szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

11 borvidékről 30 termelő alkotja azt az értékközösséget, amely évente egyszer, ezúttal november 14-én a Millenáris D csarnokában a nagyközönség előtt is bemutatkozik több mint 100 borával. Azokat az itthoni és Kárpát-medencei bortermelőket, akik a szőlőben organikus, illetve biodinamikus gazdálkodásra törekszenek, boraikat pedig spontán erjesztik és a kénen kívül nem használnak semmi más „hozzávalót” a Terra Hungarica fogja össze.

 

Először fél évtizeddel ezelőtt mutatták meg magukat a Terra Hungarica Borszalon keretében, amelynek a Gerbeaud ház adott otthont, miként a második és harmadik alkalommal is. Tavaly már az Akvárium is szűknek bizonyult, hiszen a rendezvény időközben fesztivállá nőtte ki magát, a frappáns Mitiszol névvel, mi több, már feltűntek az első Miteszel standok is. E hét szombatján a Millenáris D csarnokába várják azokat, akiknek, nem mindegy, hogy mi van a poharukban, de legalábbis pontosan szeretnék tudni, mit töltenek bele. Ezúttal itt badacsonyi, délvidéki, egri, etyek-budai, felvidéki, mátrai, somlói, soproni, szekszárdi, tokaji és villányi biodinamikus termelőkkel találkozhatnak. Valamennyiük mottója: „Igaz borok Európa szívéből”.

©

Az autentikus borok mellé olyan példamutató”miteszel” kézművesek sorakoznak fel,   mint a Pipacs Biopékség a péksüteményeivel, az Élő Bolygó Farm a sajt-és tejtermékeivel, a Zsámboki Biokert a salátáival és zöldségkészítményeivel. Ehelyt a street-food is egészséges divat, és csak tiszta „forrásból” etet. A Grill „N” Chill bio borjúburgereket hoz, a balatonfüredi Malackrumpli pedig,   amelyik éppen a napokban költözött fel egy food-truckkal a Gozsdu udvarba, a saját balatonhenyei (Fekete Bárány manufaktúra) mangalicáiból készíti a pulled porkot. A jó emésztéshez „recept nélkül” Pelle párlatok javalltak.

Akik pedig csak plátói viszonyban vannak-lehetnek a legtisztább borokkal is, azok a Csupaszörp kézműves szörpjeit, a Frankó és a Meinklang gyümölcsleveket (utóbbinak sörei is vannak) kóstolhatják.     

 

 

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Doku360: Hogy mit jelent szeretni, azt a saját családomban tapasztaltam meg először

Doku360: Hogy mit jelent szeretni, azt a saját családomban tapasztaltam meg először

Hiányos utastájékoztatásért, lejárt menetrendért, lekésett éjszakai csatlakozásért is fizethetett a MÁV

Hiányos utastájékoztatásért, lejárt menetrendért, lekésett éjszakai csatlakozásért is fizethetett a MÁV

A francia kormány szerint az éjszakai kijárási tilalom nem elég a járvány megfékezésére

A francia kormány szerint az éjszakai kijárási tilalom nem elég a járvány megfékezésére