szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A cibetmacska ürülékéből kivont baktériumokkal, laboratóriumi körülmények között sikerült luxuskávét készíteni a tajvani Nemzeti Pingtung Egyetem egy professzorának és hallgatóinak.

Hat év kellett a fényűző ital kifejlesztéséhez, melynek "gazdag textúrájában az ízek 47 különböző rétege fedezhető fel", köztük a karamell, a mandula, a tej és a csokoládé zamata – számolt be Hszie Pao-csuan professzor, a kutatás vezetője.

Az új termékben 16 ízzel több található, mint a hagyományos cibetkávéban. Az új ital a kapható kávéfélék legtöbbjénél jóval kevesebb koffeint tartalmaz.

Az élelmiszerkutatással foglalkozó Hszie és hallgatói indonéziai cibetmacskáktól gyűjtött ürülékmintákat elemeztek, és a bennük talált 136 baktériumtörzsből kiválasztottak 16-ot, hogy a kávé készítéséhez szükséges fermentációhoz (erjedéshez) megfelelő körülményeket teremtsenek velük.

Cibetmacska kiiktatva
cluwak.com

Az így előállított ínyenc kávét az egyetemen a hagyományos cibetkávé árának kevesebb mint feléért, kilogrammonként több mint 80 ezer forintnak megfelelő összegért árulják, hogy több tajvani engedhesse meg magának a ritka és költséges italt.

Hszie arra is kitért, hogy kávéja miatt senkinek sem lehetnek higiéniai kifogásai. A hagyományos cibetkávé – indonéz nevén a Kopi Luwak – úgy készül, hogy a cibetmacska megeszi a kávécserje gyümölcsét, az emésztetlen magvakat kiüríti, ezeket szedik össze, tisztítják, érlelik és pörkölik. Az új kávé azonban készítésekor nem érintkezik bélsárral.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!