szerző:
T.S.
Tetszett a cikk?

A nyár egyik legkelendőbb termékével önkiszolgáló fagylaltozókban is találkozhatunk Olaszországban, az adriai tengerparton. Az újdonság itthon is hamar követőre talált, nemrég megnyílt az első hazai SelfIce fagylaltozó.

 

Az olasz tengerparton vakációzók már felfedezhették az önkiszolgáló fagylaltozókat. A népszerű  nyaralóhelyen, Caorlében - amely arról is híres, hogy lagúnáit egykor Ernest Hemingway is felkereste - már többet is találhattak belőlük.

A leglátogatottabb a  Keko Ice Cream self service, vagyis a Keko önkiszolgáló fagylaltozó. Már az első saját kezűleg összeállított fagylaltkehely bárkit könnyen meggyőzött róla: nagyszerű találmányról van szó. Az olaszok nemcsak a legkrémesebb fagyikat tudják készíteni, de a jó stílusuk, és igazából tudnak élni. A minimál dizájnú Kekóban a berendezés fő színe a fehér, feltehetően azért, hogy így is kiemeljék vele a fagylaltok, öntetek és a rátét gyümölcsök, cukorkák színeit. Itt mindenkinek a saját fantáziájára bízzák, miként szolgálja ki magát, s hogyan állítja össze a fagylaltkelyhét.

T.S.

 Ez pedig a következő sorrendben történik: először megfelelő nagyságú fagylaltpoharat választunk és máris 12 féle fagyiból csapolhatunk: joghurt, görögdinnye, mozzarella, csokoládé, mogyoró, menta, Pino Pinguino (Pino pingvin krémes állagú fagylalt, intenzív csokoládé-mogyoró ízzel – a szerk.) sós karamell, vanília, mangó, eper és citrom. A fagylaltcsapolás után válogathatunk a különféle öntetetekből, majd kompozíciónk tetejére kanalazhatjuk a "feltétet" friss gyümölcsökből, dzsemekből és cukorkákból, pirított mogyoróból, stb. Mindezt a saját kreativitás és ízlés szerint. Természetesen mindenki élvezi a „fagylaltkészítést”, de végül azért mérlegre kell tenni a megtöltött poharat és fizetni is illik. Az egész igazi örömforrás! Caorle óvárosának központjában szintén az önkiszolgáló elv alapján működik a Biancolatte (jelentése tejfehér) fagylaltozó. Ide a nevéből adódóan egy fehér tehén csalogatja be a fagyizókat. A jelképes tehén életnagyságú mását mindenki kedveli, ez az egyik leggyakoribb fotótéma. 

Mivel az olasz fagylalt nálunk is fogalom, ezért valószínű nem kell sokat várnunk ahhoz, hogy az önkiszolgáló fagyizókból is egyre több nyíljon hazánkban. A dél-alföldi fürdővárosban, Gyulán nyitott június 27-én a caorlei Kekóhoz hasonló – bár tőle teljesen független – SelfIce önmegvalósító fagylaltozó a belváros szívében a Bodoky és Városház utcák sarkánál. Az alig több mint egy hónap alatt nagyon sokan keresték fel, s választottak a jelenlegi kínálatból, mely nyolcféle fagyiból, csoki, karamell és egyéb öntetekből, feltétként pedig friss gyümölcsökből – többek között eper, szeder, málna, stb. -, gabonapelyhekből, pirított kókuszreszelékből, pillecukorból, rolettiből, stb. áll.

T.S.

 A SelfIce önkiszolgáló fagyizó vendégei júliusban a saját készítésű, lefotózott kelyheikkel fagylaltszépségversenyre is nevezhettek. A győztesek jutalma pedig mi lehetett más, mint legnagyobb pohárba csapolt fagyi.    

 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!