Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"cd55ed6a-9f93-4338-9826-16a6cacf14f7","c_author":"HVG","category":"cegauto","description":"Megérkezett a Renault Megane E-Tech electric faceliftes új verziója.","shortLead":"Megérkezett a Renault Megane E-Tech electric faceliftes új verziója.","id":"20250314_itt-a-legfrissebb-elektromos-renault-megane-e-tech","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/cd55ed6a-9f93-4338-9826-16a6cacf14f7.jpg","index":0,"item":"bc6ce53c-f8c7-4891-870d-23b2f1af3415","keywords":null,"link":"/cegauto/20250314_itt-a-legfrissebb-elektromos-renault-megane-e-tech","timestamp":"2025. március. 14. 06:41","title":"Itt a legfrissebb elektromos Renault Megane","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"192dbbdb-bf83-4ac6-ac81-104b869edc3a","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"Elismerés a kapitánynak, bunkóság, bűnös élvezet – megoszlanak a vélemények arról, hogy van-e létjogosultsága ennek a különös szokásnak. Melyik ország utasai tapsolnak leginkább landolás után, és mit szólnak hozzá a pilóták?","shortLead":"Elismerés a kapitánynak, bunkóság, bűnös élvezet – megoszlanak a vélemények arról, hogy van-e létjogosultsága ennek...","id":"20250313_taps-a-repulon-leszallaskor","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/192dbbdb-bf83-4ac6-ac81-104b869edc3a.jpg","index":0,"item":"e51df57b-2a9c-4524-bfc4-a85489a08352","keywords":null,"link":"/elet/20250313_taps-a-repulon-leszallaskor","timestamp":"2025. március. 13. 05:01","title":"Ön szerint kínos tapsolni, miután leszállt a repülő?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"d46bb1d5-0f82-4006-be94-16496af3964b","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"A díjat 2010 óta adományozta Óbuda és Varsó Bemowo kerülete minden évben egy lengyel és egy magyar állampolgárnak, ám ezúttal a lengyelek nem hajlandók átadni a díjat, ami nem Mitrovits személyének szól, hanem a magyar kormány politikájának.","shortLead":"A díjat 2010 óta adományozta Óbuda és Varsó Bemowo kerülete minden évben egy lengyel és egy magyar állampolgárnak, ám...","id":"20250314_lengyel-dijatado-mitrovits-politikai-okok","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/d46bb1d5-0f82-4006-be94-16496af3964b.jpg","index":0,"item":"27a1d2f1-9b61-4033-a196-de9cffd1a1f4","keywords":null,"link":"/itthon/20250314_lengyel-dijatado-mitrovits-politikai-okok","timestamp":"2025. március. 14. 16:52","title":"Politikai okokból nem adták át Varsóban a Bem József Díjat Mitrovits Miklós történésznek","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"75f8cada-ccc3-4036-b18d-ae6b9aba1b6a","c_author":"hvg.hu","category":"kultura","description":"Közösüljön-e a miniszterelnök disznóval? Messzire jutott a sorozat a sokkoló nyitány óta. ","shortLead":"Közösüljön-e a miniszterelnök disznóval? Messzire jutott a sorozat a sokkoló nyitány óta. ","id":"20250314_Ujabb-Black-Mirror-evad-kozeleg-itt-az-uj-elozetes","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/75f8cada-ccc3-4036-b18d-ae6b9aba1b6a.jpg","index":0,"item":"e5805267-0db2-447d-a214-f01d6a9443ff","keywords":null,"link":"/kultura/20250314_Ujabb-Black-Mirror-evad-kozeleg-itt-az-uj-elozetes","timestamp":"2025. március. 14. 15:23","title":"Újabb Black Mirror-évad közeleg: ki is jött egy előzetes","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"7b7fa4eb-d728-4441-a02e-0becc12ac315","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"Kádár L. Gellért katonai kiképzéshez hasonlította a felkészülését, habár szerinte azzal is öntudatlanul Hunyadi János szerepére készült, hogy már vagy tíz éve végez saját testsúlyos edzéseket.","shortLead":"Kádár L. Gellért katonai kiképzéshez hasonlította a felkészülését, habár szerinte azzal is öntudatlanul Hunyadi János...","id":"20250313_Hunyadi-sorozat-foszereplo-Kadar-L-Gellert-Hunyadi-Janos-lovaglas-edzes","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/7b7fa4eb-d728-4441-a02e-0becc12ac315.jpg","index":0,"item":"eca9aae0-e67c-4498-9ee8-92d416396bca","keywords":null,"link":"/elet/20250313_Hunyadi-sorozat-foszereplo-Kadar-L-Gellert-Hunyadi-Janos-lovaglas-edzes","timestamp":"2025. március. 