szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az idén ötödik alkalommal kerül sor a hazai kávé-, párlat- és borvilág kiemelkedő eseményére, a Kávébár Bazárra. A rendezvény nemcsak a szakmabelieknek, de a fogyasztóknak is rengeteg újdonságot, különlegességet és látványos programot kínál. Ezen a hétvégén 30 kiállitó több mint 100 terméke - kávék, párlatok, borok, desszertek - várja az érdeklődőket a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

Néhány éve még kevesen tudták, valójában mivel foglalkozik egy barista, egy bartender vagy egy sommelier. A mixerek meg inkább hangulatfelelősök voltak a pult mögött, mintsem kreatív ízmesterek. Mára mindez változóban van, a kávézók, bárok, éttermek és borbárok italszakembereinek feladata legalább annyira összetett és izgalmas, mint egy kreatív séfé.

Stiller Ákos

A KávéBár Bazár látogatói február 22-23-án bepillantást nyerhetnek a szakma fortélyaiba. Az előadásokon többek között kiderül, mit keres az indukciós lap, vagy a fűszerarzenál a pulton, hogyan kell profi módon kóstolni egy bort vagy párlatot, és barista világbajnokok avatnak be a kávéízlelés titkaiba, mutatják be a különféle pörkölési módok közötti különbségeket. Hazánkban is egyre több mikropörkölő vállalkozás készít kisszériás, prémium kávékat, s ezek a cégek is bemutatkozási lehetőséget kapnak a rendezvényen. De különleges standdal készülnek az ismert, nagynevű márkák is, köztük a világ egyik legjobb kávégépének tartott LaMarzocco, amely az idén első alkalommal zajló, pénzdíjas B1-Be the One Barista Bajnokságra biztosítja a versenygépeket. Ezúttal nemcsak a barista bajnokság, hanem a II. AeroPress Bajnokság is a program része, melyen kávékedvelő amatörők is indulhatnak, lévén az AeroPress olyan alternatív kávéfőző eszköz, amely jól funkcionáhat a háztartásokban is, használata könnyen elsajátítható.

A koktélosok versenye vasárnap zajlik, a klasszikus és flair kategória nyertesei az idei fokvárosi világbajnokságon képviselik hazánkat.

 Újdonságnak számít, hogy a rendezvény égisze alatt kerül sor a Magyar Sommelier Bajnokságra is, amelyhez kapcsolódóan borász kiállítók is kóstoltatnak a standokon.

Az öt bajnoksággal párhuzamosan futó szemináriumokon a résztvevők egyebek mellett megtudhatják, milyen a forró csoki Dél-Amerikában, vagy hogyan lesz a kávéból desszert.  

  A kortyolgatni valók mellé kísérőfalatokból sem lesz hiány, a sonkáknak épp úgy létjogosultsága van a csészék, poharak mellett, mint a macaronoknak.

S nem utolsósorban: egy csepp művészet is belefér, az Everybody Needs Art jóvoltából ugyanis kortárs képzőművészek munkáiból nyilik hétvégi tárlat a szálloda atrium lounge teraszán.   

A belépőjegy a programokon, előadásokon való részvétel mellett korlátlan kávékóstolást biztosít, valamint párlatok, koktélok és borok kóstolását mindkét napon délelőtt 10-től este 7-ig. Jegyárak, bővebb információ, részletes program itt.

 

 

 

 

 

 

 

 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!