szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több mint 1200 amerikai séf válaszolt a National Restaurant Association körkérdésére: mit tartanak 2014 legfontosabb gasztronómiai trendjeinek?

Az amerikai éttermi szövetség - nemzetközileg meghatározó - szokásos évi  trend-előjelzése alapján összeállított top 20-as lista nem sok változást mutat 2013-hoz képest, viszont érdekes elmozdulások tapasztalhatók az erősődő-gyengülő írányzatok külön összesítésében, és érdemes az  örök ranglistát is tanulmányozni.

©

A jó minőségű, helyi alapanyagok, a környezet fenntarthatósága, a glutén-mentes konyha, az egészséges gyermekélelmezés vezeti a top 20-as általános listát. A leginkább erősődő trendet a "fülétől a farkáig, a gyökerétől a hajtásvégig" mottó jellemzi, vagyis, hogy a levágott állatok, a termények minden hasznosítható része feldolgozásra kerüljön. A gyengülő trendsor  többek között a görög joghurt, az u.n. kreatív metszésű húsok és a steak (!) presztizsvesztéséről árulkodik. Az örök ranglistán továbbra is sziklaszilárdan tartja megosztott első helyét a rántott csirke és az olasz konyha! Desszertfronton az úgy nevezett hibridek dübörögnek, mint például a cronut  és a duffin Ezek a kedvelt amerikai fánk és a croissant, illetve a muffin kereszteződései 

Mi  is naprakészek lehetünk a  food&wine jóvoltából, amelyik hatodik éve rendre teljes terjedelmében közli és elemzi a trend-előjelzéseket. 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!