Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"1bf0a7ca-b023-474b-8d6b-6b4a1b435e35","c_author":"Proktis-M ","category":"brandchannel","description":"Az aranyér egy kellemetlen, sokszor fájdalommal járó állapot, amely megkeserítheti a leghétköznapibb tevékenységeket is. Ahogy számos kórkép vagy megbetegedés esetében, itt is a megelőzés a legjobb út, de nem árt vigyázni, mert ha túlzásba esünk, akkor többet ártunk, mint használunk.","shortLead":"Az aranyér egy kellemetlen, sokszor fájdalommal járó állapot, amely megkeserítheti a leghétköznapibb tevékenységeket...","id":"20250228_Ferfiak-aranyer-sport-biztonsa-proktis","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/1bf0a7ca-b023-474b-8d6b-6b4a1b435e35.jpg","index":0,"item":"cc1d9662-df2f-4868-9ecf-183d48b06d7b","keywords":null,"link":"/brandchannel/20250228_Ferfiak-aranyer-sport-biztonsa-proktis","timestamp":"2025. április. 19. 15:30","title":"Férfiak és az aranyér: így sportoljon biztonságosan","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":true,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":true,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":"Proktis-M","c_partnerlogo":"a0e2b63f-e8d5-4c40-b3e8-aaa57a007b03","c_partnertag":""},{"available":true,"c_guid":"1fcda308-8cff-4931-bff1-25b0a1768b3d","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"Pár nap alatt elkapták.","shortLead":"Pár nap alatt elkapták.","id":"20250418_robbantas-kozveszellyel-fenyegetes","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/1fcda308-8cff-4931-bff1-25b0a1768b3d.jpg","index":0,"item":"a41a57ea-bb06-4a22-8c68-24424b05b7d0","keywords":null,"link":"/itthon/20250418_robbantas-kozveszellyel-fenyegetes","timestamp":"2025. április. 18. 13:54","title":"„Repülni fogtok, kutyák! Meg fogtok dögleni” – robbantással fenyegetőzőtt egy tatai férfi","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"414e3411-5c66-4235-98c2-8d60b9bc42f4","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Továbbra sincs meg a 26 éves öccse. ","shortLead":"Továbbra sincs meg a 26 éves öccse. ","id":"20250418_Egy-roman-no-szerint-nem-segitettek-neki-a-magyar-hatosagok-eltunt-testverenek-kereseseben-amig-ugyvedet-nem-fogadott","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/414e3411-5c66-4235-98c2-8d60b9bc42f4.jpg","index":0,"item":"ef134bda-42d5-4b77-8d86-c5688d42e2a2","keywords":null,"link":"/itthon/20250418_Egy-roman-no-szerint-nem-segitettek-neki-a-magyar-hatosagok-eltunt-testverenek-kereseseben-amig-ugyvedet-nem-fogadott","timestamp":"2025. április. 18. 20:36","title":"Egy román nő azt állítja, ügyvéd nélkül nem segítettek neki a magyar hatóságok az eltűnt testvére keresésében","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"ec410a9e-e5ee-44c8-8522-3eb2176f65d4","c_author":"Gyükeri Mercédesz","category":"360","description":"A kínaiak úgy tartják: a sonkát is ők találták fel. Egy dolgot azonban elrontottak: nem volt hozzá ünnepük. Nem mintha a sonkának a nyugati világban bármi köze lenne bármilyen ünnephez, ma mégis ez a húsvéti asztal főszereplője. Miért alakult ez így, és hogyan születtek meg a világ legjobb sonkái? Kis sódartörténet húsvét előtt, főzési jó tanácsokkal.","shortLead":"A kínaiak úgy tartják: a sonkát is ők találták fel. Egy dolgot azonban elrontottak: nem volt hozzá ünnepük. Nem mintha...","id":"20250418_sonka-husvet-pac-so-fustoles","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/ec410a9e-e5ee-44c8-8522-3eb2176f65d4.jpg","index":0,"item":"37365c5e-f65e-4475-abee-1164ddfbdec3","keywords":null,"link":"/360/20250418_sonka-husvet-pac-so-fustoles","timestamp":"2025. április. 18. 19:30","title":"A sós vízbe pottyant disznótól az ünnepi asztalig: hogyan lett a húsvét főszereplője a sonka?