szerző:
T.S.-Gy.Zs.
Tetszett a cikk?

A szezon már megkezdődött, de még nem csúsztunk le semmiről. Ha egy kis eső is áztatja a kertünket, akár milliomosok is lehetünk. Csak figyeljük az éti csigákat.

 A Helix pomatia, vagyis az éti csiga ugyan védett, de április elejétől június közepéig gyűjthető, pechére pont az, amelyik három centisnél nagyobb házat cipel. Akkor esélyes, hogy a magyarországi erdőkből és kertekből a francia gourmetek asztalára kerül.

 Állítólag mi vagyunk az egyik legnagyobb beszállítójuk. Nem mintha náluk nem lenne honos a házas tányérba való, de úgy látszik nincs az a mennyiség, amit ne tudnának beszippantani. Úgy két évtizede pedig már a jövőjükből is kieszik a csigákat / lehet, hogy éppen ezért kellenek nekik a mieink? /. Csiganemzetségek százezrei végzik dízájnos dobozokban, hogy egy pohár champagne, egy-két szem szép eper társaságában, vagy pirítósra ültetve, leheletnyi frissen őrölt borssal, csöppnyi tejföllel, netán Fleur de Sel de Guérande- dal / maradjunk annyiban, hogy az egy só, csak nem egyszerű / és rozmaringkivonattal a fine dining-ban illusztriskodjanak. Ja, a lényeget el ne felejtsük: a dízájnos dobozkák apró fehér golyócskákat rejtenek, amelyekről szofisztikált kóstolók ilyeneket képesek mondani: „ Őszi ízű, fás felhangokkal”, vagy „esőtől csöpögő falevelek gombára emlékeztető íze „ / na, azért azt megnéznénk, ahogy ínyenc vizes faleveleket rágcsál /.

blancgastronomy.com

A golyócskákat hófehér aranynak, az ikrák királynőjének is hívják. De nálunk az Afrodité gyöngye elnevezés visz mindent. Így hívják a cádízi Blanc Gastronomy cég csigakaviárját, csigatojás alapú készítményeit.  A Puerto Real-i (Cádiz) vállalkozás másfél évtizedes múltra tekint vissza.  A cég vezetője, Blas Hervias, aki mielőtt felfedezte a csigatojás-galaxist, egy ingatlanközvetítő könyvvizsgálója volt. De egyszer, amikor éppen nem könyveket vizsgált, egy szabad órájában a kezébe akadt egy csigaszaporításról-nevelésről szóló érdekfeszítő cikk.  Amint az El País-nek egy nemrég adott interjújában elmondta, igencsak felcsigázták az olvasottak. Addig nem nyugodott, míg a córdobai és cádizi egyetem laboratóriumaiban el nem kezdtek élelmiszertani vizsgálatokat végezni a csigatojásokon. Persze, kiderült az, amit a franciák és a katalánok akkor már sejtettek - hiszen a pireneusi határvidéken eszegették is - ,hogy a csigatojások különleges kaviárnak tekintendők.

Hervias ezt követően döntött a piaci bevezetése mellett, amely kezdetben nem volt egyszerű, indulásnak az első évben mindösszesen 1 kiló csigagyöngyöt adott el. Az elutasítás oka persze a fehér kaviár ismeretlensége volt az ibériai konyhán, de aztán akadtak kreatív séfek, akik kreatív receptekkel és menükkel mellé álltak.

A fehér kaviárként is emlegetett gyöngyöcskék nemcsak az európai fine dining éttermekben - közülük is elsősorban Franciaországban - számítanak kurrens cikknek, hanem Japánban, Dubaiban, Szingapúrban, Hongkongban, a latin-amerikai országok közül Chilében és Mexikóban. Főként ezek a célországai a csigaikra szállítmányoknak. Ma már évente 300 kg-ot képes produkálni a Blanc Gastronomy. Ennek a mennyiségnek a 80%-a kerül exportra, a fennmaradó részen pedig elsősorban észak-spanyolországi vendéglátóhelyek osztoznak.

 A kalciumban kimondottan gazdag csonterősítő főleg előételként, a tenger gyümölcsei és húsok kísérőjeként kerül  az asztalra. Ráadásul úgy tűnik, hogy Afrodité gyöngyéből újabb afrodiziákum legenda is született. Még mielőtt tetszenének szaladni a gourmet boltokba, szólunk, az 50 grammos kiszerelésű, elegáns tégelyekben forgalomba kerülő cádízi csigakaviár kimondottan csak megrendelésre készül.

blancgastronomy.com

Mára a Puerto Real-i csigakaviáros világelsőnek számít, de a francia és újabban a chilei konkurencia azért rendesen szorongatja. Ha mi is beszállnánk a versenybe, akkor lessük ki a kertben, hogy hol vannak azok a kis üregek a nedves földben, ahova az éti csiga lerakosgatja a petéit. A további tenyésztésnek és tartósítási technológiának manapság már nem nehéz utánajárni, ha lógunk a hálón / még magyar szabadalmat is jegyeztek be /. Azt azért jó, ha tudjuk, hogy egy csiga évente csak egyszer rak le petéket, akkor ugyan mindjárt százat. Száz tojás viszont csak négy grammot nyom a latba. Innen szép nyerni a csigakaviár bizniszben.

 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!