Hatalmasat bukott a magyar pirospaprika a minőségi teszten

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy délvidéki paprika kapta a legjobb minősítést a Magyar Gasztronómiai Egyesülettől. A piacon emellett nagyon sok a keserű és avas termék.

Avas, ehetetlen, fűrészpor ízű, savanyú, szemétbe való – ezek a minősítések olvashatóak a Magyar Gasztronómiai Egyesület őrölt paprikák minőségét vizsgáló őszi tesztjének eredményei között.  A nemrég nyilvánosságra hozott elemzés szerint tizenkilenc magyarországi, szlovákiai és vajdasági paprikából csak hét volt értékelhető. A legjobb minősítést egy délvidéki, bezdáni termelő, Kiss György paprikája kapta - olvasható a hirado.hu honlapján.

Az egyesület közlése szerint a magyar konyha megingathatatlan alapját képező, de a kereskedelemben igen kétes minőségben hozzáférhető fűszer tesztjét hónapokig szervezték. Beszereztek kommersz termékeket ABC-kből, szupermarketekből, vettek piacon kistermelőit, kaptak kéz alól és határon túlról. Így jött össze a vizsgálatra a tizenkilenc paprika.

A teszt során laboratóriumban megmérték a minták szemcsefinomságát és színanyagtartalmát, valamint a vizsgálat része volt a kóstolás is. A vakteszthez a minták számozott borospoharakban, minden egyéb jelölés nélkül kerültek a bírálók elé. Az egyesület szerint az eredmény igen lehangoló lett: a tizenkilenc mintából tizenkettőt, a boltiak túlnyomó többségét azonnal ki kellett zárni: keserű, avas, használhatatlan anyagoknak bizonyultak.

Az egyesület szerint a magyar élelmiszeripar leghíresebb, legtöbbre tartott terméke ma gyakorlatilag nem kapható megfelelő minőségben. A kizárt fűszerek nem egyszerűen nem megfelelő minőségűek, de tönkreteszik az ételt is, amibe belekerülnek – olvasható a vizsgálat eredményének értékelésében.

A paprikateszt végeredménye

1. Kiss György paprikája (Bezdán)
2. Rubin Szegedi
3. Pákay Mária, Paks
4. Kasnyánszki János, Jászberény
5. Martinkó István, Kiskőrös
6. Maspoma, Szlovákia
7. Hódiné, Szeged-Szentmihály

A többi paprikamintát a bírálók értékelhetetlennek nyilvánították.

Kiss György gazdálkodó a Magyar Rádió Hajnal-tájban című műsorában elmondta, igencsak meglepődött, amikor megtudta, hogy utcahosszal az ő terméke nyerte a versenyt. Kiss György szerint a jó őrölt paprika titka, hogy jó legyen a nyersanyag. A gazdálkodó cége, amely csak saját termelésű paprikákat szárít le, 25-30 holdon termeszti a növényt, és csak az érett, egészséges, mély piros paprikákat, a termés mintegy 70 százalékát szedik le. A maradék fűszeralapanyagot leadják a nagyvállalatoknak, illetve ha erre nincs lehetőség, akkor beszántják a földön hagyott paprikát.