Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"c4737a18-a4fb-4829-9582-ff5dabb330e9","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Kitartott a tegnap esti hó.","shortLead":"Kitartott a tegnap esti hó.","id":"20241130_Feher-a-taj-a-Kekesen","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/c4737a18-a4fb-4829-9582-ff5dabb330e9.jpg","index":0,"item":"a702fd79-5703-4482-ab67-624ede65a5ac","keywords":null,"link":"/itthon/20241130_Feher-a-taj-a-Kekesen","timestamp":"2024. november. 30. 15:25","title":"Fehér a táj a Kékesen","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"58fe4b7b-5a92-4c05-a207-3882ac0921ba","c_author":"hvg.hu","category":"gazdasag","description":"A munkanélküliség 4,6 százalékra nőtt.","shortLead":"A munkanélküliség 4,6 százalékra nőtt.","id":"20241129_Nott-a-munkanelkuliseg-csokkent-a-foglalkoztatottsag-a-KSH-a-bazisra-mutogat","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/58fe4b7b-5a92-4c05-a207-3882ac0921ba.jpg","index":0,"item":"fd51d67e-5be0-4899-99b4-93924cab3ac3","keywords":null,"link":"/gazdasag/20241129_Nott-a-munkanelkuliseg-csokkent-a-foglalkoztatottsag-a-KSH-a-bazisra-mutogat","timestamp":"2024. november. 29. 08:37","title":"Nőtt a munkanélküliség, csökkent a foglalkoztatottság, a KSH a bázisra mutogat","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"4d26b830-41c6-4ea3-a457-c9bf702f7b2a","c_author":"MTI","category":"gazdasag.zhvg","description":"A jövő évben valódi lépéseket kell tenni a versenyképesség javítása érdekében, amihez a magyar uniós elnökség fontos eredményének számító új versenyképességi megállapodás, a Budapesti Nyilatkozat elfogadása járulhat hozzá – jelentette ki csütörtökön Brüsszelben Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter.","shortLead":"A jövő évben valódi lépéseket kell tenni a versenyképesség javítása érdekében, amihez a magyar uniós elnökség fontos...","id":"20241129_Nagy-Marton-elmondta-merre-van-az-elore-auto-es-atom","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/4d26b830-41c6-4ea3-a457-c9bf702f7b2a.jpg","index":0,"item":"c79727ac-6c50-4a41-8337-586e9f71032e","keywords":null,"link":"/zhvg/20241129_Nagy-Marton-elmondta-merre-van-az-elore-auto-es-atom","timestamp":"2024. november. 29. 07:31","title":"Nagy Márton elmondta, merre van az előre: autó és atom","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"c539d3ee-90bf-46a6-81f8-4d2c9f818b20","c_author":"HVG","category":"360","description":"Német kutatók új megvilágításba helyezték azt, hogyan kódolja az agyunk a matematika egyik legelvontabb definícióját, a nullát, amelynek értelmezése egyáltalán nem magától értetődő.","shortLead":"Német kutatók új megvilágításba helyezték azt, hogyan kódolja az agyunk a matematika egyik legelvontabb definícióját...","id":"20241130_hvg-nulla-feldolgozasa-emberi-agy","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/c539d3ee-90bf-46a6-81f8-4d2c9f818b20.jpg","index":0,"item":"fed3dfc0-a002-4044-b8a8-6b148c89bc75","keywords":null,"link":"/360/20241130_hvg-nulla-feldolgozasa-emberi-agy","timestamp":"2024. november. 30. 08:30","title":"Különös dolog történik az agyban, amikor az ember a 0-val szembesül","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"05fbda87-26a2-4086-82bf-07405229d394","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"A tanyaépület konyhájában már csak a férfi holttestét és a kialudt tűz nyomait találták meg a tűzoltók. ","shortLead":"A tanyaépület konyhájában már csak a férfi holttestét és a kialudt tűz nyomait találták meg a tűzoltók. ","id":"20241130_Tuz-okozta-fustben-halt-meg-egy-ferfi-Hortobagy-Szaszteleken","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/05fbda87-26a2-4086-82bf-07405229d394.jpg","index":0,"item":"6a274fac-326a-440f-a49a-5c1a1cff0dcf","keywords":null,"link":"/itthon/20241130_Tuz-okozta-fustben-halt-meg-egy-ferfi-Hortobagy-Szaszteleken","timestamp":"2024. november. 