13. 10:53","title":"A Hunyadi főszereplője: „Segítettek felszínre hozni a bennem mélyen szunnyadó férfierőt”","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"6c53a2e6-7bdf-4f6a-be04-b67e698e0fa4","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Már bárki letöltheti (az EU-ban) a legújabb iOS-es alkalmazásboltot, melyben játékok közül lehet válogatni, méghozzá egyedi ajánlórendszer segítségével.","shortLead":"Már bárki letöltheti (az EU-ban) a legújabb iOS-es alkalmazásboltot, melyben játékok közül lehet válogatni, méghozzá...","id":"20250314_apple-iphone-skich-store-alkalmazasbolt-jatekok-ajanlas-jobbra-balra-huzas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/6c53a2e6-7bdf-4f6a-be04-b67e698e0fa4.jpg","index":0,"item":"1eae069f-7453-4b06-b903-e65fc69c8b34","keywords":null,"link":"/tudomany/20250314_apple-iphone-skich-store-alkalmazasbolt-jatekok-ajanlas-jobbra-balra-huzas","timestamp":"2025. március. 14. 15:03","title":"iPhone-ja van? Itt a játékáruházak Tindere, amiben jobbra-balra húzhatja a játékokat","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"96d01208-8729-4984-be30-432bfcc7adcf","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"A miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában kezdte a napot ezen a héten is. A témák: árréstop, családi életpályamodell, Ukrajna EU csatlakozása. ","shortLead":"A miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában kezdte a napot ezen a héten is. A témák...","id":"20250314_Orban-Viktor-Kossuth-radio-interju","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/96d01208-8729-4984-be30-432bfcc7adcf.jpg","index":0,"item":"d2d76432-c39e-4f37-8660-8bf4e192f496","keywords":null,"link":"/itthon/20250314_Orban-Viktor-Kossuth-radio-interju","timestamp":"2025. március. 14. 07:43","title":"Orbán Viktor: Ha az árrésstopra kitalálnak valamit a kereskedők, mi majd válaszolunk","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"d85a9288-2b1e-4d76-a5af-401ab9834b81","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Legalábbis szelektív értelmezése a Bibliának, hogy a férfit előbb teremtette Isten.","shortLead":"Legalábbis szelektív értelmezése a Bibliának, hogy a férfit előbb teremtette Isten.","id":"20250313_Fhrolich-Robert-rabbi-Alaptorveny-moditas-Hulyenek-lenni-allampolgari-jog","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/d85a9288-2b1e-4d76-a5af-401ab9834b81.jpg","index":0,"item":"cf2e26eb-73ae-4ac4-842b-12e7c7cacba6","keywords":null,"link":"/itthon/20250313_Fhrolich-Robert-rabbi-Alaptorveny-moditas-Hulyenek-lenni-allampolgari-jog","timestamp":"2025. március. 13. 13:36","title":"Frölich rabbi az Alaptörvény-módosításról: Hülyének lenni állampolgári jog","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Karácsonyi kalács, avagy a drezdai bejgli: stollen-recept
szerző:
Tamási Katalin
Tetszett a cikk?
Amennyire elképzelhetetlen egy magyar család karácsonya diós és mákos bejgli nélkül, ugyanannyira nélkülözhetetlen tartozéka az ünnepnek Németországban a stollen. Amely ráadásul ovális formájával, egymásra hajtogatott két szélével a bepólyált kis Jézust hivatott idézni. Az utóbbi években nálunk is egyre népszerűbb, s igen jól megférnek egymással az ünnepi asztalon a bejglivel.
