szerző:
Megyeri Zsuzsanna
Tetszett a cikk?

Ezen a hétvégén még mindig böjtös ételek vannak étlapunkon. A főszerep a krumplié, aminek igazán hálásak lehetünk, mert velünk együtt átvészelte a telet, s ha elég akkurátusan kezeltük, csírátlanítottuk, jó és olcsó alapanyagunk maradt az újburgonya piacra kerüléséig. Mindkét napon az a cél, hogy készítsünk kétfogásos meleg ebédet, de ne sokat időzzünk a konyhában.

Mostani menünkben kicsit hamiskodunk, végére járunk a téli zöldségeknek,és búcsúzunk a húsmentes napoktól.

Hozzávalók 2 személyre :

1 kiló krumpli 180 Ft
1 kis cukkini 80 Ft
2 paradicsom 80 Ft
2 fej vöröshagyma (ha kifogyott a készlet, akkor plusz 20 Ft)
1 szál répa 30 Ft
1 szál gyökér 50 Ft
kicsi zellerdarab vagy zellerlevél 30 Ft
1 csomag petrezselyem 50 Ft
2 deci tejföl 160 Ft
1 marék reszelt sajt 100 Ft
fél adag mélyhűtött leveles tészta 150 Ft
1 doboz vaníliás túrókrém 160 Ft
1 tojás (ha nem lenne otthon,optimistán számoljunk rá 35 forintot)
két kanál liszt
kevés olaj
só, bors, pirospaprika
1 kis doboz ananászkonzerv 200 Ft
2 deci tejszín 250 Ft

Szombat

Hamis gulyás

1 fél fej vöröshagymát olajon megdinsztelünk, és először a szeletelt répát tesszük bele. Addig forgatjuk, amíg az olaj sárgás színű nem lesz, ekkor a fehérrépát és a krumplit is belekeverjük, és pár percig barátkoztatjuk egymással az olajos hagymát, a félbevágott paradicsomot és a zöldségeket. (Ha erősen szeretjük, itt a helye a cseresznyepaprikának is!) Egy kiskanál pirospaprikát, 2-3 szem borsot teszünk bele, sózzuk, majd felöntjük 6-8 deci vízzel – ki milyen sűrűn szereti. Köménymagkedvelők ne hagyják ki azt sem, méghozzá a fűszerekkel együtt pattogtassa kicsit a forró olajban – a víz hozzáadása előtt.

A zöldségek felaprításánál vegyük figyelembe a különböző főzési időt, így növekvő sorrendben a répa legyen a legkisebb, aztán a gyökér, majd a krumpli. Forrástól számítva körülbelül 15 perc alatt elkészül. Az apróra vágott petrezselymet csak a végén tegyük bele.

A levesből biztos, hogy marad másnapra is.

Leveles túrós

Megyeri Zsuzsa

A leveles tésztát annyira olvasztjuk fel, hogy éppen csak ketté tudjuk vágni, és a felét tegyük vissza a mélyhűtőbe. A fél tésztalapot lisztes deszkán nyújtsuk 2 milliméteresre, és szeljük 8 egyforma négyzetformára. A közepükbe kanalazzunk egy kanálka túrókrémet. Négy sarkát fogjuk össze és jól nyomkodjuk meg a csücsköt, hogy ne nyíljon szét. Felvert tojással kenjük meg és előmelegített sütőben süssük rózsaszínre. Tálaláskor a porcukor elengedhetetlen.

Tipp! A kenésből maradó tojásból annyi liszttel,amennyit felvesz, csipetkét is gyúrhatunk a levesbe.

Vasárnap

Zöldséges rakott krumpli

3-4 szem héjában főtt krumplit meghámozunk és felkarikázunk. Másfél vékonyra szelt vöröshagymát olajon megforgatunk, de nem dinszteljük, belerakjuk a felkarikázott cukkinit, sózzuk, borsozzuk és jó erős lángon pirítjuk pár percig. Egy kivajazott jénaiba elkezdjük rétegezni a krumplikarikákat, rá cukkinis hagymát és a hajszálvékony szeletekre vágott paradicsomot. Ha minden elfogyott, öntsük le tejföllel és szórjuk meg a tetejét sajttal. Előmelegített sütőbe kívánkozik, míg szép aranybarna színű nem lesz.

Megyeri Zsuzsa

Ananászos madártej

Egy tojással, tejszínnel (tej helyett) és az ananászkonzerv levével szabályszerű madártejet készítünk (ha fogalmunk sincs a szabályszerűségről, akkor keressük meg a tökéletes madártej receptjét a rovat archívumában). Lehűtés után beletesszük az ananászdarabokat és már tálalhatjuk is. Kicsit tartalmasabb, mint a sima madártej, de így is könnyű és üdítő étel. Ebből a desszertből hétfőre is marad két adag.

Tipp! A zöldséges rakott krumplit főtt tojással is rétegezhetjük, de tekintettel a közelgő húsvétra, ezt ki is hagyhatjuk. Két hét múlva úgyis kerül az asztalra, igaz, valószínűleg nem korlátlan mennyiségben, ha igazak az árakra vonatkozó rémhírek.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Megyeri Zsuzsanna Gasztro

Hétvégi menü 1400 forintból

Fő szempontunk az idő- és pénztakarékosság. A húst most még nem kerüljük, nevezzük ki ezt egy átvezető hétvégének, mielőtt életbe lép a böjti étrend. De már arra is gondoltunk.

Megyeri Zsuzsanna Gasztro

Hétvégi menü 1300 forintból

Sok szó esik mostanság a tudatos vásárlásról, de kevesebb a tudatos főzésről. Pedig nem elég a boltban vagy a piacon okosnak és körültekintőnek lenni, az elkészítés módján, a munka megszervezésén legalább annyi múlik. A jelszó: olcsón, praktikusan, jót.