30. 21:55","title":"Tűz okozta füstben halt meg egy férfi Hortobágy-Szászteleken","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"dede350a-3b24-409f-96c1-dde84c9824f5","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Kihasználást, átverést emleget számos művész, akiket „tesztelésre” kért fel a mesterséges intelligencia fejlesztésének egyik legnagyobb neve, az OpenAI. Nem mindennapi módon fejezték ki az elégedetlenségüket, elérhetővé tettek egy egyelőre még kiadatlan, viszont meglehetősen izgalmas mesterséges intelligencia eszközt.","shortLead":"Kihasználást, átverést emleget számos művész, akiket „tesztelésre” kért fel a mesterséges intelligencia fejlesztésének...","id":"20241130_mesterseges-intelligencia-muveszek-kiszivarogtatas-openai-sora","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/dede350a-3b24-409f-96c1-dde84c9824f5.jpg","index":0,"item":"bac43a6c-e797-4eec-b027-d14cd52ecbdc","keywords":null,"link":"/tudomany/20241130_mesterseges-intelligencia-muveszek-kiszivarogtatas-openai-sora","timestamp":"2024. november. 30. 10:03","title":"Felháborodott művészek bosszúja: ingyenessé tettek egy igen izgalmas, de még kiadatlan mesterséges intelligenciát","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"05a4bb01-5cda-43f6-ac1c-53740c200515","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Az orosz Roszkoszmosz űrügynökség két űrhajósa kipakolta azt a háromtonnányi élelmiszert és egyéb ellátmányt, amit a Nemzetközi Űrállomásra szállított a Progressz teherűrhajó. A NASA már sejti, mi okozhatta a szivárgást.","shortLead":"Az orosz Roszkoszmosz űrügynökség két űrhajósa kipakolta azt a háromtonnányi élelmiszert és egyéb ellátmányt, amit...","id":"20241129_nemzetkozi-urallomas-orosz-teherurhajo-progressz-nasa-mergezo-szag","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/05a4bb01-5cda-43f6-ac1c-53740c200515.jpg","index":0,"item":"a216268e-f30d-4229-a515-9d2fb48b7561","keywords":null,"link":"/tudomany/20241129_nemzetkozi-urallomas-orosz-teherurhajo-progressz-nasa-mergezo-szag","timestamp":"2024. november. 29. 10:03","title":"Eltűnt a mérgező szag az orosz teherűrhajóról","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"b74bfd7b-96d0-41be-a88d-cbc3b172efc1","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"A Birminghami Egyetem kutatói szerint felerősítik egymás negatív hatásait a mikroműanyagok és az örök vegyi anyagok, amelyek már külön-külön is komoly veszélyt jelenthetnek az ember egészségére.","shortLead":"A Birminghami Egyetem kutatói szerint felerősítik egymás negatív hatásait a mikroműanyagok és az örök vegyi anyagok...","id":"20241129_mikromuanyag-orok-vegyi-anyag-egeszsegugyi-hatas-kutatas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/b74bfd7b-96d0-41be-a88d-cbc3b172efc1.jpg","index":0,"item":"be46799d-e849-4584-aeaa-0d878f025ee2","keywords":null,"link":"/tudomany/20241129_mikromuanyag-orok-vegyi-anyag-egeszsegugyi-hatas-kutatas","timestamp":"2024. november. 29. 20:03","title":"Külön-külön is nagy bajt csinál a mikroműanyag és az örök vegyi anyagok, együtt pedig ijesztően veszélyesek","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Egy belgiumi éttermet választottak Európa legjobbjának a gasztrobloggerek és gourmet-k. Kelet-európai étteremnek híre-hamva nincs a 100-as listán.
