szerző:
Tamási Katalin

Amennyire elképzelhetetlen egy magyar család karácsonya diós és mákos bejgli nélkül, ugyanannyira nélkülözhetetlen tartozéka az ünnepnek Németországban a stollen. Amely ráadásul ovális formájával, egymásra hajtogatott két szélével a bepólyált kis Jézust hivatott idézni. Az utóbbi években nálunk is egyre népszerűbb, s igen jól megférnek egymással az ünnepi asztalon a bejglivel.

Minthogy a németek alapos népek, a stollen történetét is becsülettel belistázták. Az már más lapra tartozik, hogy ahány forrás, annyi variáció. Abban azonban nagyjából megegyeznek, hogy a sütemény középkori eredetű, először egy 1329-es irat említi. A mai, kandírozott gyümölcsökkel gazdagított, porcukorfelhőbe burkolt vajas kelt tésztának azonban nem sok köze van a korabeli olajos „Krisztuskenyérhez”.

Akkoriban a stollen ugyanis böjti eledelnek számított, s mint ilyen, sem vajat, sem tojást, de még tejet sem tartalmazhatott. Az eredeti tészta zablisztből, vízből és repceolajból készült. Lássuk be, nem kifejezetten karácsonyi dőzsöléshez találták ki. Nem lehetett ezt annyiban hagyni.

A jobb ételekhez szokott szász választófejedelmeknek sem volt különösebben ínyére, ezért aztán több levélben ostromolták a pápát, hogy oldja fel a vajfogyasztás tilalmát. A kedvező válaszra egészen 1491-ig kellett várniuk. VIII. Ince pápa ebben az évben bocsátotta ki a vajbullát, amelyben a megfelelő búcsúcédula megvásárlóinak engedélyezte, hogy böjt idején is fogyasszanak vajat és más tejtermékeket. A búcsúcédulákért beszedett pénz egy részét a freiburgi dóm építésére fordították. Az üzlet tehát megköttetett, az egykor puritán böjti kenyér megtette az első lépést a dekadens süteménnyé válás útján.

©

A következő lépés az volt, amikor ismét csak egy szász, pontosabban egy torgaui udvari pék kitalálta, hogy a böjtös stollent az ünnepre gyümölcsökkel gazdagítva készíti el. A szászok már a kezdetektől fogva bábáskodtak a mai stollen megszületése körül, így az sem véletlen: napjainkban is a drezdai a leghíresebb stollenfajta. Olyannyira, hogy még a legeslegújabb kori német újraegyesítési tárgyalásokon is szóba került.

Míg korábban drezdai stollent bármelyik cukrászat vagy pékség árusíthatott, a Szászország fővárosában készült sütemény az 1990-es évek vége fele óta eredetvédettséget élvez. 1997 -től csak az itt készült stollent szabad drezdai stollen néven kereskedelmi forgalomba hozni. Ami persze nem jelenti azt, hogy otthon ne süthetnénk meg a magunk saját drezdai stollenjét. Az elkészítése nem túl bonyolult, ám kétségkívül időigényes. Jobb, ha már mostanában nekifogunk, amennyiben az ünnepi asztalra szánjuk.

Az alaprecept

Úgy kezdődik, ahogy nagyanyáink receptjei általában, vagyis: végy egy szabad délutánt. Ha ez megvan, 3 evőkanál rumba áztass be 30 dkg mazsolát. Ez után, hogy megfelelő hangulatba ringasd magad, nézz meg egy kellően romantikus karácsonyi filmet. Az Igazából szerelem vagy a Holiday tökéletesen megteszi, mindegyik kb. másfél órás, és nekünk most ez a lényeg. Közben esetleg készíthetsz karácsonyi dekorációt vagy becsomagolhatod a már meglévő ajándékokat. Vasalni nem ér.

Ha vége a filmnek, kb. 1,5 dl langyos cukros tejbe morzsolj bele 5 dkg élesztőt. Tedd meleg helyre, és drukkolj, hogy felfusson.

Szitálj egy keverőtálba 50 dkg finomlisztet. Adj hozzá 7,5 dkg cukrot, egy csipet sót, 25 dkg puha vajat, 5 dkg durvára darált mandulát, ugyanennyi apró kockára vágott kandírozott narancs- és citromhéjat, egy narancs reszelt héját, 1-1 teáskanál őrölt kardamomot és fahéjat meg persze a felfuttatott élesztőt. Keverd össze a hozzávalókat / a beáztatott,lecsurgatott mazsolát is /, és ha ügyes vagy, kézzel, ha kényelmesebb, akkor géppel addig dagaszd a tésztát, amíg el nem válik az edény falától.

Ezután meleg helyen letakarva keleszd vagy 45 percig. Ha rám hallgatsz, veszel egy kelesztő tálat, ha meleg vízben ebben csónakáztatod a tésztát, biztosan megkel. Háromszor kell felpattanni a mindig jól visszazárt tetőnek, akkor kész.

