest „világvárosi” karácsonyi vásárába a Vörösmarty térre, akkor óvatoskodjunk már be a Szamos Gourmet Házba is, ami a minap nyílt meg a Deák Ferenc utca sarkán, a volt tőzsdepalotában. Kézműves marcipánok és bonbonok vagy 40-féle ízben.

A nagy karácsonyi futamban ne csak vásároljunk, hanem lopjunk is – ehető, iható ötleteket, amelyek nyomán magunk is készíthetünk majd ízes, különleges  karácsonyi ajándékokat. Erről a jövő héten. Folyt. köv.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!