szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Még pár nap, és újra Budavári Borfesztivál. Szeptember 9-13. között ismét, immáron 24. alkalommal együtt, egy helyen híres borvidékeink, legjobb boraink, legnevesebb borászaink Magyarország legnagyobb boros rendezvényén.

 
A hivatalos megnyitót megelőzi szeptember 7-én a hosszú évek óta megrendezésre kerülő, a „műsorról” le nem vehető,  népszerű Boregyetem. A kurzuson neves szakemberek, színvonalas, érdekes, borkóstolóval egybekötött naprakész előadásain, hasznos információkkal gazdagodhatnak a kezdő tanulni vágyó borbarátok épp úgy, mint a tudásukat frissíteni vágyó haladók is. A Boregyetem szinte családi eseménnyé vált a fesztivál történetében, hiszen a közönség magját nagyon lelkes, évről évre visszatérő törzshallgatók alkotják. Amikor arról kérdezik őket, miért érdemes mindig részt venni az előadásokon, a válasz: a kiváló borok, illetve a hiteles előadók által átadott szakmai, de közérthető tartalom miatt.
 
Szerdán és csütörtökön Pár Borpár - szakmai kóstoló délutánok az előre meghirdetett borpárok bemutatásával, kóstoltatásával, a borászok szakmai érdekességeket mutatnak meg igazán élvezetes  ismeretterjesztési formában. Egyúttal maguk is visszajelzéseket kaphatnak a fogékony borkedvelőktől, mi ízlik nekik a legjobban, milyennek találják boraikat. A borpárokat „egyet fizet – kettőt kap” rendszerben kóstoltatják (a borpár egyik fele ingyenes lesz). A programhoz csatlakozó kiállítók a két szakmai délutánon bztosítják a borpárok kóstolási lehetőségét saját standjuknál, személyesen a borász, vagy megfelelően jártas szakember vezetésével.
©
 
Taste of Hungary: Magyarország legszebb borai - a tavaly útjára indított különleges szakmai program elsődleges célja, hogy válogatott borokon keresztül hívja fel a figyelmet a magyar borok sokszínűségére, a helyi szőlőfajták és hazai borstílusok sajátosságaira. A rendezvényen kiállító több mint 200 borászat az ország összes termőhelyét, és szinte összes szőlőfajtánkat lefedi. Ebben a zavarba ejtően sokszínű kínálatban nyújt segítséget ez a fesztiválprogram: a tematikusan kialakított, ajánlott kóstoló útvonalakon elsősorban a hazánk borkultúráját kevésbé ismerő külföldi vendégeknek, valamint a borfogyasztással még épp csak ismerkedő hazai látogatóknak nyújtanak iránymutatást. A cél, hogy minél több hungaricum szőlőfajtából készített bort és egyéb magyar borkülönlegességet megismerhessenek és megkóstolhassanak a vendégek.
 
Butlers Borkvíz Bár – Játékra hív a Borfesztivál! - az idei fsztivál a játékosság jegyében újdonsággal készül a vendégeknek. Aki megpihenne egy kicsit borkóstolás közben, látogasson el az Oroszlános udvarban felállított borkvíz bárba, ahol gyors regisztrációt követően különböző állomásokon tesztelheti a borokkal, borászati eszközökkel, borvidékekkel kapcsolatos tudását, a játék végén pedig megpörgetheti a Borfesztivál szerencsekerekét. A részvétel ingyenes, az ajándék garantált.
   Év Fesztiválbora választás - évekkel ezelőtti hagyományt elevenít fel fesztivál. A Vinolionnal közös szervezésben újra meghirdetett  szavazás célja a borízlések feltérképezése és a pincészetek megismertetése a nagyközönséggel. A rendezvény legnépszerűbb borának készítője elismerő oklevelet vehet át a fesztivál utolsó napján.
           
A Budavári Borfesztivál még számos bor-gasztronómiai érdekességet és színvonalas kulturprogramot kínál, a részletekre visszatérünk az elkövetkező napokban, addig se feledjük a mottót: "Borúra derű, derűre Bor!  
 
 
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
"Covid-19 blues": már neve is van annak, amit érzünk

"Covid-19 blues": már neve is van annak, amit érzünk

Kúria: Egyelőre nem követelhet négy oldalt az ingyenes lapokból a főváros

Kúria: Egyelőre nem követelhet négy oldalt az ingyenes lapokból a főváros

Minden idők legjobb digitális startjával rekordot döntött a Cyberpunk 2077

Minden idők legjobb digitális startjával rekordot döntött a Cyberpunk 2077