szerző:
-in-

Mi lehet jobb annál borisszának, mint világkörüli útra indulni egy pohárral, fel sem állva az asztaltól? Eláruljuk: az, amikor egy pincében a hazai terméssel összehasonlítva kóstoljuk a világ kiemelkedő borait. Egerben jártunk.

Kovács Nimród egri pincéjében  csapatnyi boros-gasztrós szakemberrel kóstoltunk sorra amerikai, francia, olasz, ausztrál, portugál és magyar borokat. Egy Mateusszal nyitottunk, ami ugyebár portugál, kissé bubis, édeskés rozé. Hát, a brandje erősebb, mint a tulajdonképpeni borai. Hiába énekelte meg a jellegzetes alakú üvegről is ismert bort még Elton John is, ez sem segít: belövő italnak éppen, hogy megtette.

Az igazi kóstoló Kovács saját Nagy Eged Furmintjával kezdődött, a 2011-es csodálatos tétel. Szégyelljük, de be kell vallanunk, hogy amikor ennek elődjével, a 2009-es furminttal néhány éve találkoztunk, a szűztermés alapján kedvünk lett volna azt javasolni, maradjon ez a fajta Tokajnak, kár vele Egerben erőlködni... Nem is tévedhettünk volna nagyobbat! A barackos-krémes, finom seprőn érlelt nagytestű bor 2011-es változata az International Wine Challenge több aranyérmét és trófeáját is elhozta két évvel ezelőtt, és azóta csak jobb lett.

©

Az utána kóstolt 2012-es Kreinbacher hárslevelű tartja a szintet, ám a sorban következő piemonti bor a 2012-es Gaja Rossj-Bass – bár behízelgő a fácános címke –, a 80 dollár körüli árával meglehetősen túlértékelt. A chardonnay-sauvignon blanc házasításról a megjelent szőlészek, borászok és gasztrós szakemberek még azt is megállapították, hogy „kissé fenolos a vége”. Egy ausztrál chardonnay, a Hill-Smith Estate 2010 (6000 forint körüli árral) nagyobbat mutat a Gajánál, a szakavatottak pirított mandulás sült halat vizionálnak mellé. A következő meglepetést a házigazda mára nagy nevet szerzett 2013-as Monopol Chardonnay Battonage-a jelentette. A 4000 forint körüli bor a Nagyfai és a Nyilasmár dűlők szőlőiből készült, a rendszeres seprőfelkeverés és a kiváló alapanyag már most egyensúlyosabb és arányosabb tétel, mint a két előző „nagyvad”, pedig csak jövő tavasszal kerül a polcokra.

Nem szívesen mondunk ilyet, de az ezt követő Chablis-t érdemes átugrani, jóllehet, a szakemberek csillogó szemmel ecsetelték, hogyan hasznosítható a burgundiai fehér a gasztronómiában. Aztán megjöttek a vörösök. Az Etyeki Kúria 2013-as pinot noirja 5-6000 forintos árával nagy tétel. A burgundiai stílust követi, van benne sav és kraft, nehéz vele vitatkozni. Egy felvidéki dugós tételt kihagytunk, majd jött a Wine Spectator által 93 pontra érdemesített oregoni pinot, a Willa Kenzie Estate 2012-es bora. Dől a parfümösség a pohárból, ízében kis gyógyszerességet is felfedezhetünk – 45 dollárért az Óperencián túl viszik, mint a cukrot. A szakértői verdikt szerint kissé populáris, de ennyi sértést még el tudunk viselni. Dupla annyiba kerül a kaliforniai Kisler borászat 2012-es Natalie Cuvée-je, ami szintén gyönyörű, tankönyvszerű pinot noir. Aztán belekóstolunk az őshaza pinot-jába is. Joseph Drouhin Beaurepaire Santenay pinot-ja permier cru területről származik, számunkra ez a mérce, amihez képest minden más újvilági burgundit viszonyítani lehet. Könnyed, elegáns, szinte átlátszó cucc, talán ezért van az, hogy az ezt követő Kosta Browne Kaliforniából a többiekkel ellentétben minket kevésbé hatott meg. Az erő sötét, vaskosabb oldalán álló pinot 150 dollárt kóstál, ám mi szőrös szívűen kissé izzadságszagúnak, fásnak találtuk. Meglepő, hogy Kovács Nimród 2007-es pinot-ja így nyolc évesen a maga 16 százalékos alkoholjával tulajdonképpen állja a sarat a korábbi borokkal – kár, hogy már csak pár tucat palack van belőle, a kóstolón résztvevő séfek párás szemmel magyarázták, milyen jól menne egy jól átsütött kacsához.

Ezt nálunk az étteremben sokat kellene magyarázni” – mondták a következő észak-rhȏne-völgyi syrah-ról. Igazuk van, a Saint-Joseph 2010-ből bár 35 dollár, nem egy barátságos bor. A Pax Syrah Kaliforniából már 50 dollárért elvihető, a Castelli-Knight Ranch 2011-es bora még meglehetősen „zöld”, éretlen, mint azt mellettünk megjegyezték: „narancssárga illata van”. Ezt már Kovács Nimród sem állta meg szó nélkül, félhangosan dörmögte maga elé „ez mutatja, mennyire jó a syrah-nk, csak nem ismeri a piac”. Igaza van, a 2011-es KNW Syrah Monopole diszkrét illatával nagyon szép, és még van benne bőven érlelési potenciál. 5000 forintos ára nem is annyira vészes, ha belegondolunk, hogy a következő syrah (igaz, ez 11% petite syrah-t is tartalmaz) 100 dollárba kerül. A Relentless fantázianevű kaliforniai Shafer Pincészet 2012-es terméke bár brutális benne az alkohol (15,8%), gyönyörű fekete csokis-crème brulée-s tétel.

„Az este másik nagy meglepetése a washingtoni DeLille Cellars D2-es bora. A D2 arra utal, hogy ez a pincészet úgynevezett második bora, ami az olcsóbb, kevésbé grandiózus borokat jelenti Bordeaux-ban, és ezek szerint már az USA-ban is. A D2 is cabernet sauvignon, cabernet franc és merlot házasítás, ám 40 dollárba kerül. Kérdés, milyen lehet a csúcs, ha már ez is páratlanul elegáns. A szakértőkkel beszélgetve az is felvetődik, hogy bezzeg a Château Mouton Rothschild „alsó polcos” bora, a Mouton Cadet a hozzáértő berkekben csak az Opel Kadett nevet viseli, mert bár olcsó, ellenben nem jó.

Szerény zárszó az est végén: a nagy nemzetközi presztízsborokkal az egri tételek is képesek felvenni a versenyt, kérdés, mikor fogják árban is utolérni őket – ha egyáltalán.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Tavaly június óta most először kerül 320 forintnál kevesebbe egy euró

Tavaly június óta most először kerül 320 forintnál kevesebbe egy euró

Majdnem 10 millió forintra büntette a Médiatanács a TV2-t

Majdnem 10 millió forintra büntette a Médiatanács a TV2-t

Keanu Reeves megint halomra öli az embereket

Keanu Reeves megint halomra öli az embereket

Robbanás történt a lyoni egyetemen

Robbanás történt a lyoni egyetemen

Tizenöt perc hírnevet akart, kiugrott egy luxushajó tizenegyedik emeletéről

Tizenöt perc hírnevet akart, kiugrott egy luxushajó tizenegyedik emeletéről

Itt az új Fiat Tipo Sport: Leheletnyi Ferrari-életérzés a széles közönségnek

Itt az új Fiat Tipo Sport: Leheletnyi Ferrari-életérzés a széles közönségnek