szerző:
Szauer Judit
Tetszett a cikk?

Cukorbetegség, gluténérzékenység, laktózintolerancia, tojásallergia, még sorolhatnánk a ma már szinte népbetegségnek számító ételallergiákat. Varga Gábor cukrász legújabb, harmadik könyvével bebizonyítja, hogy a reform is tud jó ízű lenni, és senkinek sem kell lemondania az édes falatokról. Egy jótékonysági eseményen beszélgettünk vele, ahol az új könyv és az egészségtudatos táplálkozás fontossága mellett kislányáról, Lucáról is szólt, és arról, felnőtt fejjel is jó diáknak lenni.

Kossuth kiadó

hvg.hu: A Gourmandia és a Desszert szerelem című köteteid után, szinte száznyolcvan fokos fordulattal, most itt a Reform desszertek. Miért éppen reform? Mi motivált abban, hogy ezt a témát válaszd az új könyvedhez?

V.G.: Több oka van is van annak, hogy a reform desszertek irányába fordultam. Az első és legfontosabb, hogy idén megszületett a kislányom Luca, egy gyönyörű kis teremtés. Az új jövevény sok mindent megváltoztat az ember életében, gondolkodásmódjában. Persze fiatal vagyok még - 32 éves -, de itt az ideje elkezdeni jobban odafigyelni arra, hogyan étkezem, milyen alapanyagokkal dolgozom, és azok milyen hatással vannak a szervezetemre. Persze nemcsak a magaméra, hanem a szeretteimére is. Mivel én a saját receptjeim alapján étkezem, elkezdtem ezeket megreformálni. Egy másik ok pedig, hogy manapság már gyakorlatilag népbetegség szintű a cukorbetegség, a lisztérzékenység, és számos más táplálék allergia. Véleményem szerint a hazai gasztronómia nem igazán szolgálja ki jó receptekkel azokat az embereket, akik ezekkel a betegségekkel küzdenek. Ezen szerettem volna változtatni, és a környezetemből is egyre több olyan visszajelzést kaptam, hogy érdemes a témával foglalkozni.

hvg.hu: A magyar szájíztől sokszor távol állnak a hagyományos alapanyagokat helyettesítő alternatív alapanyagok, és nem is könnyű beszerezni őket. Hogyan segítesz áthidalni ezt a problémát?

V.G: Mikor megfogalmazódott bennem a reform desszertek témája, elsőként anyaggyűjtést végeztem, külföldi forrásokat keresgéltem, nézegettem, kipróbáltam különféle recepteket. Összeállítottam a könyv szinopszisához a recepteket, majd jöhetett az összes tervezett recept lepróbálása. Tulajdonképpen a könyv készítése közben jöttem rá arra, hogy mekkora a baj ezekkel a receptekkel. Kiderült, hogy tízből kilenc egyáltalán nem működik itthon. A magyar ízlésnek egész egyszerűen másra van szüksége, mint mondjuk az angolszásznak. Nekünk, ha valami pocsék, az tényleg pocsék, miközben egy angolszász ugyanezen akár még örömködik is. Menet közben jöttem rá sok mindenre, amin változtatni kellett, ezért is húzódott a könyv készítése egy-másfél évig. Kifejezetten olyan alapanyagok irányába mentem el, ami reform, de beszerezhető és egyben megfizethető is. Minden receptet alaposan leteszteltünk a stábommal, bárkinek jó szívvel tudom ajánlani őket. 

Geberle Berci

hvg.hu: Egy jótékonysági eseményen vagyunk, a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolán, ahol főzőbemutatót tartottál. Mesélnél arról, hogy pontosan hogyan is kerülünk ide, és mit készítesz?

V.G.: Kereskedelem-marketing szakos hallgató vagyok itt a BKF-en, ahol most jótékonysági süti vásárt szerveztek, a hallgatók és a tanárok, előadók is saját süteményt sütnek, amit áruba bocsájtanak, a háromnapos rendezvényen befolyt összegből pedig az iskola a Csodalámpa Alapítvány által támogatott rászoruló gyermekek számára vesz karácsonyi ajándékokat . Ebből az alkalomból készítettem egy különleges desszertet. Az új könyvből választottam az avokádófagylaltot, aminek az elkészítése száraz jég segítségével igazán látványos, ám ez a remek édesség szárazjég nélkül, otthon is könnyen elkészíthető.

 Recept:

 

Sz.J.

Avokádófagylalt

Hozzávalók (kb. 16 gombóchoz):

350 ml mandulatej

110 g biocukor

Fél citrom reszelt héja

21 g kukoricakeményítő

110 ml mandulatej

55 g biocukor

2 db nagy, érett zöld avokádó

1 kis késhegynyi citromsav

Elkészítés:

  1. Először keverjük el a mandulatejet az első adag cukorral, a citrom héjával, és forraljuk fel a keveréket.
  2. Keverjük csomómentesre a keményítőt a második adag mandulatejjel.
  3. Amikor a mandulatejes-cukros keverék forr, vékony sugárban, folyamatos keverés mellett öntsük hozzá a keményítős tejet, és főzzük addig, míg kicsit besűrűsödik. Ezután vegyük le a tűzhelyről és teljesen hűtsük ki (ez azért fontos, mert az avokádó hő hatására keserű lesz).
  4. Tisztítsuk meg az avokádókat, a húsukat, a második adag cukrot és a citromsavat tegyük turmixgépbe vagy aprítóba. Mikor kihűlt a főzet, keverjük hozzá azt is, és turmixoljuk teljesen simára.
  5. Az így kapott fagylaltalapot öntsük a fagylaltgépe, ezután pedig nincs más hátra, mint hogy élvezzük a fagylalt csodálatos ízét. 

/ Varga Gábor honlapja itt  /

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!