szerző:
Tóth Sándor
Tetszett a cikk?

Katonákat, rendőröket, tűzoltókat etetnek, felhúzzák a nemzeti lobogót és délidőben eljátsszák a himnuszt. Küldetéstudat a grillcsirke és a sertésborda mellé.

  No, nem nálunk. Hol másutt, mint az USA-ban: The American Way – az amerikai út szlogennel indult egy új, kaliforniai-marylandi étteremlánc, a  Mission BBQ . A nevében is megfogalmazott „küldetéstudatot” a legkomolyabban veszik az egyelőre három étteremmel rendelkező lánc tulajdonosai, Bill Kraus és Steve Newton. Kezdeményezésük hamar népszerű lett, így minden esélyük meg is van arra, hogy országos hálózattá fejlődjenek. Mindenesetre az idén még két éttermet nyitnak, s hisznek benne, hogy 2018-ra már 40 egységből álló, 100 millió dollár éves bevételű láncot tudhatnak magukénak – az éhes amcsik nemzeti lelkületére alapozva.

©

A Mission BBQ mindamellett, hogy fontosnak tartja napi vendégeit - hiszen belőlük él -, katonákat, tűzoltókat, rendőröket patronál. Ingyenes hamburger akciókkal lepi meg őket, és külön mobil ételszolgálatot rendszeresített nekik, egy katonai autóra szerelt mozgó konyhával, vagyis  gulyáságyúval . Szeptember elején az Appreciation Day, az Elismerésnap keretében a dél-kelet baltimore-i körzet rendőrkapitányságának állományát és a tűzoltókat vendégelték meg egy közösségi rendezvény keretében. Támogató programjuk kiterjed a háborús veteránokra és a mai idők harctereinek katonáira, hőseire is. Aktuális példa erre, az Amerikai Hősök pohara, amely most 9-11 NEVER FORGET (nem felejtünk) feliratozással jelent meg. A vásárlóik fejenként 2 dollárral támogatják azokat, akik az USA elleni terrortámadás idején, 2001. szeptember 11-én védték és szolgálták az országot – és a poharat majdnem mindenki meg is veszi, aki a Mission BBQ-ban megfordul.

©

Mindez bizonyára hasznos és megtérülő reklám is a barbecue étteremnek, amely az amerikaiak kedvenc   grillételeire, a texasi marhaszegyre, a marylandi sertésbordára, a St. Louis-i sovány sertéskarajra , zaftosan sült csirkére és saját mártásaira alapozza konyháját.  

 De az azért első hallásra-látásra furcsa egy étteremhálózat tulajdonosaitól, hogy minden délben felvonják a nemzeti zászlót és eléneklik, illetve elénekeltetik a csillagos-sávos lobogóhoz 1814-ben Francis Scott Key ügyvéd-költő által írt amerikai himnuszt az éttermükben vagy az előtte kialakított országzászló téren. Viszont a hírek szerint mindenkit megérint a déli himnusz, és a vendégek lelkesen énekelnek.

©

A Mission BBQ éttermeiben a falakon a szintén támogatott amerikai foci csapatok képei mellett katonák, tűzoltók, rendőrök fotói, s a fegyveres testületek címerpajzsai, emblémái sorakoznak. S az sem lep meg senkit, hogy a The United States Navy, az USA Haditengerészete katonáinak külön hősi fala van, a Blue Star Gallery Valóban igaz lehet, amit a Mission BBQ küldetéseként megfogalmaz: mi azokat szolgáljuk, akik minket szolgálnak.

 

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!