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"09dffb29-beaf-4050-819b-c1ffcc8f5791","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Amerikai kutatók szerint három–öt helyett csupán egy–kétmillió év kellhet ahhoz, hogy egy Jupiterhez hasonló gázóriás bolygó kialakuljon.","shortLead":"Amerikai kutatók szerint három–öt helyett csupán egy–kétmillió év kellhet ahhoz, hogy egy Jupiterhez hasonló gázóriás...","id":"20250419_bolygokeletkezes-exobolygo-gazorias-keletkezese","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/09dffb29-beaf-4050-819b-c1ffcc8f5791.jpg","index":0,"item":"36b775ce-da16-48c2-b551-272f786605d6","keywords":null,"link":"/tudomany/20250419_bolygokeletkezes-exobolygo-gazorias-keletkezese","timestamp":"2025. április. 19. 10:03","title":"Megvizsgáltak öt gázóriás bolygót, és az eredmény felborít mindent, amit a bolygóképződésről tudott a tudomány","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"60c92a37-d57e-4df8-8aa4-fafb9fa344dd","c_author":"HVG","category":"kkv","description":"Ez a magyar GDP két százalékának megfelelő összeget jelent.","shortLead":"Ez a magyar GDP két százalékának megfelelő összeget jelent.","id":"20250418_szijjarto-peter-akkumulatorgyarak-1500-milliard-forint-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/60c92a37-d57e-4df8-8aa4-fafb9fa344dd.jpg","index":0,"item":"fcd6258e-0852-450b-86c4-b1230d30a33f","keywords":null,"link":"/kkv/20250418_szijjarto-peter-akkumulatorgyarak-1500-milliard-forint-ebx","timestamp":"2025. április. 18. 08:14","title":"Szijjártó beismerte: 1500 milliárdot költött el a kormány az akkugyárakra","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"f95524b1-82a0-4145-a42e-b89fef136c41","c_author":"hvg.hu/MTI","category":"elet","description":"Előtte egy 27 kilogrammos kereszttel csaknem két kilométert gyalogolt. ","shortLead":"Előtte egy 27 kilogrammos kereszttel csaknem két kilométert gyalogolt. ","id":"20250418_Tobb-ezer-zarandok-nezte-vegig-ahogy-harminchatodjara-keresztre-feszitettek-egy-Fulop-szigeteki-ferfit","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/f95524b1-82a0-4145-a42e-b89fef136c41.jpg","index":0,"item":"19c3c591-c49b-4dd9-96bd-8346b32a4771","keywords":null,"link":"/elet/20250418_Tobb-ezer-zarandok-nezte-vegig-ahogy-harminchatodjara-keresztre-feszitettek-egy-Fulop-szigeteki-ferfit","timestamp":"2025. április. 18. 15:54","title":"Több ezer zarándok nézte végig, ahogy harminchatodjára keresztre feszítettek egy Fülöp-szigeteki férfit","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"e6bd8050-b9cb-4b3d-aaeb-3360b30d77c5","c_author":"hvg.hu","category":"cegauto","description":"A módszerrel akár több százezer forintos kárt is okozhatnak egy-egy autónál. ","shortLead":"A módszerrel akár több százezer forintos kárt is okozhatnak egy-egy autónál. ","id":"20250418_Bosszubol-festekmaroval-ontik-le-a-parkolo-kocsikat-Debrecenben","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/e6bd8050-b9cb-4b3d-aaeb-3360b30d77c5.jpg","index":0,"item":"b5bc2240-b783-4f73-a95e-79a83cdff5f1","keywords":null,"link":"/cegauto/20250418_Bosszubol-festekmaroval-ontik-le-a-parkolo-kocsikat-Debrecenben","timestamp":"2025. április. 18. 21:35","title":"Feltehetően bosszúból festékmaróval öntik le a parkoló autókat Debrecenben","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Két esztendeje a nemzeti ételeink sorában emlegetett gulyás, tavaly pedig a hasonlóképpen mindenki által kedvelt rakott krumpli volt a Gourmet Fesztivál fantáziát megmozgató, központba állított, emblematikus étele. A gulyásleves és a rakott krumpli után, az idei esztendő már a paprikás csirke feltámadásának éve lehet. Ha akad e honban őszinte közmegegyezés, a paprikás csirke nagyszerűségébe vetett hit minden bizonnyal közéjük tartozik.
A május 21-24. között, a Millenárison megrendezésre kerülő Gourmet Fesztiválon a paprikás csirke számos verziójával találkozhatnak az arra kíváncsi látogatók. A paprikás csirke helyett, persze, lehetne más étel is. A fesztivál tanácsadói által minden évben kitartóan elővezetett töltött paprika is lehetne az idei Gourmet témája, de mégsem lett az. A séfek leginkább azért kerülik a töltött paprikát, mert lelki szemeikkel már látják, hogy miféle kihívás lenne szépen, izgalmasan, másoktól jól megkülönböztethetően, ráadásul a vendégeknek is tetsző módon tálalni.
