szerző:
f-gy
Tetszett a cikk?

Állítólag a meghívott vendégek nem ebédelnek az Oscar díjkiosztó napján. S ez nem csupán azért van, mert izgulnak, meg hogy passzentos legyen az estélyi ruha, hanem Wolfgang Puck vacsorája miatt is, ami szokásosan ötvenféle fogásból áll.

Hát, ha csak egy-egy falatot esznek mindenből, már akkor is pukkadásig jóllaknak. Bocs, de Puck-ról szólva, ezt a poént nem lehetett kihagyni... Amúgy jellemzően tényleg falatokról, azaz finger food-ról és mini adagokról van szó.

 A menüért immáron 21. éve az osztrák származású séf, Wolfgang Puck felel, aki 1975 óta él Los Angelesben. Nemcsak a fine dining-ban tette le névjegyét, de ott a büféje LA repülőterén, és igen népszerű az étteremlánca házhoz szállítással, take away-jel, önkiszolgálásaal. Ami azt illeti, az Oscar menükön is meglátszik, hogy nem felejti el, a kedves vendég, legyen bármekkora sztár is, emberből van, és igenis szeretheti az olyan egyszerű és népszerű étkeket, mint a macaroni&cheese (sajtos makaróni), a hamburger, a pastrami, a Jack's poteto ( töltött, héjában sült  krumpli), a BLT (bacon-lettuce-tomato, azaz szalonna-saláta-paradicsom) szendvics, a pizza. Na, most ezek több mint két évtizede nem is hiányoznak a Grand Ballroom kínálatából, az Amerikai Filmakadémia által delegált törzsvendégek ragaszkodnak is hozzá... Az más kérdés, hogy bámulatos átváltozásra képesek a fogások, nekik is van "gála ruhájuk". Az idén például a BLT briósra ültetett homárból születik újjá, bacon jammel, paradicsomtatárral. Az arany porral befuttatott "kabátos" krumpliba pedig kaviár kerül töltelékként. A pastrami konfitált kacsahúsból, szarvasgombával, alma csatnival kínálkozik.

21 éve eteti a sztárokat
AP / Chris Pizzello

 Természetesen évről évre sok meglepetés és rafináció várja a vendégeket, fúzionálva a dél-amerikai, dél-európai, ázsiai konyhát. Puck   két hónappal előbb hozzáfog a vacsora előkészítéséhez, pontosan kidolgozva az utolsó pillanatig a forgatókönyvet, amelynek "megfilmesítésében" aztán több sztárséf is közreműködik. Az 1500 illusztris vendég kiszolgálásához 300 szakács és 600 felszolgáló áll készenlétben. A fogások között természetesen vegetáriánus és gluténmentes ételek is vannak. A champagne rajongók mekkája a sushi és kagylóbár, ahol 1500 rákolló és 1300 osztriga, 7500 garnéla és 600 maine-i homár sorakozik fel a tálakon a nigirik és sushik mellett, de kínálnak fűszeres tonhaltatárt, füstült lazacot (10 nappal a gála előtt szerzi be a lazacot Puck, amelyet maga füstöl 16 órán keresztül, és csak a tálalás napján szeleteli fel).  Ezekhez pompásan illik majd a friss, egyszerre gyümölcsös-citrusos és a Champagne borvidék speciális mészkő altalaja miatt sós-mináris érzetű, Piper Heidsieck pezsgő.

A desszertkínálatban az idei sláger a creme bruleé, a mogyoróvajas, epres lollipops (nyalóka) és a mentás, csokoládés truffel. Az elmaradhatatlan 14 karátos arannyal bevont, mini csokoládé szobrocskák pedig ezúttal kávés ízesítésűek. Nem hiába járja a mondás: Wolfgang Puck senkit sem hagy Oscar nélkül távozni.     

 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!