szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy hosszú hétvégén,több helyszínen mézédes élvezetek. Gyulán december 12-13-án a VII, Méz-és mézeskalács fesztiválra várják ország-világból a kicsiket, nagyokat. Bőven lesz mit kóstolni, válogatni, vásárfiát vinni a karácsonyfa alá, és mi még hozzáteszünk egy gyulai mézeskalács receptet is.

  Az időzítés a lehető legjobb, mikor máskor lenne aktuálisabb a mézeskalácsok, mézes sütemények bemutatása, mint most karácsony előtt. Bőven lehet majd válogatni a legkülönfélébb mézekből, mézzel készült ételekből, mézes pálinkákból is. Lesz  méhészeti kiállitás,adventi készülődés, kézműves programokkal. Múzeumi körséta kedvezményekkel és mézkóstolóval. Hangulatos műsorok, Luca-napi meglepetések színesítik a gazdag programot. Húzzák rendesen a mézesmadzagot az orrunk előtt, ilyetén csábítgatva:" Jöjjön Gyulára, ahol„ mézédes az élet”!

Aréna 2000

Ha valaki mégse jutna el e hét végén mézeskedni Gyulára, annak íme egy originális mézeskalács recept. Még bőven van idő karácsonyig, hogy elkészüljünk vele.

Mézeskalács

Hozzávalók:
   1 kg finomliszt, 30 dkg porcukor, 1 csípet só, 3 tojás, 30-40 dkg virágméz, 30 dkg porcukor, 3 evőkanál margarin, 1 teáskanál szódabikarbóna, 3 dkg fahéj, 1 dkg őrölt szegfűszeg, plusz egy 2 dekás csomag mézeskalács fűszerkeverék ( készen kapható).


 Elkészítés:
A lisztet, a porcukrot, a fűszereket és a szódabikarbónát átszitáljuk, majd  fakanállal összekeverjük. Beleütjük az egész tojásokat. (A tésztát lágyíthatjuk úgy, hogy csak egy egész tojást és 2-3 tojássárgáját ütünk bele, a tojásfehérjéket pedig üvegpohárban letakarva hűtőszekrénybe tesszük, jó lesz a cukormázhoz). Beledolgozzuk a szobahőmérsékletű margarint is a tésztába, végül a meglangyosított méz kerül bele. Alaposan összegyúrjuk. Ha a tálhoz ragadna a tészta, kevés liszt hozzáadásával addig gyúrjuk, amíg elválik az edény falától. Viszonylag lágy tésztát kell kapnunk. Margarin, esetleg kevés langyos víz hozzáadásával még puhíthatjuk..Az állási idő alatt úgyis megkeményedik. Takarjuk le   konyharuhával, és legalább 3-5 órán keresztül - legjobb, ha egy egész éjszakán át - hagyjuk hűvös helyen állni, de akár a hütőszekrény legalsó polcára is betehetjük. Nem kell megijedni, ha pihenés után repedezett a tészta, átgyúrjuk még egyszer, hogy sima legyen.

A tésztát több részre osztjuk, és egyszerre mindig csak egy cipónyit nyújtunk ki belisztezett deszkán, munkalapon.A tésztát körülbelül 3-4 milliméter vastagra nyújtjuk, de nagyobb figurák sütésénél maradhat picivel vastagabb.  Lisztbe mártott kiszúró-formákkal szaggatjuk ki a mézeskalácsfigurákat. Vékonyan kikent, belisztezett, vagy sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, helyet hagyva a darabok között, hiszen megnőnek sütés közben. Előre felforrósított sütőbe tesszük, de közepes lángon sütjük. Hamar megsül, amikor már érezni a fűszerek illatát, akkor nézzük meg, hogy áll. Ha egyenletesen aranybarna, már vehetjük is ki a sütőből.
Pár percig hagyjuk hűlni a figurákat - forrón még nagyon puhák, könnyen deformálódnak - ,majd sütőlapáttal, egyesével tegyük tálcára.

A mézeskalácsok felületét tojásfehérjével kenjük át, hogy szép fényesek legyenek,illetvehogy  a díszítésnek szánt magvak könnyen ráragadjanak ( mák, szezámmag, napraforgó mag, diódarabkák, szálas mandula). Színes cukorgyönggyel is diszíthetjük a figurákat.
Ha cukorírókát akarunk készíteni, akkor 1 tojásfehérjéhez keverjünk 3-4 dkg porcukrot, és pár csepp citromlevet. Amikor már lassan folyik le a keverék a fakanálról, akkor jól formázható a máz. Tölthetjük  műanyag zacskóba, amit az egyik sarka felé igazítunk, és a betöltött massza fölött megcsavarunk, aztán  teletöltött sarok végénél pedig kis nyílást vágunk, és kész is az "írókánk", kezdhetünk nyomogatni. Aki bátortalan, türelmetlen, de biztosra akar menni, annak érdemes egy műanyag nyomózsákot -formát beszereznie, (ilyenkor minden szupermarketben külön állványon találjuk).  Ha kész a diszítés, hagyjuk megszáradni.

Figyelem: csak a teljesen kihűlt tésztát díszítsük!

Bónusz: mézeskalács recept a mi tökéletes sorozatunkból itt..

  

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!