Wikipedia / Kobako
Persze nem esett kár azzal, hogy maradt az ország egyik kedvence, a paprikás csirke, amiről eleinknek azért már a 19. század elején, a reformkorban is lehetett némi fogalma. A honi gasztronómiában Molnár B. Tamás nagyhatású munkássága révén, bő egy évtized alatt jelentős szubkulturális népszerűségre szert tett Czifray (Czövek) István féle szakácskönyv receptje (1830) szerint, a „Paprikás Tsirke (Tsibe, Pisellye)” készítéséhez „Végy két vagy több tsirkét 's vagdald darabokra. Izzasz rézlábasban egy darab vajat, vagy zsírt, vess bele paprikát, szegfűborsot, vöröshagymát 's fojtsd sárgásra – osztán az összevagdalt tsirkét vessd közibe, 's ismét addig fojtsd, míg meg nem puhul – hintsd be egy kalán liszttel, önts reá egy kevés hús-lévet, adj hozzá gondolatod szerint téjfelt, hogy a' mártása sűrű legyen – paprikázd meg 's add fel.” Ez a kipróbálásra érdemes, 185 éves recept, minden kétséget kizáróan, egy mai ízléssel is elfogadható paprikás csirkét eredményez, ami némi frissen főtt, gőzölgő „Nockerln” kíséretében vasárnapi asztalunk megbecsült fogása lehet.
Mindehhez, s ahhoz képest is, hogy a paprikás csirke a polgári konyhának, és az éttermi választéknak is már meglepően korán, a 19. század első negyedében része lett, a század nagy részében mégis viszonylag keveset hallunk felőle. Jókai Mór 1862-ben a „valóban nekünk való és jóízű” ételek sorában, a kolozsvári töltött káposztától a rétesekig, 36 ételt sorol fel, azonban az olcsónak akkoriban még cseppet sem számító paprikás csirke nincs közöttük. (Igaz, a gulyás és a pörkölt sem, a komáromi halászlé viszont igen).
Újabb néhány évtized elteltével azonban, a paprikás csirkét már ott látjuk a századfordulós Párizsi Világkiállítás magyar éttermének „nemzeti eledelei” közt. A paprikás csirkét aztán az elmúlt két évszázadban olyannyira megkedveltük, s magunkénak tartjuk, hogy még a gulyással, pörkölttel, és a paprikás magyar konyha fogásaival szembeni legújabb kori éles kritika sem érte el. Dicsőségét így semmi sem tépázta, „csak” a gyakorta gyenge alapanyag (hús, hagyma, paprika, tejföl) és a lelketlen készítési mód.
2015 paprikás csirkéi
A magyar konyha ételeinek a szó legnemesebb értelmében vett újragondolása igazi kihívás, egyszersmind jó betekintést is ad hazai gasztronómiánk aktuális állapotába, irányultságába, stílusaiba. A Gourmet Fesztivál ezért akár egyfajta látleletként, a szakma és az étterembe járó, összehasonlítási alappal bíró közönség által legtöbbre értékelt, innovatív éttermek gasztronómiájának tükreként is felfogható.
Wikipedia
Dudás Szabolcs (Anyukám mondta Étterem, Encs), az éttermükhöz illően, olasz-stílusú, míves tojásos tésztába csomagolt paprikás csirkét készített, tisztított vajban megforgatva. Pataky Péter (IKON Étterem, Debrecen) az előző évek tapasztalatain felbuzdulva, továbbvitte a debreceni kolbásznál már sikeres, rusztikus street-food-koncepciót, és a libazúza paprikást puha pitában, uborkasalátával szervírozta. Jahni László (Kistücsök Étterem, Balatonszemes) a préselt, sütött csirkehúst pirított, ropogós csirkebőr crustával vonta be, mártással körítette és - az egészségesség jegyében – rafinált (thermomix) nokedlija már lisztet sem tartalmazott, csupán vajat és tojást. Erhardt Zoltán (Erhardt Étterem, Sopron) újhullámos paprikás csirkéje egészen a kezdetekig, a tojásig ment vissza, s innen építette fel kifinomult, intelligens paprikás csirkéjét. S, hogy miképpen tettei mindezt? Mint mesélte:
„A tojást 62 fokos vízfürdőben egy órán át ideálisra főztük. Különböző biotermékekből, paprikából, paradicsomból, paradicsomszérumból készítettünk zöldségköretet. A kaliforniai paprikát 230 fokon megsütöttük, shalotta hagymával, olívaolajjal és tejszínnel dúsítottuk. Készítettünk hozzá egy miáltalunk szivacsnak nevezett köretet.”
S, hogy mindez paprikás csirke maradt-e, vagy valami más lett? Erről bizonyára nagyon megoszlanak majd a vélemények, ahogy az elmúlt évek késhegyre menő szakmai vitáiban is történt, azt azonban már aligha lehet elvitatni, hogy mindennek az innovációnak haszna és szerepe van hazai gasztronómiánk fejlődésében. Ja, s persze az sem utolsó szempont, hogy mind a négy paprikás csirke variáció igazán finom volt.