A nyugat-belgiumi Dranouterben működő In de Wulf nevű uralja idén a száz legjobb európai éttermet felsorakoztató OAD-listát (Association of Opinionated About Dining), amelyet évről évre gasztrobloggerek és gourmet-k véleménye alapján állítanak össze.
A dobogó második helyét a délkelet-franciaországi Roanne büszkesége, a Maison Troisgros szerezte meg, míg harmadikként a kelet-spanyolországi Dániában működő Quique Dacosta futott be - jelentette be Steve Plotnicki, az OAD elnöke.
A Michelin-csillagok odaítéléséről döntő ellenőrökkel szemben az OAD listáját az európai éttermeket megjárt gasztrobloggerek és ínyencek véleménye alapján állítják össze.
Az idei ranglista elkészítésében több mint 4300 ember segédkezett, 140 ezer európai éttermet értékelve. Belgiumból hét vendéglátóhely került fel a nívós listára, három Brüsszelből, szintén három Flandriából és egy Vallónia területéről. Ezen éttermek mindegyike Michelin-csillaggal is büszkélkedhet.
Kobe Desramaults, a legjobbnak kikiáltott In de Wulf séfje szerint a csapatmunkának köszönhető az elismerés. "Ez az eredmény a csapattagok nemzetközi sokszínűségének is köszönhető. Tíz különböző országból való szakácsokkal dolgozom, és ez adja éttermünk különlegességét" - mondta büszkén a konyhafőnök.
Füstölt makréla a Wulfban
Facebook
Az idei százas lista legjobb tízes mezőnyében egy belga, három francia, két spanyol, egy monacói, egy német, egy dán és egy brit étterem szerepel.
Amit a Wulf-ról és séfjéről tudni érdemes
Akik Dranouter-be elmennek, hogy végigegyék Desramaults 22 fogásos - 7 előétel, 10 főétel, 5 desszert - degusztációs menüjét / 155 euróért, illetve borokkal együtt 205-ért /, azok tényleg igazi gasztro-gourmet zarándokok. S bizony nem kevesen vannak, hajtja őket a kiváncsiság, milyen egy "étterem a vadonban, a semmi közepén" - mert így emlegetik a Michelin-csillagos helyet, amelyik egy alig 700 lakosú flandriai kis település szélén húzodik meg, csupán mérföldnyire a francia határtól.
Desramaults érti a hozzávalókat
Facebook
A séf szerint a környék fantasztikus éléskamrája az étteremnek. Amint 2013-ban megjelent könyvében / Egy séf Belgiumból / sorolja közvetlen környezetéből be tudja szerezni a sajtokat / Passandale/, zöldségeket, gyümölcsöket, gyógynövényeket / Ghyvelde, Dranouter/ épp úgy, mint a bárányt, galambot / Lo Renige, Steervoorde/, a sertés-és marhahúst / Borrei, Westouter/ , de még a közeli Westvleteren cisztercia kolostor söreit is. Ha minden megvan, megpróbálja tökéletesen "megérteni" a hozzávalókat, és mondjuk a maga kísérletezte puffasztott kenyeret édesköménnyel, a sóskagranítát a zöld eperrel, a házi véreshurkát füstölt céklával, a pácolt halat savanyított rebarbarával és lestyán mártással, a kecsketejes fagylaltot kapros gyümölcsökkel és zsenge uborkával, a habcsók desszertet bodzavirág ecettel és erdei mézzel adja fel. De nem is érdemes belemenni, mert mindig más és más ízkavalkád kavarog a fejében s kerül az asztalra. A 1980-as születésű séf 18 évesen egy kis, helyi étteremben kezdte a pályafutását, 25 esztendősen Michelin csillagot szerzett a szülei francia bisztrójának, s immáron négy éve két saját éttermet vezényel / 2011-ben nyílt Gent-ben a De Vitrin /.