szerző:
K.G.
Tetszett a cikk?

A csonka hétvége vasárnapján reggel a tél a szebbik arcát mutatta már a korán kelőknek is, így esélyes volt, elszánt sörfanok feláldozzák a reggeli lustálkodást azért, hogy részt vegyenek egy stand up-on.

 Az eseményen Drajkó Zsombor, a Mese Habbal (Gault&Millau) blog szerkesztője mutatta be sörfőző tudományát, egy könnyedebb Amber Ale elkészítésével. Mivel  rovatunk nyomon követi a házi sörfőzés hazai alakulását, érdeklődve vártuk, hogy a gyakorlatban, hogy is néz ki az otthoni sörfőzés. Ez ügyben a magyar nyelven megjelent Házi sörfőzde című könyvet is bemutattuk olvasóinknak. S beszámoltunk arról is, hogyan lehet valaki házi "sörgyáros". De mivel hiszünk a szemléltető oktatás hatásosságában kíváncsian nyitottunk be az eseménynek helyt adó, Hunyadi lakásbisztróba, ahol néhány perccel tíz óra után már vidáman rotyogott a cefre a főzőzsámolyon levő 50 literes rozsdamentes acéledényben.

K.G.

 Az előzetes várakozásokhoz képest talán szerényebb számú közönség így is megtöltötte a parányi budai várbeli vendéglátóhelyet, ahol az itallap tanulsága szerint a magyar kézműves sörfőzés legjobb darabjait lehetett kortyolgatni, miközben Zsombi "bácsi", a hat órásra tervezett főzés részleteit lépésről lépésre – cefrézés, szűrés, komlóforralás, élesztőzés – magyarázta az érdeklődőknek. Volt köztük, aki még sose próbálta, de olyan is, aki a különféle trükköket igyekezett ellesni. Azt azonban már az elején tisztázta, hogy a házi sörfőzés azért igényel némi befektetést, ez ötven-hatvanezer forint, de jellemzően száz alatt nem lehet megúszni és a konyhában esetleg a garázsban lefőzött mennyiségből meggazdagodni sem lehet. A profi házi főzők – tesszük hozzá – legjobb receptjeiket kis sörfőzdékben főzetik le, így már keletkezhet nyereség. A házi főzők egyesületének többsége azonban hobbi főző, akiknek jutalma a barátok elismerése.

A folyamatosan változó közönség tagjai a főzés folyamata alatt lassan megismerkedtek egymással, így egy külső szemlélő számára, olyan lett az egész, mint egy vidám osztálykirándulás, ahol az első közös estén fontos barátságok köttetnek. A „kemény mag” 8-10 ember tartott ki végig, persze voltak visszatérők és újak is, és beesett több turista, köztük egy japán lánycsoport is, akik bár nem fogyasztottak, de hosszan csacsogtak a jóképű előadóval.

A főzés rendben lement, befejezésként olyan szürreális érdekességgel, hogy Zsombi a mellékhelyiségbenen fertőtlenítette jódoldattal az eszközöket a végső letároláshoz.

A kitartó társaság – mivel a lefőzött sör csak két-három hét múlva lesz fogyasztható – Impavidus Mortalium rutinos „home brewer” söre mellett még eldumálgatott, eliszogatott egy darabig mielőtt hazaindultak volna, hogy megálmodják saját sörüket.

 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!