szerző:
Gy.Zs.
Tetszett a cikk?

Lassan legyűrjük ezt a márciust és reménykedünk, hogy a nyuszi nemcsak hímes tojást, de némi meleget is hoz. Az utolsó vasárnapnak gyürkőzünk neki, ami elválaszt a sonkás táltól. Ha idáig nem, akkor legalább most jusson eszünkbe, ennek a hónapnak szép, másik neve is van: böjtmás hava.

A helyzet az, hogy az elmúlt hetekben szabadulhattunk volna meg feles testi - lelki terheinktől böjtöléssel, tisztító kúrával, de legalábbis némi asztali visszafogottsággal. Nem járunk ebben éppenséggel élen, de egy takarékra állított, húsmentes vasárnapot azért beiktatunk. Reméljük, gyümölcsöző lesz, annál is inkább, mert momentán a maradék téli almáktól készülünk megszabadulni. Rendes, dolgos vidéki népek persze ilyenkor már éppen a következő szezonra készülnek, a nyakukon lévén Gyümölcsoltó Boldogasszony napja (március 25.). Ez a tavaszi munkák megkezdésének ideje, ami a gyümölcsfák oltásával, szemzésével jár. Amúgy meglehetősen régi egyházi ünnep, amit 692-ben a trullai zsinat iktatott be a húsvét elé. Mondja az írás is: ”áldott a te méhednek gyümölcse” – vagyis Mária már megfogantatott ( Jézus december 25-ki születésétől számoltak vissza kilenc hónapot ). Ünnepelni viszont hússal, zsírral aligha illene húsvét előtt.

sxc.hu

Szóval, ürügyet rendesen találunk arra, miért is szeretnénk megszabadulni a még télről ránk maradt pár darab ráncos almától. Rakosgatjuk ide-oda őket, kidobni sajnáljuk. Hála annak, hogy készlet felhalmozási kényszerünk nem bír haladni a korral, hiába is kínál nekünk minden sarki közért egész télen a világból érkező, feszes bőrű almákat.

Idáig literszám boldogítottuk a családot kompóttal, úgy, hogy most levesre váltunk. Ugyan gyümölcslevest csinálni nyáron jobban szeretünk. Hűsítésről most szó sem lehet, valami melegségre vágyik az ember. Így aztán meleg almaleves jön az asztalra, ami mellesleg tisztes böjtös étek is.

Almaleves 1.

Hozzávalók:

50 dkg alma
15 dkg cukor
½ citrom leve
2 tojás sárgája
3 dl tejszín
2 dkg liszt
pici só
csipetnyi őrölt fahéj.

Recept: A cukorral, sóval ízesített bő egy liternyi vízben felforraljuk a meghámozott, cikkekre vágott almát. Aztán szűrőkanállal kiszedjük, leturmixoljuk és visszasegítjük a lébe. A tejszínbe kanalazzuk a tojássárgáját és a lisztet, majd csomómentesre keverjük. Ezzel az eresztékkel habarjuk be a levest. Végül a citromlével pikantírozzuk.

Tipp: levesbetétnek belezúdíthatunk egy kis maréknyi mazsolát.

Almaleves 2.

Na, ez komoly dolog, kisgyerekeseknek nem javallt. Itt ugyanis a fehér bor viszi a lényeget.

Hozzávalók:

50 dkg alma
½ citrom leve
csipetnyi őrölt fahéj
5 dl száraz fehér bor
1 evőkanál cukor
2 dkg liszt
2 dl tejföl.

Recept: Az eljárás ugyanaz, mint az előbb: addig, amíg a fahéjas-citromos-cukros vízben megfő az alma. Pontosabban míg szó szerint szétfő egészen pépesre. Ezt nem turmixoljuk, hagyjuk meg ilyen rusztikusnak. viszont hozzá öntjük a bort és szép csöndben felfőzzük. Végül behabarjuk a tejfölben csomómentesre kevert liszttel.

Tipp: pirított kalács- vagy zsemlyekockákkal tálaljuk.

Ezekhez a levesekhez a visszafogottság jegyében csak valami egyszerű főtt tésztát kanyarintsunk második fogásnak. Jöhet a grízes, némi baracklekvár öntettel, vagy a cukros-diós, mákos. Netán a hevesiek „piszkos „mácsikja”, ami nem más, mint szilvalekvárba forgatott, főtt metélt tészta némi cukorral elkevert darált dióval megszórva.

Egyszerű almás sütemény

Ha netán nem reszkírozunk meg egy ilyen szerény almátlanító vasárnapot, hanem tisztes menü kerül az asztalra - egy almaszószos főtt marhahús vagy párolt csirkemell abba is beleférne -, akkor bevethetünk legalább egy süteményt. A lehető legegyszerűbb almást.

sxc.hu

Hozzávalók:

8 darab közepes alma
2,5 dl liszt
2,5 dl cukor
4 egész tojás
½ pohár olaj
1-1 mokkáskanálnyi sütőpor és vaníliás cukor
csipetnyi őrölt fahéj
5 dkg mazsola

Recept: Vajjal kikent, kilisztezett – peremes – tepsibe ültetjük a meghámozott, feldarabolt almákat és rájuk zúdítjuk az egyveleget, amit az összes többi hozzávalóból kevertünk ki. Forró, előmelegített sütőbe dugjuk, 180 fokon megsütjük. Tűpróba és 30-40 perc múlva kész is. Ha langyosra hűlt, porcukorral megszórjuk,felkockázzuk.Aki túl szerénynek ítéli,fahéjas cukorral keményre vert tejszínhabbal koronázhatja.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!