szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Holland kutatók jóvoltából őszre elkészülhet annak a hamburgernek a prototípusa, amelyben a húst állatok meggyilkolása nélkül, őssejtekből kitenyésztett izomszövet alkotja - hangzott el egy kanadai konferencián.

Mark Post célja, hogy laboratóriumban legyen képes a hús tökéletes élményét kínáló vázizomszövetet hatékony módon előállítani, és ezzel a technológiával gyakorlatilag felváltani a hagyományos állattenyésztési ágazatot és a húsipart. Az első burger alapanyaga "még kísérleti stádiumban" van, de őszre "elszántuk magunkat arra, hogy néhány száz apró szövetdarabot hozunk létre, aztán húspogácsát készítünk belőle" - mondta Post, a Maastrichti Egyetem fiziológiai tanszékének vezetője. Az egyetem a projektre 250 ezer eurós támogatást nyert el egy névtelen magánadományozótól, aki elkötelezett "a környezet, a világ élelmezése és az életet megváltoztató technológiák iránt". 

Post az Amerikai Tudományfejlesztő Társaság (AAAS), a világ legnagyobb tudományos szervezete vancouveri nagyszabású konferenciáján számolt be. Többen egyetértettek azzal, hogy az effajta hús létrehozása csökkentené az élelmiszeripar egészségügyi és környezeti terhelését. A hagyományos hús- és tejtermelés több földterületet, vízmennyiséget, takarmánynövényt és hulladékkezelést igényel, mint az összes többi élelmiszeripari ágazat együttvéve. 

Számítások szerint az emberiség húsigénye 2050-re a jelenleginél hatvan százalékkal magasabb lesz, annak ellenére, hogy a legeltetésre alkalmas területek már most túlhasználtak. Az ENSZ környezetvédelmi programja 2010-ben globális vegetáriánus életmódot javasolt az állattenyésztés környezeti kárának enyhítése érdekében.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!