Duna Borrégió: a kövidinkától a kékfrankosig

Duna Borrégió: a kövidinkától a kékfrankosig

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
IGy

A budapesti Vajdahunyad várában április 27-én Dunát lehet rekeszteni a borral. Egyenesen a Duna Borrégióból,ahonnan 25 borász érkezik 250 borral.

Divat lett mesterkurzusokkal egybekötött bornapokat tartani. Ilyenkor az ország vagy éppenséggel a Kárpát-medence, pláne a jó öreg kontinens legfelkapottabb régióiból a legfelkapottabb borászokat hozzák el – lehetőleg Budapestre -, hogy megfelelőképpen okuljon a kifinomult ízlelőbimbójú és vájt fülű hallgatóság.

A Duna Borrégió azonban arra a bátor vállalkozásra szánta el magát, hogy Magyarország egyik legkevésbé divatos borkörzetével teszi ugyanezt: a rendezvényen Balla Géza, Frittmann János, Maurer Oszkár és Tompa Imre tart előadásokat, miközben a kövidinkától a kékfrankosig nagyon sokféle bort lehet megkóstolni.

©

A Duna Borrégió a Csongrádi, a Hajós-Bajai és a Kunsági Borvidéket fogja egybe, és bizony, mit rákentek a századok, van mit lemosni gyalázatot. Ezt a maga eszközeivel megtette már a Bëlga együttes, amikor egy dalban rehabilitálta az Alföldet:" ha te azt mondod, az Alföldön csak pancsolt bor van / mondok valamit, hülyegyerek, ott van a Frittmann”.

Bizony, hatalmas durranás volt, amikor 2007-ben a soltvadkerti Frittmann János lekörözte az ország legjobbjait, és elhozta a Magyar Bor Akadémiától az Év Borásza kitüntetést. Ez tényleg fordulópont volt a Duna Borrégió történetében. Azóta a Frittmann Testvérek kft számos hazai és nemzetközi díjat – 2010-ben a Borigo a legjobb pincészetnek kiáltotta ki – söpört be kövidinkájával, Irsai Olivérjével,cserszegi fűszeresével,kadarkájával,kékfrankosával.

©

Érdemes felfedezni a csongrádi jellegzetes fajtákat is, például a szintén méltatlanul mellőzött ezerjót. Mellesleg arra felé már a török hódoltság idején is metszették a szőlőt. A régió talán legnevezetesebb borturisztikai célpontja – egyébként hat borútat tudnak ajánlani – a hajósi pincefalu, ahol valamivel több, mint egy hónap múlva Orbán körül csapnak látványos hajcihőt. A szőlőművelők, kádárok, kocsmárosok patrónusának neve napján a derék gazdák a szerint suhintják a vesszőt vagy locsolják a bort, hogy milyen termést hozott a legutolsó szüret. Ha nem elégedettek, akkor szent ide vagy oda, bizony alaposan elpáholják Orbán szobrát.

Ami tőlünk telik, megtesszük mi is. Pontosabban utat engedünk a boroknak: remélhetőleg 250 jó érvünk lesz arra, miért érdemes felfedezni Magyarország Duna Borrégióját. Jó lenne végleg leszámolni az előítélettel, hogy erre felé főleg kocsmaborok teremnek. Amúgy Máraival valljuk:” A korcsma civilizációnk egyik legfontosabb intézménye. Sokkal fontosabb, mint például a parlament. Az egyik helyen a sebeket osztják, a másik helyen gyógyítják.”