szerző:
Tóth Sándor
Tetszett a cikk?

Ferenc pápa abban is különbözik elődeitől, hogy szeret főzni. Megválasztását és keddi beiktatását követően várhatóan olyan argentin konyhai klasszikusok is a pápai asztalra kerülnek, mint a matétea és a dél-amerikai ország első számú nemzeti étele, az asado.

Az új egyházfő emberi kiegyensúlyozottságára utal, hogy a napi ima mellett a jó ebéd is fontos számára. Ezt juttatta kifejezésre vasárnap déli első Úrangyali imája végén, jó napot és jó ebédet kívánva a Szent Péter téren összegyűlt, őt hallgató embereknek.

Ferenc pápáról említik az argentin sajtóforrások, hogy Buenos Airesben természetes közvetlenséggel fordult a kisebb vallási közösségek felé, örömmel fogadta meghívásaikat, s a mise után szívesen teázott és étkezett velük egy asztalnál.

Magas egyházi tisztsége ellenére gyakran maga készíti egyszerű ételeit. A dél-amerikai ország több napilapja, köztük a Diario Popular is arról ír, hogy az új pápával nemcsak új szokások, hanem az argentin kulináris klasszikusok, köztük a nagy népszerűségnek örvendő matétea és a különböző sültekből készülő „húsegyveleg”, az asado is bevonul a Vatikánba.

Vatikánvárosban sem lesz idegen a matétea és a bombilla
Wikipedia

A spanyol, olasz és kreol konyha sajátosságait vegyítő argentin konyha első számú nemzeti étele, az asado főként marhahúsból, különböző belsőségekből, fűszeres kolbászfélékből, véres hurkából készül, de meghatározó összetevői között megtalálható a borjúmirigy (achura). Roston sütik vagy grillezik a húst, eredetileg a nyers marhahátszínt vagy a sertésoldalast különösebb fűszerezés nélkül, egyszerűen csak sózzák.

Ferenc pápa korábbi vatikáni tartózkodásai során – hazai ízekre vágyva – nem egyszer római argentin éttermeket látogatott, hogy ott hódoljon az asadónak, ami egyébként Argentínán kívül több latin-amerikai országban, így Brazíliában, Chilében, Kolumbiában, Paraguayban és Uruguayban is a legkedveltebb ételnek számít. Annyira, hogy sok étteremben külön grillsütőterem van. A frissensülteket salátákkal eszik, de jó étvággyal fogyasztják őket puha kenyérrel és fokhagymás, chilis, ecetes, oregánós, babérleveles, olívaolajos mártással, a chimichurrival is.

A tartalmas ételnek számító asado mellett szinte főital Argentínában a frissítő matétea, amit napjában többször is isznak. A maté sohasem hiányozhat az asztalról a reggelit, ebédet vagy uzsonnát követően. Hasznos élettani hatásain túl a leghatékonyabb zsírégetők közé tartozik a kecsua indiánok által régóta ismert teafajta, melyet az örökzöld, 7-15 méter magas, Dél-Amerikában őshonos matéfa leveléből készítenek.

Fogyasztásához speciális edényt és matépipát, pontosabban szívószálat használnak, s Argentínán kívül főként Brazíliában, Paraguayban és Bolíviában népszerű. Európába a jezsuita misszionáriusok közvetítésével jutott el, ezért jezsuita vagy misszionárius teának is nevezik.

Nagyobb élelmiszer-áruházaink és a teaszaküzletek kínálatában is megtalálható a teához szükséges maté levél. A meleg ital elkészítése roppant egyszerű. Ha autentikusak akarunk lenni, akkor a hazai szakboltokban beszerezhető lopótökben – ennek híján bármilyen edényben, teás- vagy üvegpohárban – pár percig pihentetett forró vízzel öntjük le a szárított, aprított matét, majd tíz perc állás után leszűrve fogyaszthatjuk a kesernyés-édeskés teafőzet.

Ki lehet próbálni: így áll össze az asado
Wikipedia

Ha továbbra is ragaszkodunk az argentin teaivás vagy teapipázás szertartásához, akkor pár ezer forintért beszerezhetjük a bombillának nevezett matépipát/szívószálat, amin keresztül elszürcsölhetjük a forró teát. Ennek előnye, hogy a pipában elhelyezett szűrő megakadályozza, hogy a lopótökből (vagy a hozzá hasonló lopótököt formázó edényből, ami készülhet fémből, akár ezüstből is, mint a pipa, s együtt teljes szettet alkot – a szerk.) a matélevél a szánkba jusson.

A matét tradicionálisan önmagában isszák/pipázzák, de tetszés szerint más teákhoz hasonlóan ízesíthető. Érdekességként kipróbálható a bolíviai indiánok receptúrája, akik a teát oregánóval és lépes mézzel dobják fel. A matéteázás egyben társasági, közösségi forma is: az együtt teázók egymásnak körbe adva, hosszasan diskurálva élvezik a természet különleges aromáit, egészségforrását.  

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!