szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Lezárult a Magyar Bocuse d’Or Akadémia pályázata, a mai napon a neves szakemberekből álló zsűri értékelte a pályázatokat és döntött arról, hogy a világ leghíresebb szakácsversenyének decemberben esedékes magyar selejtezőjén kik mérhetik össze tudásukat.

A pályázat célja a legalkalmasabb, legtehetségesebb szakácsok megtalálása volt. A selejtezőt, majd a hazai februári döntőt követően dől el, hogy a Budapesten megrendezésre kerülő Bocuse d’Or Europe versenyen ki képviselheti Magyarországot. Jövő májusban Európa 20 országának legjobb séfjei érkeznek hozzánk, hogy összemérjék tudásukat. Ha a korábbi magyar versenyzőkhöz: Széll Tamáshoz és Molnár Gáborhoz hasonló sikeres szereplés megismétlődik, az újabb magyar részvevő is ezen a versenyen kvalifikálja magát a Bocuse d’Or Lyon 2017-es világdöntőjére.

Magyar tányér a 2015-ös lyoni döntőn
Flickr / Bakcsy Árpád

A Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke, Hamvas Zoltán elmondta; „A pályázati felhívásra minden várakozást felülmúlva 19 érvényes pályázat érkezett. A zsűri elsősorban a kidolgozottságot, a szezonalitást, a húsok és köretek arányát, valamint a változatos technológiák használatát értékelte, de emellett fontos szempont volt a befektetett munka is, hiszen a Bocuse versenyzőkre kemény munka vár. Olyan embert keresünk, aki képes sokat dolgozni a célért.”  A Bíró Lajos, Csapody Balázs, Hamvas Zoltán, Sárközi Ákos, Segal Viktor, Vomberg Frigyes és Wolf András alkotta zsűri a fenti szempontok figyelembevételével választotta ki azt a 12 főt, aki december 13-án ott lehet az országos selejtezőn.  

A pályázat témája: a mangalica tarja, a mangalica karaj/pofa és nyelv volt, amelyhez a piac zöldség- és gyümölcskínálatából lehetett választani. A fenti három húselem közül legalább kettőt, míg a piac kínálatából legalább három zöldség vagy gyümölcs felhasználását kellett a pályázó által beküldött receptben bemutatni. Hogy mely alapanyagokból, milyen fogásokat kell majd a decemberi selejtezőn készítenie a versenyzőknek, az a későbbiekben kerül nyilvánosságra.

A zsűri döntése alapján, a bírálati szempontoknak, valamint a Bocuse d’Or magyarországi selejtező versenykiírásának, a verseny színvonalának és szellemiségének az alábbi versenyzők feleltek meg:

Domján Richárd

Bock Bisztró, Budapest

Győrffy Árpád

Kollázs - Four Seasons, Budapest

Katona András

12 Hay Hill, London, Egyesült Királyság

Kovács Attila

Spaletta Étterem és Sörház, Kecskemét

Mizsei János

Mák Bisztró, Budapest

Molnár Péter

Johanna Maier Filzmoos, Ausztria

Pohner Ádám

Olimpia Étterem, Budapest

Sándor Rodrigo

Costes Downtown, Budapest

Sipos András

NU bistro, Budapest

Sugár Róbert

Kistücsök Étterem, Balatonszemes

Szabó László

Helyszíni szolgáltatások, Sodexo

Volenter István 

  

 

67 Étterem és Bistro, Székesfehérvár

 

  

 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!