szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Csaknem száz főzőcsapat több mint kétszáz különleges káposztás ételt, köztük töltött, toros- és székelykáposztát készít szombaton és vasárnap a 9. Káposztás Napokon a Szabolcs megyei Demecserben.

Az eseményen a készítés és a kóstoltatás mellett kiemelten kezelik a káposztával kapcsolatos ősi hagyományokat, a gyalulást és a taposást is – mondta Kiss Gyula polgármester kedden.

emecserben a káposzta termesztésének és savanyításának nagy múltja van. Tavaly csak az önkormányzat konyhájának dolgozói húszezer darab töltött káposztát készítettek, és több mint húsz mázsa káposztát használtak fel például a toroskáposzta elkészítéséhez. A polgármester szerint idén az ételekben felhasznált összes káposzta mennyiségét lemérik, és várhatóan nem hivatalos rekordot állítanak fel.

A programsorozat pénteken egész napos horgászversennyel kezdődik, szombaton kilenc órától a városi sporttelepen indul a főzőverseny. Délután a látogatók versenyszerűen próbálhatják ki a káposzta gyalulását, mindkét napon délidőben pedig a szakszerű taposást mutatják be.

A káposztásnapokat kulturális és zenei rendezvények színesítik. Lesz káposztásnapi ötpróba, labdarúgótorna, kézművesek utcája, vidámpark, bábszínház, játszóház, rendőrségi- és solymászbemutató, valamint elindul a városnéző kisvonat.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!