Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"19727309-47bc-44fb-bdf4-8f08d16c4c38","c_author":"hvg.hu","category":"gazdasag","description":"Nyugta vagy számla sem kell, elég, ha a terméket viszik vissza valamelyik áruházba, és a teljes vételárat megkapják a vásárlók. ","shortLead":"Nyugta vagy számla sem kell, elég, ha a terméket viszik vissza valamelyik áruházba, és a teljes vételárat megkapják...","id":"20250606_ikea-termekvisszahivas-spatula","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/19727309-47bc-44fb-bdf4-8f08d16c4c38.jpg","index":0,"item":"82709043-0334-4d8c-8c75-931382f79711","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250606_ikea-termekvisszahivas-spatula","timestamp":"2025. június. 06. 11:08","title":"Konyhai spatulát hív vissza az IKEA","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"26c8ddeb-d41b-415e-9263-f4c99fa3895f","c_author":"hvg360","category":"360","description":"A The Washington Post biztonságpolitikai szakírója szerint a véres viszály immár nem csupán Oroszországra, hanem más országokra is kiterjed. A fedett akciók teljesen új dimenziót adnak a konfliktusnak, amely a jelek szerint egyáltalán nem csillapodik.","shortLead":"A The Washington Post biztonságpolitikai szakírója szerint a véres viszály immár nem csupán Oroszországra, hanem más...","id":"20250606_David-Ignatius-Oroszorszag-Ukrajna-piszkos-haboru-Magyarorszag","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/26c8ddeb-d41b-415e-9263-f4c99fa3895f.jpg","index":0,"item":"12007a74-7e9f-42f2-b62c-2239022d6f03","keywords":null,"link":"/360/20250606_David-Ignatius-Oroszorszag-Ukrajna-piszkos-haboru-Magyarorszag","timestamp":"2025. június. 06. 17:27","title":"David Ignatius: A most kezdődő piszkos háború átterjedhet Magyarországra is","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"8e0ed0a4-bf1d-401a-9c3c-a123774d80ee","c_author":"Marabu","category":"itthon","description":"","shortLead":"","id":"20250606_Marabu-Feknyuz-Zero-tolerancia-javitointezet-prostitucio","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/8e0ed0a4-bf1d-401a-9c3c-a123774d80ee.jpg","index":0,"item":"372f9819-ba50-407c-a4be-8a8279316391","keywords":null,"link":"/itthon/20250606_Marabu-Feknyuz-Zero-tolerancia-javitointezet-prostitucio","timestamp":"2025. június. 06. 05:05","title":"Marabu Féknyúz: Zéró tolerancia","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"265abb47-7b72-45db-9e75-66d067143d23","c_author":"hvg.hu/MTI","category":"elet","description":"Az Utolsó Igazi Filmsztár égő ejtőernyős ugrásaival került a rekordok könyvébe.","shortLead":"Az Utolsó Igazi Filmsztár égő ejtőernyős ugrásaival került a rekordok könyvébe.","id":"20250606_Tom-Cruise-vegre-Guinness-rekorder-lett","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/265abb47-7b72-45db-9e75-66d067143d23.jpg","index":0,"item":"21108254-eca5-43ca-b7c0-113adc75e4d3","keywords":null,"link":"/elet/20250606_Tom-Cruise-vegre-Guinness-rekorder-lett","timestamp":"2025. június. 06. 11:28","title":"Tom Cruise végre Guinness-rekorder lett","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"1a33d074-04bd-4c26-aa38-5ce64c5d6fec","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Az ügyben ketten kaptak letöltendő börtönbüntetést, a bíróság két további vádlottat felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt, míg két másikat próbaidőre bocsátottak.","shortLead":"Az ügyben ketten kaptak letöltendő börtönbüntetést, a bíróság két további vádlottat felfüggesztett szabadságvesztésre...","id":"20250606_posta-imre-itelet-elso-fok-szabadsagvesztes-alkotmanyos-rend-elleni-szervezkedes","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/1a33d074-04bd-4c26-aa38-5ce64c5d6fec.jpg","index":0,"item":"a080706b-6659-411a-b169-fa3383246999","keywords":null,"link":"/itthon/20250606_posta-imre-itelet-elso-fok-szabadsagvesztes-alkotmanyos-rend-elleni-szervezkedes","timestamp":"2025. június. 06. 