szerző:
-gy-
Tetszett a cikk?

Ez idő tájt nem garantálnánk a libák biztonságát. Legtöbbjük nagy eséllyel végzi serpenyőben, sütőben. Nyakukon derék Szent Márton napja, amiről köztudomású, hogy komoly libavésszel jár, hiszen aki mostanság libát nem eszik, az egész évben éhezik.

Bár a Pannóniában született tours-i püspök névnapja csak november 11-én lesz, ez a hétvége már országszerte Márton lúdjának - no meg az újbornak - jegyében zajlik. Csak győzzünk válogatni, hol kanalaznánk egy jó kis libaaprólékos levest, ennénk ludaskását, ropogós libasültet, kóstolnánk töltött libanyakat, ropogtatnánk friss töpörtyűt, harapnánk ikrás libazsírral kent, hideg libamáj szeletkékkel vastagított kenyeret az újborokhoz.

©

Attól tartunk, napestig, de legalább disznóvágásig sorolhatnánk, hol lehet, érdemes libáskodni - a saját konyhánkon kivül - , de azért néhány tuti tippet adunk.

 Ha felkerekednénk egy kisebb Szent Márton libatúrára, akkor nem is kell sokat vándorolnunk, mindjárt országjárásnak is beillik, ha egy másik szentről elnevezett téren állomásozunk, mert az ottani hotelban mindjárt ötöt üthetünk-ehetünk egy csapásra. A Gellért szálló Márton napi fesztiváljára négy vidéki konyha is beszállásolja magát ötfogásos libamenüvel, s persze, hogy a házigazda se akar lemaradni tőlük. Veszprémből jön a Villa Medici, hozza a Márton napi csokoládé desszertet meggyfagylalttal ( hogy a végéről kezdjük).  Tokaj-Hegyaljáról a tarcali Andrássy Rezidencia jegyzi a liba consommét libamájas derelyével, buggyantott tojással. Zalából a bázakerettyei Bonne Chance megmutatja, milyen a libatepertővel pirított dödölle, ami a házi libamell sonkájukhoz dukál. A nyugati végekről a sopronbánfalvi Pálos-Karmelita Kolostor étternének "szerzetesi eledele" a füstölt libamáj mousse sütőtökös brióssal. A libacomb persze a házigazdák konyhájáról kerül ki Ördögszekér gombával és libamájjal töltött burgonyagombóccal.  

 A Hegyvidék népét eteti különleges libaságokkal a Bíró Lajos-féle Vendéglő a Kisbíróhoz, ahol a szushi is libamájból készül, a gombasalátába libazúza kerül,  a levesbe való derelyét libatüdővel töltik, a ludaskásán rántott borjúfej ingerkedik, a libacombot Wellington-módra Cumberland mártással adják fel.

A Várban is áldozzák a libákat Szent Mártonnak méltón. Nomen est omen: Vár a Spájz pisztáciás töltött  libanyakkal, füstölt libamellel, szalonnás kelbimbóval, lilakáposzta pürével kísért konfitált libacombbal.

 A Zsidai birodalom négy " várbástyájában" egy híján húsz különböző libafogást számoltunk össze. Össze is állitottunk magunknak egy jó kis libamenüt, csak úgy plátói alapon: a Pierrot-ban indítanánk libanyakas libakocsonyával, citrusos salátával; szemben a 21 Magyar-ban addig melegíthetnék a libalevest zúzával, maceszgombóccal, aztán átvándorolnánk a Baltazárba egy könnyű rántott libaszárnytőre kevés krumplipürével, kovászos uborkával, és végül komolyabbra fordítva a dolgot, a Pest-Budában töltekeznénk libacombos sólettal. Innen viszont már át kell kelni száraz lábbal a Dunán, ha folytatni akarjuk. Egy kiadó séta persze ennyi evés után nem is árt.

A pestieknek a Spílerben bundába forgatják, tökpürével adják a libamájat, a libaszárnytő viszont lassan sül a ludaskásához; az És Bisztróban liba rillette-t adagolnak savanyúsággal, dióskenyérrel, meg krémesítik a libalevest, amibe zsemlegombócokat dugnak. 

Pesten persze ki nem maradhatnak az olyan liba nagyhatalmak, mint a Rosenstein vagy a Fülemüle, netán a Macesz Huszár, aki győzi evőkével, mérkőztesse maceszgombócos libalevesüket, tárkonyos libaragujukat, pláne libacombos sóletjüket.

Ha eljutunk a Városligetig, akkor II. Márton-napi Hungarikum Ünnep a Vajdahunyadvárban, liba-kacsa lakomákkal, főszerepben a libakocsonyával.

Ha viszont mindennek dacára nincs kedvük kimozdulni, akkor van ajánlatunk otthonra: tökéletes libacomb. S neve napján még lesz meglepetésünk Szent Mártonnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Új szolgáltatás a Vodafone-nál: elő lehet fizetni a Mozaik digitális tananyagaira

Új szolgáltatás a Vodafone-nál: elő lehet fizetni a Mozaik digitális tananyagaira

Üzeneteket váltott a francia tanár gyilkosa és az egyik tanítványának apja

Üzeneteket váltott a francia tanár gyilkosa és az egyik tanítványának apja

Szokatlan baleset Csehországban: Egy rakomány cukorrépa temetett be egy autót

Szokatlan baleset Csehországban: Egy rakomány cukorrépa temetett be egy autót