Minthogy a németek alapos népek, a stollen történetét is becsülettel belistázták. Az már más lapra tartozik, hogy ahány forrás, annyi variáció. Abban azonban nagyjából megegyeznek, hogy a sütemény középkori eredetű, először egy 1329-es irat említi. A mai, kandírozott gyümölcsökkel gazdagított, porcukorfelhőbe burkolt vajas kelt tésztának azonban nem sok köze van a korabeli olajos „Krisztuskenyérhez”.
Akkoriban a stollen ugyanis böjti eledelnek számított, s mint ilyen, sem vajat, sem tojást, de még tejet sem tartalmazhatott. Az eredeti tészta zablisztből, vízből és repceolajból készült. Lássuk be, nem kifejezetten karácsonyi dőzsöléshez találták ki. Nem lehetett ezt annyiban hagyni.
A jobb ételekhez szokott szász választófejedelmeknek sem volt különösebben ínyére, ezért aztán több levélben ostromolták a pápát, hogy oldja fel a vajfogyasztás tilalmát. A kedvező válaszra egészen 1491-ig kellett várniuk. VIII. Ince pápa ebben az évben bocsátotta ki a vajbullát, amelyben a megfelelő búcsúcédula megvásárlóinak engedélyezte, hogy böjt idején is fogyasszanak vajat és más tejtermékeket. A búcsúcédulákért beszedett pénz egy részét a freiburgi dóm építésére fordították. Az üzlet tehát megköttetett, az egykor puritán böjti kenyér megtette az első lépést a dekadens süteménnyé válás útján.
tk
A következő lépés az volt, amikor ismét csak egy szász, pontosabban egy torgaui udvari pék kitalálta, hogy a böjtös stollent az ünnepre gyümölcsökkel gazdagítva készíti el. A szászok már a kezdetektől fogva bábáskodtak a mai stollen megszületése körül, így az sem véletlen: napjainkban is a drezdai a leghíresebb stollenfajta. Olyannyira, hogy még a legeslegújabb kori német újraegyesítési tárgyalásokon is szóba került.
Míg korábban drezdai stollent bármelyik cukrászat vagy pékség árusíthatott, a Szászország fővárosában készült sütemény az 1990-es évek vége fele óta eredetvédettséget élvez. 1997 -től csak az itt készült stollent szabad drezdai stollen néven kereskedelmi forgalomba hozni. Ami persze nem jelenti azt, hogy otthon ne süthetnénk meg a magunk saját drezdai stollenjét. Az elkészítése nem túl bonyolult, ám kétségkívül időigényes. Jobb, ha már mostanában nekifogunk, amennyiben az ünnepi asztalra szánjuk.
Az alaprecept
Úgy kezdődik, ahogy nagyanyáink receptjei általában, vagyis: végy egy szabad délutánt. Ha ez megvan, 3 evőkanál rumba áztass be 30 dkg mazsolát. Ez után, hogy megfelelő hangulatba ringasd magad, nézz meg egy kellően romantikus karácsonyi filmet. Az Igazából szerelem vagy a Holiday tökéletesen megteszi, mindegyik kb. másfél órás, és nekünk most ez a lényeg. Közben esetleg készíthetsz karácsonyi dekorációt vagy becsomagolhatod a már meglévő ajándékokat. Vasalni nem ér.
Ha vége a filmnek, kb. 1,5 dl langyos cukros tejbe morzsolj bele 5 dkg élesztőt. Tedd meleg helyre, és drukkolj, hogy felfusson.
Szitálj egy keverőtálba 50 dkg finomlisztet. Adj hozzá 7,5 dkg cukrot, egy csipet sót, 25 dkg puha vajat, 5 dkg durvára darált mandulát, ugyanennyi apró kockára vágott kandírozott narancs- és citromhéjat, egy narancs reszelt héját, 1-1 teáskanál őrölt kardamomot és fahéjat meg persze a felfuttatott élesztőt. Keverd össze a hozzávalókat / a beáztatott,lecsurgatott mazsolát is /, és ha ügyes vagy, kézzel, ha kényelmesebb, akkor géppel addig dagaszd a tésztát, amíg el nem válik az edény falától.
