szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kidobásra szánt alapanyagból készült ételeket kínál egy új étterem Koppenhágában, amelyet az élelmiszerpazarlás elleni harc jegyében nyitottak meg kedden. A Rub og Stub nevű étterem társalapítója, Sophie Sales azt mondta: a vállalkozásban résztvevők konyhán vagy szupermarketben dolgoztak, és mind tanúi voltak, mennyi élelmiszer megy veszendőbe, és tenni akartak valamit ez ellen.

Dániában népes tábora van már az élelmiszerpazarlás ellenzőinek, akik közül sokan tartják fontosnak, hogy olyan ehető élelmiszereket fogyasszanak, amelyeket kidobtak. Az új étterem azért nem a kukákból szerzi be az alapanyagokat, hanem élelmiszerboltoktól: azokat az árukat szedik össze, amelyeket az üzletek kihajítanak.

Sales elmesélte: szerettek volna hosszú távra leszerződni a boltokkal, de falakba ütköztek, mert annyira új a koncepció, hogy még nehéz elfogadtatni. A legnagyobb adományt eddig Dánia legnagyobb élelmiszerforgalmazója, a Coop Denmark tulajdonában lévő két szupermarketlánctól kapták, például húst és tejtermékeket.

Sok terméktől azért válnak meg az üzletek, mert lassan lejár a szavatosságuk. A szavatosság utolsó napján kapott termékeket a vendéglőben vagy még aznap felszolgálják vagy lefagyasztják.

A Koppenhága központjában található étteremben önkéntesek dolgoznak, a profitot pedig a tervek szerint három Sierra Leone-i jótékonysági intézménynek juttatják el.

A Rub og Stub nem fogad be máshol elkészített ételt, és a beszerzés véletlenszerűsége miatt az étlap is folyton változik. Kedden húsgombócot szolgáltak fel vöröskáposztával. A vegetáriánus menüben pedig tésztasaláta szerepelt és almás muffin marcipánnal meg nugát jégkrémmel.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!