szerző:
hvg.hu

A Goût de / Good France program keretében március 19-én öt kontinens 1000 séfje, 1300 vendéglátóhelyen vacsoramenüvel tiszteleg a francia gasztronómiának. Magyarországon tíz étterem vesz részt az Alain Ducasse francia séf és a francia Külügy- és Nemzetközi Fejlesztési Minisztérium által kezdeményezett projektben.

 Auguste Escoffier, az ikonikus francia séf, a haute cusine megteremtője ötölte ki még  1912-ben, hogy egy időben ugyanazt a francia vacsorát szolgálják fel az egész világon. Ezen, a gasztronómia történetében epikuroszinak nevezett vacsorán több mint 4000 vendég vett részt a világ 37 éttermében, Párizstól Bombayig, Londontól Yokohamáig. Úgy tűnt, ezzel hagyomány teremtődik, és minden évben hasonló vacsora szerveződhet, de a történelem közbeszólt, s az I. világháború elsöpörte a szép ideát.

A francia konyhát azonban semmi sem tudta megrendíteni, él, vírul, fejlődik, és olyan értéket képvisel, amely felkerült az UNESCO világörökségi listájára. Ennek nyomán szerveződött a mostani világesemény, amely remélhetőleg immáron tényleg hagyományt teremt. A részt vevő éttermek séfjei azonban szabadon engedhetik fantáziájukat, kreativításukat, miként prezentálják menüikben a jellegzetes francia alapanyagokat. 

©

Magyarországról a következő éttermek kapcsolódtak a programhoz:

-          Babel Budapest (Budapest)

-          Baltazár (Budapest)

-          Bistro Classico (Keszthely)

-          Borssó Bistro (Budapest)

-          Château Visz (Visz)

-          Chianti Étterem (Veszprém)

-          Kistücsök (Balatonszemes)

-          Molnár (Keszthely)

-          Pierrot (Budapest)

-          Walter Vendéglő (Perbál)

 

A menükből sehol nem marad ki a libamáj és a sajtok. Például a Chateau Visz-ben Huszák Zoltán séf fekete szarvasgombás libamáj variációkat kínál, míg a veszprémi Chiantiban Varga Roland a libamáj pástétomhoz aszalt paradicsomos fügelekvárt. A perbáli Walterban Volenter István szarvasgombás olajjal bolondítja a libamáj pástétomot, a pesti Babelban Lőrincz György epres variációt tesz az asztalra, a budai Baltazárban Litauszki Zsolt konyakos libamáj pralinét készít.

 Hogy hány féle francia sajt kerül ez idő tájt a világ asztalaira, nehéz lenne felsorolni, hiszen tetszenek tudni, már Charles De Gaulle elnők is arról panaszkodott: "hogy lehet egy olyan országot kormányozni, ahol 264 fajta sajtot termelnek?"

A Goût de / Good France vacsorán részt vevő hazai és valamennyi külföldi étterem menüsora  megtalálható az esemény honlapján ,érdekességek, a nap eseményeinek követése pedig a Facebook oldalukon.    

 

 

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Felújítják, két évre bezár a Király fürdő

Felújítják, két évre bezár a Király fürdő

Még sosem gyilkoltak annyit Mexikóban, mint tavaly

Még sosem gyilkoltak annyit Mexikóban, mint tavaly

Az új Mortal Kombat egyik hőse csalásszerű képességgel rendelkezik – videók

Az új Mortal Kombat egyik hőse csalásszerű képességgel rendelkezik – videók

A Google 11 milliárd forintért vásárol titokzatos technológiát, aminek a csuklónk örülhet

A Google 11 milliárd forintért vásárol titokzatos technológiát, aminek a csuklónk örülhet

A Kossuth téri tüntetésekkel magyarázzák a Nagy Imre-szobor hirtelen elbontását

A Kossuth téri tüntetésekkel magyarázzák a Nagy Imre-szobor hirtelen elbontását

Itt van a Brexit B-terve: újabb tárgyalással húznák az időt

Itt van a Brexit B-terve: újabb tárgyalással húznák az időt