szerző:
T. S.
Tetszett a cikk?

Egyedülállónak nevezhető a legújabb nemzetközi éttermi kalauz, amelyben a világ legkiválóbb szakácsai ajánlják kedvenc éttermeiket, bárjaikat és kávézóikat, ahová munka után vagy szabadidejükben ők is szívesen betérnek.

Éppen, hogy csak megjelent a Where Chefs Eat (kiadója Phaidon Press) – Ahol a séfek esznek c. étteremkalauz február 7-én, máris óriási az érdeklődés iránta. A vaskos csaknem 1000 oldalas kiadvány szakítva az olyan  ismert étterem és szálloda kalauzok,mint  a Michelin, vagy a Gault&Millau, konstrukciójával és  étterembíráinak hagyományaival, ezúttal a főzéshez-sütéshez legjobban értőkre bízza a választást. Összesen 630 mesterséf, köztük olyan világklasszisok, mint David Chang, Jason Atherton, Shannon Bennett, Helena Rizzo, Massimo Bottura, Yotam Ottolenghi, Yoshihiro Narisawa, Albert Adrià, René Redzepi, Ferran Adrià, Gastón Acurio, Carles Abellan, José Andrés, Mauro Colagreco, Magnus Ek, Wylie Dufresne, Rasmus Kodfed, Walter Marchesi ajánlják azokat a vendéglátóhelyeket, ahol a legszívesebben megfordulnak. Garantáltan még a sokat utazó étteremfanoknak sincs könnyű dolga, mivel 70 ország 3000 étterméből, bárjából, kávézójából válogathatnak.

Warwick rendhagyó kalauzról álmodott
Phaidon Press

Az új étteremkalauz Joe Warwick angol újságíró ötlete és szerkesztése alapján valósult meg. A tapasztalt szakember étel és utazás specialista, étteremkritikus, társalapítója A világ legjobb 50 étterme exkluzív listájának, amelyet a korábban általa szerkesztett Restaurant Magazine hozott létre. Warwick ,először  2013-ban állított  össze éttermi útmutatót, valójában azzal a szándékkal, hogy a világ megismerje az olyan helyeket is, ahol nem kimondottan a Michelin szigorú szabványai döntik el, ki a legjobb, illetve állítanak fel értékkategóriákat. Hiszen a Michelin-csillagos csúcskategóriás kulináris szentélyeken kívül is léteznek olyan helyek, ahol fantasztikusan főznek, s egyedi, különleges a hangulatuk.

A vaskos Where Chefs Eat kezelhetőségét az ajánló mesterséfek névjegyzéke, alfabetikus éttermi mutatók, országok és az ajánlatok szerint is, térképek, foglalási feltételek, árjegyzékek és nem utolsósorban az ajánlók véleménye segíti. Warwick angol nyelven megjelenő étteremkalauzának 2013-as kiadása 100 ezres példányszámban fogyott el, s ezzel a világ legkeresettebb útmutatója lett a maga kategóriájában. A most megjelent alaposan átdolgozott kiadványba az előzőhöz viszonyítva 2000 új étterem, bár és kávézó került be. S bizony fennkölt-felkent gasztronomusok és gasztro trendmániákusok  ájuldozhatnak, hogy a séfek ízlése akár egy Cheesecake Factory lerakatot (pl. Chicago) is megenged. Vagy hogy például épp olyan szívesen fordulnak meg Londonban a pakisztáni Lahore Kebab House-ban, mint az előkelő Knightsbridge-ban jelölt Hawksmoor-nál, úgyis mint az egyik legjobb steakes helyen, vagy  mint az "őszinte, egyszerű és hagyományos ételek" lelőhelyén, a Brawn-ban, ami viszont a Columbia Road virágpiacának a közelében van. S ugye, azt is tudjuk, hogy a híres-neves katalán séfek igen szívesen eszegetnek a barcelonai Boqueira piacon...

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!