szerző:
Tóth Sándor

Tavaly a szöuli metróban egyedülálló kezdeményezésként a Tesco virtuális áruházat nyitott. A dél-koreai újítás Európában is követőre talált: egy katalán üzlethálózat költözött a föld alá, hogy az újdonsággal élve bővítse vevőkörét.

A barcelonai Sorli Discau egy közel 90 éves üzleti vállalkozás – az alapító Francesc Sorli 1923-ban egy kis családi bolttal kezdte - jó példája annak, hogy az élelmiszerek forgalmazásában is meg kell felelni az új kihívásoknak.

Az alapító fia, Jordi Sorli Arall 1970 óta építi szupermarket hálózatát, s mára 97 üzlettel rendelkezik Katalóniában. A Sorli diszkont Granollers-Montmeló-i logisztikai központjának a kapacitását és marketing kutatásait felhasználva új irányban terjeszkedik, a napi 10 ezres átutazó forgalmú Sarrià metróállomáson július végén nyitja meg virtuális szupermarketjét.

Az üzleti elemzések szerint fokozatosan, egyre növekvő arányú vevőkörre számítanak, mely az első időszakban az utasok 10-15%-át, napi 1500 főt érint. A rendszer hasonló elven működik, mint a koreai, amit Wait marketing-nek (szó szerint várakozásmarketing hívnak): a nagyvárosi emberek életritmusára épít, akik metrón utaznak munkába és haza, és egész napos elfoglaltságuk miatt nem, vagy csak ritkán jut idejük a bevásárlásra.

©

A közlekedéssel töltött idejüket, a következő szerelvényre való várakozásukat kihasználva rövid idő alatt összeállíthatják a listát és megrendelhetik többnapi vagy heti élelmezésüket, illetve egyéb szükségleteiket biztosító termékeket.

Tehetik mindezt arról a megvilágított óriáspanelről, amelyet a metróállomás fel- és leszállóhelyére helyezett ki a szupermarket. Csupán ezek az árupanelek nem lennének elegendőek a bevásárlás lebonyolításához, szükséges hozzá az okos telefonok új generációja, a smartphone. A telefont ráirányítva az áruplakátra, a kiválasztott termék QR-kódját szkenneli be a készülék. (A kétdimenziós vonalkód a japán Denso-Wave cég fejlesztése, neve az angol Quick Response, gyors válasz rövidítéséből származik – a szerk.)

Ezt a plakáton található kódot értelmezi a mobiltelefon operációs rendszere, majd belerakja a virtuális kosárba a kívánt áruféleséget. A végletesített vásárlói lista alapján mintegy 400 árufajtából válogatják/állítják majd össze az árukosarat a szupermarket dolgozói és szállítják házhoz a kívánt időpontban. Ha beválik a virtuális bolt, akkor a Sorli diszkont újabbak nyitását tervezi a metróban és a vasútállomásokon.

Valójában a virtuális vásárlás legújabb változatának Dél-Koreában és Japánban való elterjedését - ahol a kényelmes, egyszerű és gyors szolgáltatás rövid idő alatt nagyon népszerűvé vált a fogyasztók körében, a kereskedők pedig még további, eddig kihasználatlan üzleti lehetőségeket látnak benne – nem a katalánok követték először Európában, hanem a belgák.

Viszont a barcelonai újítás elsősége a földalatti közlekedés, a metró területén teljesen igaz, mivel Brüsszelben a Gare Centrale-on, a Központi pályaudvaron nyitotta meg áprilisban első virtuális élelmiszer áruházát a francia-belga érdekeltségű Delhaize, ahol 300 fajta termékből válogathatnak az utazás közben vásárlók. A témával foglalkozó tudósítások szerint már az USA-ban és Ausztráliában is beindultak hasonló kezdeményezések, csupán idő kérdése, hogy Brüsszel és Barcelona után Budapesten mikor bukkan fel az első metró virtuális-ABC.
    

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Diana Ross is megvédte a pedofíliával vádolt Michael Jacksont

Diana Ross is megvédte a pedofíliával vádolt Michael Jacksont

„A biztonságos személyazonosítás stabilitást és növekedést hoz”

„A biztonságos személyazonosítás stabilitást és növekedést hoz”

Felszámolták az Iszlám Állam utolsó bástyáját

Felszámolták az Iszlám Állam utolsó bástyáját

Ijesztő dolog derült ki a gyógyszerekről

Ijesztő dolog derült ki a gyógyszerekről

Helikopterrel, egyesével mentik ki a bajbajutott norvég luxushajó utasait a viharos tengerről

Helikopterrel, egyesével mentik ki a bajbajutott norvég luxushajó utasait a viharos tengerről

Párhuzamos valóságok: miben tart előbbre Szerbia, mint Magyarország?

Párhuzamos valóságok: miben tart előbbre Szerbia, mint Magyarország?