Ezután meleg helyen letakarva keleszd vagy 45 percig. Ha rám hallgatsz, veszel egy kelesztő tálat, ha meleg vízben ebben csónakáztatod a tésztát, biztosan megkel. Háromszor kell felpattanni a mindig jól visszazárt tetőnek, akkor kész.
Ezt követően a tésztát a rumos mazsola hozzáadásával kilisztezett gyúródeszkán könnyed mozdulatokkal átgyúrod, majd elfelezed. Két kb. húszcentis rudat formázol belőle, ezeket hosszában a közepükön sodrófával kicsit kilapogatod, majd a szélüket középre-egymásra hajtod, és lazán összenyomkodod, ld.: Kisjézus a pólyában.
Itt az ideje bekapcsolni a sütőt. Állítsd 250 fokra, és a stolleneket egy sütőpapírral bélelt tepsiben tedd a közelébe, hogy ismét csak langyos helyen keljenek még egy fél órát. Ha letelt az idő, a tepsit csúsztasd a sütőbe alulról a második sínre, állítsd vissza a hőmérsékletet 170 fokra, és süsd a stolleneket kb. egy óráig. Ha elkészültek, még melegen kend meg őket 7 dkg olvasztott vajjal, és szórd meg. 7 dkg porcukor felével. A maradék cukrot akkor szitáld rájuk, ha már kihűltek.
Ez lenne a tradicionális drezdai stollen. A szigorú egyházi előírások feloldása óta eltelt pár száz évben azonban a pékek és cukrászok nem tétlenkedtek, és a drezdai mellett számos más stollent is kikísérleteztek. Köztük házi kedvencünket, a marcipános stollent.
Marcipános változat
Ehhez 1,3 dl cukros tejben 4 dkg élesztőt megfuttatunk. 40 dkg finomlisztből, 2 tojás sárgájából, 15 dkg olvasztott vajból, 1 teáskanál fahéjból, 6 dkg porcukorból 2 dkg vaníliás cukorból és a felfuttatott élesztőből sima tésztát dagasztunk, és megkelesztjük. Amíg kel a tészta, 8 dkg lehéjazott durvára darált mandulát, 10 dkg kandírozott narancshéjat, 8 dkg mazsolát és egy narancs reszelt héját 1 evőkanál rum és egy 1 evőkanál mandulalikőr keverékébe áztatjuk.
20 dkg marcipánt 5 dkg porcukorral és egy teáskanál mandulalikőrrel összegyúrunk.
Ha megkelt a tészta, óvatosan beledolgozzuk a gyümölcsös, mandulás keveréket és kb. 20x30 cm-es téglalappá sodorjuk. A marcipánmasszát szintén kisodorjuk, de ezt csak kb. 15x25 cm-re, majd ráhelyezzük a tésztára úgy, hogy ne lógjon le róla. Ezután a tészta két szélét hosszában behajtjuk középre. Még egy fél óráig kelesztjük, majd a drezdai stollenhez hasonlóan kisütjük, vajazzuk, cukrozzuk.
Aki már végképp elkötelezte magát a stollensütés mellett, és/vagy esetleg unja, hogy a sütemény a magas vajtartalma miatt szétterül a tepsiben, beruházhat egy stollensütő formába.
Ha ezt használjuk, másodjára a tésztát már benne kelesztjük, majd a süteményt a formával felfelé egy sütőlapra borítva tesszük a sütőbe, azonban ügyeljünk rá, hogy a fém sapkát kb. a sülési idő felénél levegyük a tésztáról.
A marcipános stollen formában sütve különösen mutatós, főleg, ha a porcukorral és mandulalikőrrel átgyúrt marcipánrudat egyben hagyjuk a közepén.
A német karácsonyi kalács celofánba csomagolva, felmasnizva, esetleg rénszarvasos fémdobozban ajándéknak is kitűnő. Jól bebugyolálva hetekig is eláll, ha idő előtt fel nem faljuk. Egyesek szerint, ha kibírjuk, egyébként is célszerű pár napot várnunk az elfogyasztásával, hogy kellően kibontakozhassanak benne a különböző ízek. Sok sikert.