szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Goût de / Good France program keretében március 19-én öt kontinens 1000 séfje, 1300 vendéglátóhelyen vacsoramenüvel tiszteleg a francia gasztronómiának. Magyarországon tíz étterem vesz részt az Alain Ducasse francia séf és a francia Külügy- és Nemzetközi Fejlesztési Minisztérium által kezdeményezett projektben.

 Auguste Escoffier, az ikonikus francia séf, a haute cusine megteremtője ötölte ki még  1912-ben, hogy egy időben ugyanazt a francia vacsorát szolgálják fel az egész világon. Ezen, a gasztronómia történetében epikuroszinak nevezett vacsorán több mint 4000 vendég vett részt a világ 37 éttermében, Párizstól Bombayig, Londontól Yokohamáig. Úgy tűnt, ezzel hagyomány teremtődik, és minden évben hasonló vacsora szerveződhet, de a történelem közbeszólt, s az I. világháború elsöpörte a szép ideát.

A francia konyhát azonban semmi sem tudta megrendíteni, él, vírul, fejlődik, és olyan értéket képvisel, amely felkerült az UNESCO világörökségi listájára. Ennek nyomán szerveződött a mostani világesemény, amely remélhetőleg immáron tényleg hagyományt teremt. A részt vevő éttermek séfjei azonban szabadon engedhetik fantáziájukat, kreativításukat, miként prezentálják menüikben a jellegzetes francia alapanyagokat. 

©

Magyarországról a következő éttermek kapcsolódtak a programhoz:

-          Babel Budapest (Budapest)

-          Baltazár (Budapest)

-          Bistro Classico (Keszthely)

-          Borssó Bistro (Budapest)

-          Château Visz (Visz)

-          Chianti Étterem (Veszprém)

-          Kistücsök (Balatonszemes)

-          Molnár (Keszthely)

-          Pierrot (Budapest)

-          Walter Vendéglő (Perbál)

 

A menükből sehol nem marad ki a libamáj és a sajtok. Például a Chateau Visz-ben Huszák Zoltán séf fekete szarvasgombás libamáj variációkat kínál, míg a veszprémi Chiantiban Varga Roland a libamáj pástétomhoz aszalt paradicsomos fügelekvárt. A perbáli Walterban Volenter István szarvasgombás olajjal bolondítja a libamáj pástétomot, a pesti Babelban Lőrincz György epres variációt tesz az asztalra, a budai Baltazárban Litauszki Zsolt konyakos libamáj pralinét készít.

 Hogy hány féle francia sajt kerül ez idő tájt a világ asztalaira, nehéz lenne felsorolni, hiszen tetszenek tudni, már Charles De Gaulle elnők is arról panaszkodott: "hogy lehet egy olyan országot kormányozni, ahol 264 fajta sajtot termelnek?"

A Goût de / Good France vacsorán részt vevő hazai és valamennyi külföldi étterem menüsora  megtalálható az esemény honlapján ,érdekességek, a nap eseményeinek követése pedig a Facebook oldalukon.    

 

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lőfegyvert és lőszereket találtak egy pécsi lakásban

Lőfegyvert és lőszereket találtak egy pécsi lakásban

Gémesi György: 100 milliárd forintot vontak ki az önkormányzati rendszerből, politikai döntést hoztak

Gémesi György: 100 milliárd forintot vontak ki az önkormányzati rendszerből, politikai döntést hoztak

Ausztrál open: már 72 teniszező van karanténban

Ausztrál open: már 72 teniszező van karanténban