Ilyen húsvéti tojásokat még nem láttunk

Ilyen húsvéti tojásokat még nem láttunk

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
T.S.

Ha egy cukrásznak Salvador Dali a múzsája, akkor ne csodálkozzunk rajta, hogy nagy meglepetéseket tud okozni húsvéti csokoládé tojásaival.

A katalóniai Mona de Pascuá - a böjt utáni napokat, a húsvétot megédesítő sütemény és kalácsfélék - hagyománya manapság különböző díszes tortákban, csokoládé és cukorka figurákban, s természetesen tojásokban jelenik meg leginkább. A cukrászatok és pékségek egymással versengve öntik csokoládéba az ismert épületeket, népszerű márkás autókat, rajzfilmfigurákat, filmsztárokat, történelmi személyiségeket, az FC Barcelona – mostanában nem túl szerencsés, de hőn imádott - játékosait, akár életnagyságban is. S nem ritkák az óriási csoki tojások sem. Ez egyetlen szóval mind mona, az újraértelmezett hagyományokra éppen úgy kihegyezett Katalóniában, mint Aragóniában, vagy a Valencia tartományban, Kasztília-La Mancha területén és Murcia környékén.

Az utóbbi években egyre nagyobb figyelmet kapnak az igényes, mind formában és alapanyagokban, az ízek textúrájában újdonságot, de egyúttal harmóniát kereső és jelentő húsvéti alkotások. Ebben  a műfajban a legjelentősebb mesternek tekintik a cukrásztermékeket m inőségükben és dizájnjukban is merészen megújító Oriol Balaguert.

©

A Barcelonától Rijádig több bolttal (ezek egyedi dizájnjukkal leginkább ékszerüzletekre hasonlítanak) rendelkező cukrásznak kiterjedt disztribútor hálózata van számos országban, így alakoskodó tojásai / is / épp úgy ott vannak Ausztriában,mint Ausztráliában, Kínában, az Egyesült Arab Emirátusokban, Japánban, Hongkongban, Németországban, Olaszországban, az Egyesült Királyságban és az USA-ban is. A jelenleg 42 éves Balaguer karrierjét a legjelentősebb spanyol és nemzetközi elismerések jelzik - köztük a World's Best Dessert díja. Mesterségéhez a municíót az ugyancsak emlékezetes csokoládészobrokat formáló édesapjától kapta. A családi örökséghez még hozzácsapott egy kurzust a barcelonai Escuela de Pastelería-n, s miután külföldi tapasztalatokkal is felvértezte magát, hét évet töltött el a sokáig világelső katalán  étteremben, az El Bulliban. Amellett, hogy   Ferran Adrià csapatában dolgozott, ma is közeli szálak fűzik az Adrià-családhoz, Ferran fivérének, Albertnek a legjobb barátja.Így könnyen lehet, hogy Ferranék húsvéti asztalán is az ő rendhagyó tojásai díszelegnek.  

©

   

A szakácsművészetet megújító Ferran Adrià „stábjában” cukrászként hozta azokat az újításokat, amelyeket 2002-ben megalapított saját vállalkozású Sütemény és Bonbon Stúdiójában folytatott tovább. Oriol Balaguer édességkonyhája új textúrákat, aromákat és formákat hozott létre. Elképzeléseivel sajátos stílust teremtett a húsvéti monák megjelenésében is.

 Büszkén vállalja,, hogy olyan nagy alkotók hatására formálta csokoládétojás-szobrait, mint a szintén katalán Salvador Dalí és a baszk Eduardo Chillida. Dalí szürrealizmusa, a figueresi Dalí-múzeum tetejét díszítő óriástojásokkal és Chillida nonfiguratív szobrainak formaművészete egyaránt visszaköszön a cukrász nagyméretű monáiban, amelyeket húsvétkor kiállít, illetve a saját butikjaiban árusít is. Az idei mona kreatívok egyes darabjairól egyenesen Dali talán legismertebb témájára, az elfolyt időt szürrealizáló órákra asszociálhatunk.

©

 

A 2014-es kollekciójának Huevos en deformciónTojások deformációban címet adta. A sajátos látásmódú húsvéti tojások formaváltása az elmúlt években készítetteknél is  meglepőbb.

©

A Balaguer-tojásokat nemcsak az új művészi megjelenítést és felfogást előnyben részesítők, de a kézműves csokoládékészítmények rajongói is kedvelik. A kifinomult esztétikai érzékek mellett feltétlen hatással van az ízlelőbimbókra, hogy húsvéti monái - az áruk elég magas, 70-90 euró (kb. 21.500-27.800 Ft) - a legmagasabb minőségű alapanyagot jelentő kakaóbabból, a Cacao Grand Cru-ból készülnek, Venezuela, Trinidad, São Tomé és Príncipe kakaóültetvényeiről származnak.

 A külön öntőformájú tojásokhoz 70%-ban fekete, 40%-ban pedig tejcsokoládét használnak fel.   Balaguer kézműves cukrászai egyetlen munkanap alatt a „deformált” tojásokból húsz darabot tudnak elkészíteni.