szerző:
Molnár Kata Orsolya
Tetszett a cikk?

Libaétterem, kemence és bogrács. Megnéztük, hogyan lehet a budapestiekhez közel hozni a falusi vendéglátást. A nemrégiben megnyílt Dunyha étteremben jártunk.

A gugli megmondta a tutit, csak beírtuk, hogy  Adyliget, Petneházy Club Hotel. Buda szívéből – kinek Moszkva, kinek Széll Kálmán tér – húsz perc alatt megtettük a kilenc kilométernyi távolságot. Egy kis kiszakadásra mindenki vágyik időnként, de sajnos csak ritkán tehetjük meg, hogy magunk mögött hagyva a nagyváros zaját a vidéki idill illúziójába ringassuk magunkat. Ráadásul úgy, hogy könnyen, gyorsan visszameneküljünk a flaszterra, és újra jó mélyre szívjuk a nagykörúti levegőt: nehogy már megártson az a friss ájer odakint a végeken.

Ha célírányosan a Dunyhába bújunk, olyan nagyon nem fenyeget minket a veszély, hogy sokkot kap a tüdőnk a nagy váltástól. A gyomrunkkal előfordulhat. Az adyligeti Dunyha Vendéglő – a Petneházy Club Hotel Rendezvényparkban – elérhető távolságra van minden budapestinek, aki rövidke megpihenésre, és tisztességes evészetre vágyik. A házias konyhának, a családias miliőnek köszönhetően az ember percek alatt otthon érzi magát. Halkan meg kell jegyeznünk, hogy közösködős, sajtós töltekezésen vettünk részt a város első libaéttermében. Merthogy elsősorban e derék szárnyas alkatrészeit kínálják. Mondhatni, ez a dunyha  libatollal van töltve.

Itt kezdődhet az elgyengülés
©

Kókáról érkeznek a gágogók, amelyek többek között füstölt libamáj, maceszgombócos libaleves, roston sült libamell, ropogós libacomb, vagy libakolbász képében találkoznak a vendégekkel. Természetesen az sem marad a Dunyhában éhesen, aki nem barátja a libának.

Molnár Tamás, az étterem séfje Dömösdről gyűjti be a mangalicát, de beenged a konyhájába szürkemarhát is.Tokajból a borecet csordogál. Ugyancsak fontos szerepet játszanak a kínálat összeállításában a szezonális termékek: minden héten más-más alapanyag kerül fókuszba. Az ételek többnyire hagyományosan kemencében, bográcsban készülnek, és amit csak lehet a Dunyha saját maga készít  el: például helyben füstölik a szalonnát, a pisztrángot, melyet nekünk is volt szerencsénk megkóstolni az étterem hivatalos megnyitó vacsoráján.

A pisztráng igen jól sikerült, csakúgy, mint a zsályás buktával kísért libamáj brulee, egyik sem tudott azonban a libatepertő közelébe sem férkőzni. Ilyen jó tepertőt még sehol nem ettünk – ropogós volt, de csöppet sem száraz, házi kenyérrel és savanyúsággal egyszerűen fenséges. Az előételek sorában kínálkozott a házi májkrém, az oldalas és a hasaalja szalonna is, utána a maceszgombócos libaleves.Szorgalmasan kóstolgattuk mindet, egyik jobb volt, mint a másik, de mégis vissza-visszajártunk a tepertőre.

Ez pedig a legteljesebb elgyengülés
©

A folytatásban egész liba érkezett egyenesen a kemencéből. Egy libacombot meg is kaparintottunk, köretéül fokhagymás paraj és birskörte kompót szolgált, méghozzá igen jól. A hús ropogós és piros volt, a kíséret pedig kellőképpen “modern”, hogy elfeledtesse a máshol megszokott sósburgonya-párolt káposzta kombót. Molnár Tamás a bográcsos szarvaspörkölttel sem vallott szégyent, mi több, a klasszikus húsételhez fügével töltött gőzgombócot kínált társaságul, nagyon izgalmas ízeket csalogatva ezáltal a tányérra. A főételek sorát a cserépedényben sült mangalicaszűz zárta – annyira tele voltunk, hogy majdnem kihagytuk ezt a fogást, de óriási vétek lett volna, mert ez is telitalálatnak bizonyult.

Ezek az ételek magasra tették a lécet, ezért is volt csalódás a desszert. A meggymártással kísért, újragondolt lúdlábtorta, és a túrós derelye bizony megszégyenülve kullogott utánuk, saját műfajában egyik sem ért fel az előzőekkel. A tésztakosárban ülő csokoládékrém túlságosan édes, a derelye pedig nehéz fajsúlyú volt a mi elvárásainkhoz képest. Szóval, a desszertet még gyakorolni kell. A nem túl meggyőző lecsengés ellenére is szívesen bújnánk újra a Dunyhába, mely megfelelő ár-érték aránnyal, jó magyar/os/ konyhával és családias légkörrel várja az ideiglenesen szökésben lévő nagyvárosiakat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már teszteli az Emirates a digitális „járványútlevelét”

Már teszteli az Emirates a digitális „járványútlevelét”

Híres magyar festők képeit árverezi el a NAV

Híres magyar festők képeit árverezi el a NAV

A kormány jóváhagyásával teljesíthet rosszabbul a posta

A kormány jóváhagyásával teljesíthet rosszabbul a posta