szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kossuth szülőfaluja várja a vendégeket július 3-4-én a III. Monoki Babfesztiválra, ahol minden az égig érő paszulyról szól majd.

A nép ajkán született adoma szerint Mátyás király egy vadászata során bablevest evett Monokon. Annyira ízlett  az álruhás királynak az étel, hogy diónyi arannyal fizetett érte. A III. Monoki Babfesztiválon arany nélkül is mindenki annyi babot ehet, amennyit csak bír. Derekas teljesítmény lesz a kánikulainak ígérkező hétvégén.

A rendezvény főszereplője természetesen a bab, amelynek a régi korokban sokkal nagyobb becsülete volt az étkezésben, mint manapság. Lesz itt nápolyi paradicsomos bableves és Mexikói chilis bab, Jókai bableves és babos-rétes halmazok, babfőzelék sült hagymával, sólet és többféle babsaláta, babbal töltött fűszeres rakott káposzta vagy épp a különleges füstölt halas babgulyás, melynek receptje Lévai Ferenc haltermelő nevéhez fűződik. Ő lesz az egyik zsűritagja a szombat délelőtti főzőversenynek, ahová az előzetes jelentkezések alapján több tucat csapatot várnak.

Azt éppenséggel nem lehet mondani, hogy a bab őshonos nővényünk lenne, de a magyarság  egyes babfajtákat már nagyon régről ismert, erre utal az Égig érő paszuly című népmese is.A ma is termelt, kedvelt babfajták Amerikából származnak, s a XVI. században terjedtek el Európában. Magyarországra Nápoly érintésével hozták be. A bab az egyik legnagyobb tápanyag tartalmú élelmünk, és az olyan, eleink által kedvelt étek, mint a bableves, bizony nem megy ki a divatból.

©

Ugyan igazságos s kegyes álruhás uralkodóval meg diónyi arannyal nem szolgálhatnak a fesztivál rendezői, de finom ételekkel, italokkal és egész napos szórakozással igen. S mert a Monoki Babfesztivál egy népmesének, a „Monoki bableves”-nek köszönheti létrejöttét, a névadó legenda ezúttal a helybéli gyermekek előadásában elevenedik meg. A népi mesterségek is életre kelnek: fazekas, kovács és kádár, gyékényfonó és fafaragó mesterek mutatkoznak be a kétnapos programban. Zenei aláfestésről  ugyancsak gondoskodnak a szervezők - a népdaltól a musical-ig széles lesz a választék.

Azoknak, akiknek kimaradna a hétvégi fesztivál, rovatunk recepttárából ajánljuk a csülkös bableves receptjét, és Jókai Mór levesét, amit egyszer a Komáromi Borkorzó apropóján merítettünk Szakál László gasztronomus, vendéglős gyűjtéséből.

©

A monoki halas babgulyás receptje után hiába kutakodtunk, de találtunk a receptvarázson egy füstölt tőkehalas, pórés változatot, kis szépség hibája, hogy konzerv vajbabot javall.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elrendelték M. Richárd letartóztatását

Elrendelték M. Richárd letartóztatását

Számok bizonyítják: sokkal kevesebb az internetes dezinformáció, mióta Trump nem twitterezhet

Számok bizonyítják: sokkal kevesebb az internetes dezinformáció, mióta Trump nem twitterezhet

Norvégiában vizsgálják, biztonságos-e a Pfizer vakcinája az idős, súlyos beteg emberek esetében

Norvégiában vizsgálják, biztonságos-e a Pfizer vakcinája az idős, súlyos beteg emberek esetében