Ezt követően a tésztát a rumos mazsola hozzáadásával kilisztezett gyúródeszkán könnyed mozdulatokkal átgyúrod, majd elfelezed. Két kb. húszcentis rudat formázol belőle, ezeket hosszában a közepükön sodrófával kicsit kilapogatod, majd a szélüket középre-egymásra hajtod, és lazán összenyomkodod, ld.: Kisjézus a pólyában.

Itt az ideje bekapcsolni a sütőt. Állítsd 250 fokra, és a stolleneket egy sütőpapírral bélelt tepsiben tedd a közelébe, hogy ismét csak langyos helyen keljenek még egy fél órát. Ha letelt az idő, a tepsit csúsztasd a sütőbe alulról a második sínre, állítsd vissza a hőmérsékletet 170 fokra, és süsd a stolleneket kb. egy óráig. Ha elkészültek, még melegen kend meg őket 7 dkg olvasztott vajjal, és szórd meg. 7 dkg porcukor felével. A maradék cukrot akkor szitáld rájuk, ha már kihűltek.

Ez lenne a tradicionális drezdai stollen. A szigorú egyházi előírások feloldása óta eltelt pár száz évben azonban a pékek és cukrászok nem tétlenkedtek, és a drezdai mellett számos más stollent is kikísérleteztek. Köztük házi kedvencünket, a marcipános stollent.

Marcipános változat

Ehhez 1,3 dl cukros tejben 4 dkg élesztőt megfuttatunk. 40 dkg finomlisztből, 2 tojás sárgájából, 15 dkg olvasztott vajból, 1 teáskanál fahéjból, 6 dkg porcukorból 2 dkg vaníliás cukorból és a felfuttatott élesztőből sima tésztát dagasztunk, és megkelesztjük. Amíg kel a tészta, 8 dkg lehéjazott durvára darált mandulát, 10 dkg kandírozott narancshéjat, 8 dkg mazsolát és egy narancs reszelt héját 1 evőkanál rum és egy 1 evőkanál mandulalikőr keverékébe áztatjuk.

20 dkg marcipánt 5 dkg porcukorral és egy teáskanál mandulalikőrrel összegyúrunk.

Ha megkelt a tészta, óvatosan beledolgozzuk a gyümölcsös, mandulás keveréket és kb. 20x30 cm-es téglalappá sodorjuk. A marcipánmasszát szintén kisodorjuk, de ezt csak kb. 15x25 cm-re, majd ráhelyezzük a tésztára úgy, hogy ne lógjon le róla. Ezután a tészta két szélét hosszában behajtjuk középre. Még egy fél óráig kelesztjük, majd a drezdai stollenhez hasonlóan kisütjük, vajazzuk, cukrozzuk.

Aki már végképp elkötelezte magát a stollensütés mellett, és/vagy esetleg unja, hogy a sütemény a magas vajtartalma miatt szétterül a tepsiben, beruházhat egy stollensütő formába.

Ha ezt használjuk, másodjára a tésztát már benne kelesztjük, majd a süteményt a formával felfelé egy sütőlapra borítva tesszük a sütőbe, azonban ügyeljünk rá, hogy a fém sapkát kb. a sülési idő felénél levegyük a tésztáról.

A marcipános stollen formában sütve különösen mutatós, főleg, ha a porcukorral és mandulalikőrrel átgyúrt marcipánrudat egyben hagyjuk a közepén.

A német karácsonyi kalács celofánba csomagolva, felmasnizva, esetleg rénszarvasos fémdobozban ajándéknak is kitűnő. Jól bebugyolálva hetekig is eláll, ha idő előtt fel nem faljuk. Egyesek szerint, ha kibírjuk, egyébként is célszerű pár napot várnunk az elfogyasztásával, hogy kellően kibontakozhassanak benne a különböző ízek. Sok sikert.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Névtelen vádak után függesztették fel a Berlini Állami Balettiskola vezetőit

Névtelen vádak után függesztették fel a Berlini Állami Balettiskola vezetőit

Billie Eilish nem olvas többé kommenteket, mert tönkreteszik az életét

Billie Eilish nem olvas többé kommenteket, mert tönkreteszik az életét

Egy új technikának hála még 48 óráig működik a testből kiszedett agydarab

Egy új technikának hála még 48 óráig működik a testből kiszedett agydarab

Megváltozott a Google Maps, más-más országokból más-más térkép látszik

Megváltozott a Google Maps, más-más országokból más-más térkép látszik

Nyomoz a rendőrség a Hajdúsámsonnál talált kutyatetemek miatt

Nyomoz a rendőrség a Hajdúsámsonnál talált kutyatetemek miatt

Adele is a mikrofonhoz lépett az esküvői bulin – és véletlenül nagy bejelentést tett

Adele is a mikrofonhoz lépett az esküvői bulin – és véletlenül nagy bejelentést tett