szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bár kevesen gondolnák, de Tennessee világhírű whiskey-je, a Jack Daniel’s nagyszerű hozzávalója számos receptnek: tökéletesen illik a sodókhoz, de egy kis adag whiskey kiválóan helyettesíti akár a vaníliát is. Íme néhány vendégváró finomság whiskey-vel!

Jack bácsi édes-csípős partipekánjai

Hozzávalók:

5 dkg vaj

3 evőkanál cukor

60 ml Jack Daniel’s Tennessee Whiskey

2 evőkanál csípős szósz, vagy ízlés szerint

1,5 teáskanál só

0,5 teáskanál fokhagymapor

40-50 dkg pekándió (félbevágva)

Red Lemon Media

Elkészítés: Melegítsük elő a sütőt 150 fokra. A pekándiók kivételével az összes hozzávalót keverjük össze egy nagy serpenyőben. Közepes hőmérsékleten forraljuk fel, közben keverjük simára, majd forraljuk három percig. Keverjük bele a pekándiókat és forgassuk addig, amíg szépen bevonja őket a massza. Terítsük ki a diókat egy tepsiben és süssük nagyjából 30 percig, időnként megkevergetve, amíg a diók ropogósak lesznek. Amikor kész, hűtsük le és tartsuk légmentesen záródó tárolóban.

Lynchburgi cukrozott alma

Hozzávalók:

3 evőkanál vaj

70-80 dkg hámozott és szeletelt zöldalma

5-10 dkg cukor

0,8 dl Tennessee Whiskey

Elkészítés: Közepes hőmérsékleten olvasszuk fel a vajat egy nagy serpenyőben. Főzzük az almákat a vajban nagyjából öt percig, keverjük bele a cukrot és a Jack Daniel’s-t. Főzzük tovább addig, amíg a leve sűrű lesz (kb. további 5 perc). Melegen tálaljuk.

Csokis pekándiótorta karamellöntettel

Hozzávalók:

25 dkg pirított és aprított pekándió

6 evőkanál vaj

17 dkg félédes sütéshez használható csokoládé

0,6 dl Jack Daniel’s Tennessee Whiskey

8 nagy tojás (a sárgája és a fehérje különválasztva)

20 dkg cukor

egy csipet só

porcukor a díszítéshez

Red Lemon Media

Elkészítés: Melegítsük elő a sütőt 160-165 fokra. Vajazzunk ki egy huszonhat centis kapcsos tortaformát és szórjuk be liszttel. A csokoládét és a vajat keverjük össze és gőz fölött olvasszuk fel. Adjuk hozzá a whiskey-t és keverjük simára. Vegyük le a tűzről, öntsük egy nagy tálba, majd keverjük hozzá a pekándiót. Keverjük ki a tojássárgájákat 15 dkg cukorral, amíg a massza halványsárga és nagyon sűrű nem lesz. A tojásmasszát öntsük a csokoládémasszához. Verjük habosra a tojásfehérjéket is, majd apránként keverjük hozzá a cukrot és a sót. Addig verjük, amíg szilárd, de nem kemény hab állagú lesz. Óvatosan, három adagban keverjük a tojásfehérjét a csokoládés keverékbe, igyekezve, hogy a lehető legnagyobb térfogatot érje el. Öntsük a masszát a sütőformába, és süssük 40-45 percig. Várjuk meg míg kihűl, majd távolítsuk el a sütőforma oldalát. Szórjuk meg porcukorral, karamellöntettel tálaljuk.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!