szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Fellélegezhetnek a román élelmiszeriparban érdekelt vállalkozók, miután az Európai Unió illetékes bizottsága jóváhagyta, hogy a Romániában miccsként ismert hústerméket továbbra is lehet hagyományos recept szerint készíteni.

Az Európai Bizottság Élelmiszerlánc- és Állategészségügyi Állandó Bizottsága elfogadta, hogy a roston sült román hagyományos termék elkészítéséhez ezentúl is lehet használni szódabikarbónát és a kármint.

Korábban úgy nézett ki, hogy Brüsszel nem tesz kivételt a románok kedvéért, ezért Romániában valóságos "csórékolbászpánik" tört ki. A miccs a román konyha darált marha- és  birkahúskeverékből készült, fűszeres rostonsült-különlegessége.

Romániában népszerűek a piknikezések, ilyenkor a románok zöme a flekken mellett általában miccset süt. A húsféle már előre ledarált, kolbász alakúra gömbölyített, fagyasztott formában is kapható, és a vendéglők étlapjáról sem hiányzik általában a roston sült ínyencség.

Dacian Ciolos, az Európai Bizottság román származású agrárbiztosa azt mondta: a döntés azért fontos, mert így Románia továbbra is exportálhatja a hagyományos recept szerint készített csórékolbászt.

Ellenkező esetben Románia már nem szállíthatott volna külföldre szódabikarbónát és kármint tartalmazó darált húst. A brüsszeli döntés szerint a két élelmiszeradalék csak a miccsben használható, az engedély más termékekre nem vonatkozik.

 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!