szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Táplálkozási szokásaink döntően megváltoznak az elkövetkező években, fogyasztásunk ritmusa és helyszínei is átalakulnak, az egyes élelmiszerek iránti növekvő keresletet pedig alternatívák oldják majd fel. A szingli-és munkamániás társadalom gerjesztette új igények alakítják majd a jövő étkezését, ahol a luxus már nem egyenlő a kaviárral.

Reggeli a kávézóban: a magunk készítette ételhez az alapanyagokat a vendéglátó egységgel egybeépített üvegházból válogatjuk. Ebédre a kollégákkal grillezünk a meeting roomban, a zöldséget a tetőn termesztjük hozzá, a húst a top hentestől szerezzük be. Vacsorára a barátainkkal ülünk össze egy trendi étteremben. Az osztrák táplálkozási szakértő, Hanni Rützler szerint körülbelül 20 év múlva így alakul majd a szinglik és karrieristák, elfoglalt üzletemberek, végül szépen lassan minden munkába igyekvő átlagos napja - olvasható a Süddeutsche online-on.

Libamáj és kaviár a múlté már

Minden változás, a magunk kreálta reggelitől kezdve a klasszikus irodai étkeztetés megszűnéséig a 21. század fejlett társadalmának egészségmániájára vezethető vissza: mindenki egyre fokozottabban ügyel arra, hogy tudja, mi az, amit a tányérján lát. Az irodai étkeztetés nem adja meg dolgozóinak ezt a lehetőséget, ugyanakkor a jövő irodájában a dolgozók közösen termeszthetik a paradicsomot uzsonnára. Hanni Rützler szerint az uzsonna maga is meghatározó lesz, a főétkezések alternatíváját kínálja majd a munkahelyen történő, ott termelt alapanyagokból összeállítható tízórai és uzsonna lehetősége.

MTI / Balázs Attila

Az egészséges táplálkozás iránti vágy a vendégváró falatkák szervírozásakor is visszaköszön, többé már nem számíthat elsöprő sikerre az a háziasszony, aki kétes eredetű kaviárral vagy libamájjal kínálja a vendégeit. Az ok egyszerű: nem tudni, hogy pontosan honnan, milyen gazdálkodásból került ki a finomság.

Vissza a múltba, előre a jövőbe

A jövő trendje éles váltással a múltba kalauzol. Nagyobb sikereket érhetnek el a vendéglátók az otthon termesztett zöldségeikkel, a házi készítésű kolbászukkal, mint bármikor eddig, ugyanis a jövő fogyasztója már tudja, milyen az, amikor a tömegtermelés hatására az élelmiszerek ízüket vesztik.

A következő évek trendjének lesz azonban egy nagyon is futurisztikus vonulata is, hús helyett például abból az 1400 rovarfajtából válogathatunk, amelyek alkalmasak a fogyasztásra és máris az emberiség közel harmadának jelentenek táplálékot. Ezek előnye gazdag protein-, ásványianyag- és vitamintartalmuk mellett, hogy alacsony kibocsátással jár a termelésük. A valódi hús és a rovarok alternatívája lesz ezen kívül az a holland kutatók által kísérletezett mesterséges hús is, amely várhatóan 10-20 éven belül piacra kerül.

A teljesítőképesség vége felé járva

A mesterséges húshoz hasonlóan a várható tojásszűkösséget is igyekeznek majd a kutatók kiküszöbölni, helyette ugyanis por kerül majd a tésztákba, süteményekbe és különféle kekszekbe, míg a Think-Tank TNO Research kutatói algákat, különböző füveket és rovarokat lesznek képesek ehetővé tenni új technológiás snackjeik hozzávalójaként.

Egy mindenkiért, mindenki egyért

A 2030-as évek fogyasztói már más dimenziók szerint élnek majd. Az USA-ban már most is terjed a trend, miszerint az épp étteremben járók tippeket adnak az oda tartóknak a napi ajánlat ízét tekintve, az applikációk már most a fogyasztók segítségére vannak a közeli biopiacok fellelésére.

A jövőben kurátor is segíti majd a bevásárlást, aki az egyes, épp szezonális termékekhez ajánl majd receptet a vásárlóknak, a mostani óriás hipermarketek „ válogass mindent magadnak össze” filozófiája helyett.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!