07:24","title":"Első fokon 5 év fegyházat kapott a politikusokat és más közéleti szereplőket halálra ítélő Posta Imre","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"524e1fcd-e025-44db-9d90-3ca8bc3af4bf","c_author":"hvg360","category":"360","description":"A Washington Post szerzője szerint indokolt szigorítani a kínaiak beutazását. Neves német közéleti személyiségek felszólították az EU-t, hogy lépjen fel a magyar Pride érdekében. Trump egy puhány erősember. Témák és vélemények a világsajtóból.","shortLead":"A Washington Post szerzője szerint indokolt szigorítani a kínaiak beutazását. Neves német közéleti személyiségek...","id":"20250606_Nemzetkozi-lapszemle","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/524e1fcd-e025-44db-9d90-3ca8bc3af4bf.jpg","index":0,"item":"22114620-037e-4af1-ae8c-958716f705a4","keywords":null,"link":"/360/20250606_Nemzetkozi-lapszemle","timestamp":"2025. június. 06. 10:40","title":"Diákújságírók leplezték le, hogyan kémkednek kínai hallgatók a Stanfordon","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"2007e234-6b79-4678-bafe-33a69f9178ac","c_author":"HVG","category":"360","description":"Az egykori elhárítótiszt információtechnológiai céget alapított, miután részben ukrán tulajdonban lévő vállalatokban ügyvezető lett.","shortLead":"Az egykori elhárítótiszt információtechnológiai céget alapított, miután részben ukrán tulajdonban lévő vállalatokban...","id":"20250606_hvg-balajti-laszlo-alkotmanyvedelmi-hivatal-information-technology-cluster","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/2007e234-6b79-4678-bafe-33a69f9178ac.jpg","index":0,"item":"294abbaf-0796-4cd5-946a-92645ee66257","keywords":null,"link":"/360/20250606_hvg-balajti-laszlo-alkotmanyvedelmi-hivatal-information-technology-cluster","timestamp":"2025. június. 06. 07:30","title":"Saját vállalkozást indított az Alkotmányvédelmi Hivatal volt főigazgatója","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"df55e887-cc7b-42d1-8145-8dca5b34e0a5","c_author":"hvg.hu/MTI","category":"vilag","description":"Az oroszok szerint ők megérkeztek a határra, de Kijev váratlanul meggondolta magát. Az ukránok szerint ebből egy szó sem igaz.","shortLead":"Az oroszok szerint ők megérkeztek a határra, de Kijev váratlanul meggondolta magát. Az ukránok szerint ebből egy szó...","id":"20250607_Kijev-tagadja-hogy-elhalasztotta-volna-a-hetvegi-fogolycseret-es-a-holttestek-atvetelet-az-oroszoktol","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/df55e887-cc7b-42d1-8145-8dca5b34e0a5.jpg","index":0,"item":"918d5025-4509-407f-b265-49e3281553d9","keywords":null,"link":"/vilag/20250607_Kijev-tagadja-hogy-elhalasztotta-volna-a-hetvegi-fogolycseret-es-a-holttestek-atvetelet-az-oroszoktol","timestamp":"2025. június. 07. 18:48","title":"Kijev tagadja, hogy elhalasztotta volna a hétvégi fogolycserét és a holttestek átvételét az oroszoktól","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Christian Forget pincemester egyenesen Champagne-ból érkezett a Budavári Borfesztiválra, ahol a napokban mutatkoznak be az új Kreinbacher pezsgők. A szakember évek óta együtt dolgozik a birtok csapatával, hogy a somlói terroirból és a furmintból a champagne-i tapasztalatok alapján a legjobbat hozzák ki. A cél nem kevesebb, mint hogy a most debütáló pezsgő idővel klasszikussá érjen.
A Domaine Paul Bara pincemestere 2009-ben látogatott először Somlóra, amikor Kreinbacher József ösztönzésére – Márkus György champagne szakértő közvetítésével – felkérték, tapasztalataival segítse a birtok munkáját. Azonnal igent mondott. Családja több generáció óta készít champagne-t, de a régión kívül sosem próbálkoztak pezsgőkészítéssel, így izgalmas kihívást jelentett számára a feladat. A Budavári Borfesztivál első napján kérdeztük tapasztalatairól.
flickr
hvg.hu: A terroir és a somlói szőlőfajták is teljesen ismeretlenek voltak az ön számára. Hogyan kezdődik ilyenkor a munka, hogyan lehet megismerni egy új régió sajátosságait?
C. F: Szellemi munka, ez volt az első lépés. Olvastam, tájékozódtam, rengeteg információt szereztem be és mindezeket fejben rendszereztem, értékeltem, az összefüggéseket újra és újra átgondoltam. Ehhez természetesen fontos a motiváció fenntartása is. Hatalmas kihívásról van szó, de szeretnénk célba érni, ezen dolgozunk a birtok csapatával.
hvg.hu: A pezsgők fajtaösszetétele elárulja, hogy a furmintra voksolt. Ez az első percben eldőlt?
C. F:Ennek a szőlőfajtának a felfedezése nagyon érdekes volt számomra, korábban egyáltalán nem ismertem. Ezért amikor először ide érkeztem, sok furmintot végigkóstoltam és már akkor azon gondolkoztam, mit lehet majd elérni ezzel a szőlőfajtával pezsgő alapborként. Ezt követően meghatároztuk a legmegfelelőbb kitettségű területeket. Két évig vinifikációs, azaz borkészítési kísérleteket folytattunk, és ekkor jött a meglepetés – a cukor és a savtartalom közötti egyensúly nagyon hasonló a Champagne-ban tapasztaltakhoz! Mára ott tartunk, hogy bemutattuk a két, 100 % furmintból készült prémium pezsgőt, a Brut Nature és a Prestige Brut tételeket. Az első visszajelzések nagyon pozitívak.
A classic és az extra dry chardonnay-t is tartalmaz, ezt a szőlőfajtát természetesen már jól ismertem, de a somlói munka során a mikroklímát is figyelembe kellett venni. Az érés ennél a szőlőfajtánál nagyon hirtelen be tud robbanni, pezsgőkészítésnél pedig nagyon oda kell figyelni erre, a szüreti időpont gondos megválasztása kulcsfontosságú.
hvg.hu: Nem lehet egyszerű átültetni a champagne-i tapasztalatokat Somlóra. Voltak nehéz pillanatok?
C. F: Az első perctől kezdve tisztelettel fogadott a Kreinbacher Birtok csapata, kíváncsiak és nyitottak voltak javaslataimra. Tehát a legtöbb döntésben szabad kezet kaptam a tőlük, azt tehettem, amit szakmailag helyesnek tartok.
Elsőre ugyan nagy volt az aggodalom, amikor a mellett érveltem, hogy 10-10,5 potenciális alkoholfokkal kell szüretelni a furmintot. Azt gondolták, ennyire éretlen szőlőből nem lehet jó pezsgő alapbort készíteni. De megszavazták a bizalmat és mára, az első pezsgőket kóstolva azt mondhatjuk, a champagne-i példa itt is bevált.
Nagyon örülök, hogy egy olyan csapatra találtam itt, akikkel könnyű együttműködni. Megvan bennük az akarat, a motiváció, a szakértelem. Ők végzik a munka oroszlánrészét, nekem epizódszerep jut.
hvg.hu: Mondhatjuk, hogy a tudás, ami Champagne-ban megvan, bárhová átültethető? Csak akarás kérdése?
C. F: A munkaszakaszok megegyeznek, a Champagne-ban használatos eljárásokat Somlón is a legnagyobb gondossággal és odafigyeléssel használjuk. Például a préselés a legmodernebb, Champagne-ban készült préssel történik, tiszteletben tartva a különböző mustszakaszok, azaz a taille és a cuvée szétválasztását. Irányításom alatt házasítjuk az alapborokat a kívánt pezsgők összeállításához. Ezután jön a második erjesztés és meghatározzuk, meddig tartson a palackos érlelés, végül a likőrözési próbák és a degorzsálás zárja a folyamatot.
A Méthode Champenoise vagy Méthode Traditionnelle, vagyis a technológia egy dolog, de ne felejtsük el, hogy a pezsgő nem csak a buborékokról szól. Hanem a terroir és a szőlőfajták egységéről, találkozásáról is. Ha az adott szőlőfajta nem megfelelő helyre van ültetve, ha a talaj vagy a mikroklíma nem megfelelő, ha ezen három között nincs egység, akkor a tudás és tapasztalat sem vezethet eredményre. Somlón azonban adottak voltak a feltételek, ennek első eredményeit most a nagyközönség is megismerheti.
hvg.hu.: Mit gondol, mi a legfontosabb lépés a tradicionális pezsgők népszerűsítésében?
C. F: A válasz nem lehet más, mint az edukáció. És úgy gondolom, hogy ehhez a pezsgők és champagne-ok képesek elég motivációt adni, hiszen nagy öröm felfedezni őket.
hvg.hu: Önnek mi a kedvenc stílusa?
C. F: Nem vagyok a trendek híve, inkább az alkalomhoz keresek pezsgőt. Egyik nap egy nem évjáratos cuvée a jó választás – ez általában brut – míg máskor egy különlegességre, egy évjáratos champagne-ra vágyom.